Παρέμβαση Μονίμου Αντιπροσώπου στην 3η Επιτροπή – Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, μίλησε χθες (06.10.20) στην 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μέσα πλαίσιο της γενικής συζήτησης για την «Προστασία και Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρογιάννης, ήγειρε εκ νέου το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων που απορρέουν από την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, μέρους της Κύπρου από την Τουρκία. Υπενθύμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελληνοκυπρίων συνεχίζει να είναι εκτοπισμένο και εξακολουθεί να στερείται του δικαιώματος επιστροφής, την εκδίωξη τους από τις περιουσίες τους και την παράνομη εκμετάλλευση και χρήση τους από την Τουρκία.

Πρόσθεσε, ότι η Τουρκία έχει εισαγάγει χιλιάδες Τούρκους εποίκους στην Κύπρο, ως μέρος ενός μεθοδικού και εσκεμμένου σχεδίου για την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, κατά παράβαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Τόνισε ότι η μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων – Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών – στα κατεχόμενα, είναι αποτέλεσμα της επίμονης παρενόχλησης, εκφοβισμού και διακριτικής μεταχείρισης, βάση της εθνικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας τους. 

Κατήγγειλε την σημερινή ανακοίνωση των κατοχικών αρχών για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής  των Βαρωσίων, παρά τις εκκλήσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει τις ενέργειες της και να επιτρέψει την επιστροφή των μονίμων κατοίκων τους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε και στο μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και κάλεσε την Τουρκία να παράσχει πληροφορίες για την τύχη τους από τα στρατιωτικά της αρχεία και στοιχεία σχετικά με τοποθεσίες ταφής και μετακίνησης οστών, καθώς και της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλες τις περιοχές  για να γίνουν ανασκαφές και εκταφές.

Αναφέρθηκε στη λεηλασία και βανδαλισμό της πλούσιας πολιτιστικής, αρχαιολογικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και υπενθύμισε ότι η τύχη πολλών πολιτισμικών θησαυρών παραμένει άγνωστη. Ως παράδειγμα της αδιαφορίας της Τουρκίας για πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες, ανέφερε την πρόσφατη αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ένα σύμβολο της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμών και συνύπαρξης πολιτισμών.

Τέλος, ο κ. Μαυρογιάννης συμπλήρωσε, ότι παρά τη συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή που έχει ως αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να μην είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο ενός τμήματος της Κυπριακής επικράτειας, εντούτοις θα συνεχίσει να προστατεύει και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φυλής, φύλου, οικογενειακής κατάστασης, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας ή αναπηρίας, και ελπίζει σύντομα να μπορεί να το κάνει σε μια επανενωμένη χώρα.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,