Επέκταση αναστολής πλειστηριασμών και δόσεων, ζητούν οι σύνδεσμοι προστασίας δανειοληπτών και 1ης κατοικίας

Την επέκταση της αναστολής πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 και των δόσεων μέχρι το τέλος Μαΐου 2021, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ).

«Όπως είναι γνωστό στις 31 Αυγούστου 2020  λήγει η περίοδος αναστολής των πλειστηριασμών, που δόθηκε έχοντας υπόψη τις τραγικές συνέπειες που θα επέφεραν οι πλειστηριασμοί, την στιγμή που όλοι σχεδόν οι Κύπριοι έχασαν την εισοδηματική δυνατότητα εν όλω ή εν μέρει, λόγω του lock down που επεβλήθη λόγω της πανδημίας του κορωνοïού», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «έχοντας κατά νου τις προβλέψεις  που αφορούν την πορεία της εν λόγω πανδημίας κρίνουμε ως αδήριτη ανάγκη  την επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους 2020».

«Τα ίδια πιο πάνω ισχύουν για την ανάγκη επέκτασης της αναστολής των δόσεων, που λήγει τέλος του έτους ως η απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η αναστολή θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι το τέλος Μαΐου του 2021», συμπληρώνεται.

Εκφράζεται επίσης η θέση ότι «καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη ότι μεγάλη μερίδα των επηρεαζόμενων νοικοκυριών, έχοντας κάνει αίτηση για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το θέμα βιωσιμότητάς τους σε σχέση με την ύστατη  προσπάθεια να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους». «Κρατούμε ως δεδομένο τις εξαγγελίες του Κράτους για παροχή συμπληρωματικών σχεδίων για όσους αιτητές τελικά κριθούν ως μη βιώσιμοι και ελπίζουμε ότι αυτά θα ανακοινωθούν σύντομα», αναφέρεται.

Μεταξύ άλλων, οι δύο σύνδεσμοι καλούν «άμεσα τόσο την εκτελεστική όσο και την νομοθετική εξουσία να προχωρήσουν με άμεσα διαβήματα έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο μη στραγγαλισμός των δανειοληπτών ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,