Έρευνα για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφου και δικηγόρου στην Τσετσενία ζητά η Επίτροπος Dunja Mijatović

Με δημόσια παρέμβασή της σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, καλεί τις ρωσικές αρχές να διερευνήσουν τις επιθέσεις κατά της δημοσιογράφου Έλενα Μιλάσινα και της δικηγόρου Μαρίνα Ντουμπροβίνα στην Τσετσενία.

Οι επιθέσεις αυτές στην αίθουσα υποδοχής ενός ξενοδοχείου στο Grozny, το απόγευμα της Πέμπτης, θα είναι οι τελευταίες από μια σειρά ανησυχητικών επιθέσεων εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενική Δημοκρατία, αναφέρει η Επίτροπος και σημειώνει ότι:

-Το κλίμα εχθρότητας εναντίον ανεξάρτητων ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και δημοσιογράφων στην Τσετσενία προκαλείται συχνά από θορυβώδη και απειλητικά σχόλια πολιτικών ηγετών, ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα της Δημοκρατίας, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του στην ατιμωρησία όσων διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

– Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι εκτελούν ένα σημαντικό έργο προς το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να προστατεύονται και η ανεκτίμητη συμβολή τους στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας πρέπει να αναγνωρίζεται δημόσια και να γίνεται σεβαστή.

Η Επίτροπος καλεί τις ρωσικές αρχές, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, να αντιστρέψουν επειγόντως αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, για να εξασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια και ελεύθερα.

Οι ρωσικές αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Έλενα Μιλάσινα και της Μαρίνας Ντουμπροβίνα και να διενεργήσουν μια άμεση, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την οργάνωση και τη διάπραξη αυτού του αδικήματος, καταλήγει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,