Ηρακλής Κυριακίδης : «Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα»

Εκλογές Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Στα πλαίσια της ισότιμης παροχής δυνατότητας σε όλους τους υποψήφιους για εκλογή ως μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ έχει αποστείλει ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους και θα δημοσιεύει εντός των προσεχών ημερών τις απαντήσεις τους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του υποψήφιου μέλους κ. Ηρακλή Κυριακίδη:

Τι σπουδές έχετε κάνει και σε ποια πανεπιστήμια;

Είμαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω μεταπτυχιακό (LLM) στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο από το University of Leicester.

Από πότε ασκείτε το δικηγορικό επάγγελμα;

Ενεγράφην στο μητρώο δικηγόρων το έτος 2010 και έκτοτε ασκώ την μάχιμη δικηγορία ανελλιπώς.

Σε ποιο γραφείο είστε και ποιος ο ρόλος σας, είδος υποθέσεων που χειρίζεστε; 

Είμαι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Ηρακλής Ν. Κυριακίδης Δ.Ε.Π.Ε, δικηγορικής εταιρείας με ενεργή δραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς του δικαίου, εντός και εκτός δικαστηρίων. Η προσωπική μου επαγγελματική ενασχόληση περιλαμβάνει επίβλεψη και χειρισμό δικαστηριακών υποθέσεων κυρίως στον τομέα του αστικού, εταιρικού και ποινικού δικαίου σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, όπως και παροχή συμβουλευτικών νομικών υπηρεσιών, κυρίως σε θέματα εμπορικών συμβάσεων, ακίνητης ιδιοκτησίας, εργατικού και εταιρικού δικαίου. 

Γιατί αποφασίσατε να υποβάλετε υποψηφιότητα;

Διότι, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των καιρών για το λειτούργημα που επιτελούμε και πιστεύοντας ότι έχω την δυνατότητα να συνεισφέρω έμπρακτα και αποτελεσματικά στην διαφύλαξη και περαιτέρω ενδυνάμωσή του, ένιωσα χρέος μου να θέσω εαυτόν στην διάθεση των συναδέλφων ζητώντας την ψήφο τους. 

Έχω την όρεξη, την θέληση και πιστεύω την ικανότητα, να παλέψω για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των συναδέλφων και του επαγγέλματος, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας σε περίπτωση εκλογής; 

Ενώ η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη και αναβάθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος είναι δεδομένη και η επιδίωξή της κοινή, η ολοκλήρωσή της, σε όλες τις εκφάνσεις της, απαιτεί συνεργασία, πειθώ, διάλογο και σύμπραξη με τα αρμόδια κρατικά όργανα και θεσμούς, ενός σοβαρού, ομόψυχου και μελετημένου ΠΔΣ. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και τούτο είναι κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε την αλλαγή. Υπάρχει όμως η δύναμη της διεκδικητικής διαπραγμάτευσης ενός Συλλόγου που εκπροσωπεί τους πυρήνες και στυλοβάτες της Δικαιοσύνης, τους δικηγόρους.

Ενστερνίζομαι τους άξονες πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο Θανάσης Κορφιώτης από τον περασμένο Ιούνιο. Θεωρώ ότι τα φλέγοντα ζητήματα είναι αυτά τα οποία έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος και έχουν αναλυθεί εκτενώς στην έκθεση εμπειρογνώμων του ΙΡΑ, όλα εκ των οποίων θα πρέπει να τύχουν ταχείας ολοκλήρωσης. Κρίνω σημαντικό να επαναλάβω ότι η υλοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας αν όχι όλων των ζητημάτων αυτών απαιτούν την σύμπραξη της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, καθιστώντας έτσι απαραίτητη και ως πρώτη προτεραιότητα την διατήρηση του ΠΔΣ στο διαπραγματευτικό τραπέζι μαζί τους και όχι απέναντί τους.

Πιστεύω ότι η διαβάθμιση της σοβαρότητάς των υπαρχόντων ζητημάτων και συναφώς επιλογής προτεραιοτήτων, πρέπει να γίνει αρχής γενομένης με τις αιτίες σταδιακής απομάκρυνσης του κοινού από τα δικαστήρια και τον ευρύτερο χώρο της δικαιοσύνης. Σε τούτες εντάσσονται προφανώς ο χρόνος εκδίκασης υποθέσεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και η αναποτελεσματική και δυσκίνητη διαδικασία εκτέλεσης. Θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί το momentum απλοποίησης των διαδικασιών τυπικών εμφανίσεων που υιοθετήθηκε αυτή την περίοδο ως εφαλτήριο υιοθέτησης μιας νέας κωδικοποιημένης δικαστικής πρακτικής, σε συνάρτηση με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Με δεδομένη επίσης την σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών στους τομείς τόσο των δικαστηριακών όσο και εξωδικαστικών υπηρεσιών, ο ΠΔΣ έχει χρέος να μεριμνήσει μελετημένα προς τρεις κατευθύνσεις: (1) Αφενός την εισαγωγή αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα λειτουργούν όντως αποτρεπτικά στην παροχή υπηρεσιών δικηγορικής υφής από οποιονδήποτε μη εγγεγραμμένο δικηγόρο. (2) Αφετέρου, στην διεύρυνση και περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του αντικειμένου των δικηγορικών υπηρεσιών κατά τρόπο ώστε να επιτρέπεται και να κατοχυρώνεται η συμμετοχή δικηγόρων σε μεγαλύτερης εμβέλειας εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.(3) Τέλος, στην εκπόνηση πολιτικής και σχεδιασμού προώθησης της Κύπρου ως κέντρου διαιτησίας και εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας έναντι άλλων δικαιοδοσιών (κοινοδίκαιο, γλώσσα, γεωγραφική τοποθεσία, τουριστικό προϊόν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κα εγκαταστάσεις).

Θεωρώ ότι τόσο η πρόταση του συναδέλφου- υποψήφιου Προέδρου του ΠΔΣ Θανάση Κορφιώτη όσο και η ομάδα που πλαισιώνει την υποψηφιότητα του, δύνανται να αποτελέσουν τα εχέγγυα ουσιαστικής και καθοριστικής συμμετοχής των δικηγόρων, όχι μόνο στα της υλοποίησης της μεταρρύθμισης, αλλά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την δικαιοσύνη και την ενίσχυση της ποιότητας του λειτουργήματός μας. Χωρίς εύηχα συνθήματα, αλλά με σκληρή ομαδική δουλειά και πραγματιστική προσέγγιση. Με πλήρη αντίληψη της ευθύνης που αυτό συνεπάγεται, θέτω εαυτόν στην διάθεση των συναδέλφων και ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,