Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού: Παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην επικοινωνία ο εμπρησμός κεραίας τηλεπικοινωνιών

Να απέχουν από κακόβουλες ενέργειες, όπως ο βανδαλισμός τηλεπικοινωνιακών υποδομών, καλεί τους πολίτες η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιιού Δέσπω Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι τέτοιες πράξεις όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δημιουργούν και μια ευρύτερη ανησυχία εφόσον, στην προκειμένη περίπτωση, παραβιάζουν ατομικά δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην επικοινωνία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Σε τοποθέτησή της για το ζήτημα, την οποία δίνει στη δημοσιότητα η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «έντονο προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός της κακόβουλης ενέργειας που φαίνεται να διαπράχθηκε εις βάρος εταιρείας τηλεπικοινωνιών, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, την οποία βιώνει εδώ και μερικές βδομάδες και η δική μας, κυπριακή κοινωνία». 

«Οι πράξεις βανδαλισμού, βίας ή/και κακόβουλων ενεργειών εις βάρος περιουσίας είναι ένα φαινόμενο που δεν αρμόζει στο ήθος της κυπριακής κοινωνίας, ούτε στην κουλτούρα που εμείς ως ενήλικες επιδιώκουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας», προσθέτει.

Τέτοιες πράξεις, σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, «όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δημιουργούν και μια ευρύτερη ανησυχία εφόσον, στην προκειμένη περίπτωση, παραβιάζουν ατομικά δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην επικοινωνία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ειδικότερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που, λόγω των συνθηκών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υλοποιείται αποκλειστικά με διαδικτυακά μέσα».

Πέραν τούτου, αναφέρει, «τα ανήλικα παιδιά αλλά και οι πολίτες στο σύνολο τους, ως αποτέλεσμα τέτοιων πράξεων, στερούνται την πρόσβαση στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, αλλά ακόμη και τη δυνατότητα εξασφάλισης αγαθών πρώτης ανάγκης σε αρκετές περιπτώσεις».

Ως εκ τούτου, καλεί «όλους τους πολίτες να απέχουν από τέτοιες πράξεις, που δυναμιτίζουν το ήδη φορτισμένο κλίμα των ημερών, αλλά ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως σύνολο, να συνδράμουμε στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών αντιμετώπισης αυτής της κρίσης».

Περαιτέρω, αναφορικά με τις ανησυχίες μερίδας πολιτών ως προς την ασφαλή χρήση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και ιδιαιτέρως σε σχέση με τα παιδιά, υπενθυμίζει ότι το Γραφείο της προέβη σε εκτενή μελέτη επί του θέματος, παραθέτοντας διαπιστώσεις, προβληματισμούς και εισηγήσεις. Θα ήταν καλό να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι πιο συνετές λύσεις για την κοινωνία και να αποφευχθούν κακόβουλες πράξεις που προκαλούν μόνο αναστάτωση και σύγχυση στους πολίτες.

«Ας διαχειριστούμε αυτήν την παγκόσμια κρίση, δείχνοντας στα παιδιά μας ότι, μέσα από το παράδειγμα της ενεργού πολιτότητας, της αξιοπρέπειας και της υπομονής, μπορούμε να βγούμε νικητές», καταλήγει η τοποθέτηση της κ. Μιχαηλίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,