Επιτροπή Νομικών: Το Σεπτέμβριο η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε πρώτο στάδιο

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο, τη Νομική Υπηρεσία, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και την Επίτροπο Νομοθεσίας για τα θέματα που αφορούν την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για καταχωρήσεις στο Πρωτοκολλητείο και τις δύο προτάσεις νόμου,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γεωργίου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η επαναλειτουργία των Δικαστηρίων πρέπει να γίνει βάσει των κυβερνητικών προγραμμάτων για άρση των περιοριστικών μέτρων και των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα ληφθούν στις 30 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, διευκρίνισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο που στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, έχει την καθ΄ ύλη και την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας των Δικαστηρίων του κράτους, θα αποφασίσει την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων εφαρμόζοντας τις γνώμες και συμβουλές εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των λειτουργών της δικαιοσύνης και του κοινού που χρησιμοποιούν τους χώρους των Δικαστηρίων.Σημείωσε ακολούθως ότι επανέρχεται πολύ σύντομα στην κανονικότητα η λειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας. Ο κ. Γεωργίου συνεχίζοντας είπε ότι στη διαβούλευση, κατά την τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Νομικών, διεξήχθη συζήτηση και λήφθηκαν αποφάσεις για την είσοδο στην ψηφιακή εποχή και του τομέα της απονομής της δικαιοσύνης.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι η κρίση του Covid-19 δίδει την ευκαιρία, την οποία δεν θα αφήσουμε να περάσει χωρίς την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης,  είπε ότι σε πρώτο στάδιο θα εφαρμοστεί με ηλεκτρονική καταχώρηση στα πρωτοκολλητεία των δικογράφων και εγγράφων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού πορτοφολιού, τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υποθέσεων, τη πρόσβαση σε δικαιούχους και τη δυνατότητα έρευνας σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ακολούθως  ότι προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε ετοιμασία και υποβολή νομοσχεδίων για την απαιτούμενη νομοθετική ή ενδεχομένως συνταγματική υποδομή επί της οποίας θα εδράζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συστήματος, ως μεταβατικής περιόδου, μέχρι τη πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι ήδη συγκροτήθηκε ομάδα διαβούλευσης, υπό το Ανώτατο Δικαστήριο, τη Νομική Υπηρεσία, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, για υποβολή εισηγήσεων και προτάσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κ. Γεωργίου είπε πως με βάση τους υπολογισμούς των ενδιαφερομένων φορέων η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σε πρώτο στάδιο χρονοθετείται τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ακολούθως ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή Νομικών κατέληξε όπως οδηγήσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος δύο προτάσεις νόμου. Διευκρίνισε ότι η μία πρόταση νόμου, επιφέρει τροποποίηση στον περί Δικηγόρων Νόμο ώστε να επιτρέπεται η καταβολή του δικαιώματος έκδοσης ετήσιας άδειας άσκησης του επαγγέλματος μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2020. Η δεύτερη πρόταση νόμου επιφέρει τροποποίηση του άρθρου 31 του περί Ερμηνείας Νόμου, δια της οποίας, η περίοδος από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου δεν θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς προσμέτρησης του χρόνου της προθεσμίας για την καταχώρηση οποιασδήποτε αγωγής, ή για μέτρα εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, που προβλέπονται σε οποιονδήποτε νόμο ή κανονισμό. Είπε ακόμα ότι ετοιμάζεται πρόταση νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στην Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος δια της οποίας οι ένορκες δηλώσεις θα μπορούν να γίνονται και να βεβαιώνονται εκτός πρωτοκολλητείων από δικηγόρους, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες τυγχάνουν επεξεργασίας, είπε  ο κ. Γεωργίου προσθέτοντας πως αυτή η λύση θα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία του κοινού στα πρωτοκολλητεία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email