ΕΣΤΙΑ: Mόνο 250 αιτητές κρίνονται βιώσιμοι δανειολήπτες και επιλέξιμοι για το Σχέδιο

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Κρονίδης, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ανέφερε ότι από το σύνολο των 5.600 αιτήσεων που κατατέθηκαν για το Σχέδιο Εστία, εξετάστηκαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα 507 αιτήσεις, από τις οποίες οι 250 κρίνονται βιώσιμοι δανειολήπτες και επιλέξιμοι για το Σχέδιο. Συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιπες 4.500 περίπου παραληφθείσες αιτήσεις ήταν μη συμπληρωμένες και μόνο το 8% έχει επανέλθει να συμπληρώσει στοιχεία, την στιγμή που η περίοδος για κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων λήγει στις 31 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε το Υπουργείο άρχισε να εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σχέδια και η συζήτηση επί του θέματος βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Σημείωσε επίσης, ότι το τελικό σχέδιο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί μόνο όταν υπάρχουν ακριβή στοιχεία σε σχέση με αριθμό δανειοληπτών, αξία κατοικίας και άλλα. Είπε ακόμη ότι όσοι δανειολήπτες κριθούν εκ πρώτης όψεως μη βιώσιμοι δεν θα λαμβάνουν αρνητική απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας και θα παραπέμπονται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι τα νομικά μέτρα συνεχίζουν να τρέχουν και πρόσθεσε πως έχει ενώπιον του αίτηση για το Σχέδιο Εστία στις 24 Δεκεμβρίου του 2019 και παράλληλα 18 Ιανουαρίου του 2020 χαρτί δικαστηρίου για την ίδια υπόθεση. Επίσης, ζήτησε για επιπλέον περίοδο μία ή δύο εβδομάδων για να μπορέσουν κάποιοι δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους, να κάνουν αίτηση για το Εστία. Ο κ. Παπαδούρης είπε ακόμη ότι στις 19 Μαρτίου υπάρχει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας η αξία της οποίας είναι στις 220.000 ευρώ.

Η Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών , Τζένη Παπαχαραλάμπους, είπε ότι συμφώνησε με την άποψη του κ. Παπαδούρη λέγοντας ότι έρχονται πάρα πολλοί ενώπιον του ΣΥΠΡΟΔΑΤ που έκαναν αίτηση για το Εστία αλλά παράλληλα προχώρησαν οι αγωγές εναντίον τους ενώπιον δικαστηρίου. Ανέφερε επίσης ότι στέλνονται επιστολές παρά την δέσμευση των τραπεζών, όπως είπε, ότι δεν θα προχωρούσαν σε διαδικασία εκποίησης και ζήτησε επίσης, να δοθεί νέα περίοδος μερικών ημερών για όσους δεν κατέθεσαν αίτηση.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, κάλεσε όλους που δεν έχουν συμπληρώσει όλα τα στοιχεία της αίτησης που έκαναν στο πλαίσιο του Σχεδίου Εστία να τα προσκομίσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου για να μπορέσει να εξεταστεί η αίτηση τους. Ανέφερε ακόμη ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου αντιμετωπίζονται κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει επιστολές για την διαδικασία των πλειστηριασμών και πρόσθεσε πως ήδη έγιναν κάποιες παραστάσεις από τα Υπουργεία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι από τη σημερινή ενημέρωση σε σχέση με την διαδικασία υλοποίησης του Σχεδίου έχουν εξαχθεί πέντε συμπεράσματα:

α) επιβεβαιώθηκε ότι το Σχέδιο Εστία είναι πολύ κατώτερο των αναγκών και περιστάσεων

β) από τον αρχικό αριθμό που εδίνετο από το ΥΠΟΙΚ ότι είναι οι δικαιούχοι – πρώτα ήταν στις 15.000 και μετά κατέβηκαν στις 12.000 – έκαναν αίτηση 5.600 και οι 4.500 είναι με ελλιπή στοιχεία και μόνο το 8% έχουν καταθέσει τα στοιχεία», πριν την λήξη της διορίας στις 31 Μαρτίου, πρόσθεσε.  

γ) παρά το ότι υπάρχει πρόνοια και δέσμευση στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των τραπεζών για αναστολή νομικών μέτρων και εκποιήσεων ενόσω εκκρεμούν αιτήσεις στο σχέδιο έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις που αυτά συνεχίζονται.

δ) όσοι δεν έχουν επιλεχθεί και είναι ευάλωτοι δανειολήπτες που είναι πάρα πολλές χιλιάδες υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, επειδή η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν προχωρεί να ετοιμάσει σχέδιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες ως είχε δεσμευθεί

ε) η Κυβέρνηση απάντησε αρνητικά αν ετοίμασε η ετοιμάζει κάτι για τους συνεπείς δανειολήπτες και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα με δανειολήπτες στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης οι οποίοι δεν μπορούν να περιληφθούν στο Σχέδιο.  

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, ζήτησε από την Κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσεων που να είναι βοηθητικές τόσο για τους μη βιώσιμους αιτητές του ΕΣΤΙΑ, όσο και για τους συνεπείς δανειολήπτες που στερήθηκαν και στερούνται για να είναι αξιόχρεοι στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.«Θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει ένας μικρός συμπληρωματικός γύρος αιτήσεων στο ΕΣΤΙΑ δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει από επιλέξιμους δανειολήπτες οι οποίοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση την προηγούμενη περίοδο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Κινήματος για την αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου την ίδια ώρα που εξελίσσεται, όπως είπε, «ένα τσουνάμι από ηλεκτρονικές δημοπρασίες».«Αναμένεται πολύ σύντομα αυτό το τσουνάμι θα κτυπήσει ακάλυπτους δανειολήπτες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες παραμένουν ακάλυπτοι, δεν έχουμε ενώπιον σχέδιο το οποίο αναφέρεται στους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ούτε το σχέδιο αφερεγγυότητας έχει πετύχει και βρίσκεται στα αζήτητα».

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email