Επιτροπή Νομικών: Συνεχίζεται η κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων για το μεταναστευτικό

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συνέχισε την κατ΄ άρθρο συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων που στοχεύουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα διαχείρισης των αιτητών ασύλου. Η συζήτηση διεξήχθη στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστός Δαμιανού ανέφερε ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων διεξήχθη στη σκιά των καταγγελιών για ενδεχόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας “Πουρνάρα”, προσθέτοντας ότι πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι και εμείς είμαστε ένας λαός προσφύγων και μεταναστών και οφείλουμε να επιδεικνύουμε ευαισθησία σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, ιδιαίτερα όταν στο επίκεντρο βρίσκεται η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο κ. Δαμιανού αναφερόμενος στα νομοσχέδια που είναι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, αφού διευκρίνισε ότι «όλοι συμφωνούμε» ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο σύστημα εξέτασης αιτήσεων ασύλου και ότι το υφιστάμενο χρήζει βελτίωσης, εξέφρασε την άποψη ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να εξαντλείται στο νομικό πλαίσιο αλλά η προσέγγιση να είναι ολιστική και να αγγίζει την κοινωνική διάσταση, τη διάσταση της ενσωμάτωσης και τη διάσταση της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο κ. Δαμιανού είπε στη συνέχεια ότι μέλημα του ΑΚΕΛ είναι διασφαλιστεί πρωτίστως ότι οι προτεινόμενοι από την Κυβέρνηση νόμοι συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς στην όποια εκτροπή ελλοχεύει ο πραγματικός κίνδυνος η Κύπρος να εκτεθεί εκ νέου για μη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών ότι το 75% των αιτητών ασύλου διοχετεύονται από τα κατεχόμενα, είπε πως η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν αναφέρθηκαν κάποια στοιχεία, όπως υπήρξαν και αναφορές ότι τα νούμερα είναι παραφουσκωμένα.Συνεχίζοντας είπε ότι στην ουσία υπάρχει ζήτημα, που είτε αφορά το μαλακό μας υπογάστριο (γραμμή κατάπαυσης του πυρός)  που θα λυθεί τελειωτικά μόνο αφού πετύχουμε λύση του Κυπριακού, είτε και άλλες πτυχές. Εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των ελέγχων σε ό,τι αφορά του φοιτητές που δεν είναι φοιτητές, το δουλεμπόριο και την εμπορία προσώπων.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως το κόμμα της χαιρετίζει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιτέλους λαμβάνει μέτρα για διαχείριση του μεταναστευτικού και έχει υιοθετήσει μέρος των προτάσεων που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΔΗΚΟ. Διευκρίνισε ότι η κυπριακή πολιτεία και ο λαός καλωσορίζουν τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο, κατατρεγμένοι και φοβούμενοι για τη ζωή τους. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε να ενθαρρύνουμε ούτε να ανεχόμαστε αυτούς που εκμεταλλεύονται το σύστημα με σκοπό να προκαλέσουν ανωμαλία στη λειτουργία της χώρας. Πρόσθεσε ότι με βάση στα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών το  75% των αιτούντων  άσυλο διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Περαιτέρω η κ. Ερωτοκρίτου επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ να συνεργαστεί ώστε οι αρχές του κράτους να έχουν τα  βέλτιστα νομικά εργαλεία για διαχείριση του μεταναστευτικού. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί με την ψήφιση των νομοσχεδίων σε νόμους θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά, επειδή όπως είπε η Κύπρος δεν αντέχει την πίεση από τη μεταναστευτική ροή που σκοπίμως διοχετεύεται από τα κατεχόμενα. Απαντώντας σε ερώτηση η βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός πολλά φυλάκια δεν είναι επανδρωμένα με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται τα κενά στη φύλαξη και να διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές αιτούντες πολιτικό άσυλο ή οικονομικοί μετανάστες. «Χρησιμοποιούνται τα κενά προκειμένου να διογκωθεί το μεταναστευτικό», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και σχετικά με το όσα έγιναν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής την περασμένη Δευτέρα για τα επεισόδια στο “Πουρνάρα”, είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διορίσει ερευνώντα λειτουργό που διεξάγει έρευνα. Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει κάποιο σχεδιασμό σε σχέση με τη μαζική παρουσία μεταναστών σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων, ο κ. Υπουργός είπε συγκεκριμένα «βεβαιότατα υπάρχει. Αλλά πάνω από όλα, πέραν από τη δική μας ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο με τον οποίον θα το διαχειριστούμε, είναι θέματα τα οποία χρήζουν πέραν από τις πολιτικές και των ανάλογων υποδομών υποδοχής όλων αυτών των ανθρώπων -που αριθμητικά δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε πόσοι είναι και πόσοι παραμένουν σε αυτούς τους χώρους. Θα ζητήσω στις επόμενες μέρες, σε κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, να συζητήσουμε εκ νέου το συγκεκριμένο θέμα και θα καταθέσω πρώτα ενώπιον των Δημάρχων τις δικές μας εισηγήσεις και μετά θα τις δημοσιοποιήσουμε». 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email