Εντατικοποίηση της προσπάθειας σε διεθνές πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στο θέμα των αγνοουμένων

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Nίκος Αναστασιάδης, δέχθηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας και ο Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου κ. Πέτρος Δημητρίου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου, μίλησε στους δημοσιογράφους για το συνεχές ενδιαφέρον του Προέδρου και της Κυβέρνησης για το θέμα των αγνοουμένων:

«Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, στην παρουσία του Προέδρου και μελών της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, να ανασκοπήσουμε τη μέχρι τώρα κατάσταση, να δούμε πόσο αποτελεσματικό είναι το σχέδιο δράσης που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγους μήνες, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ασφαλώς δώσει οδηγίες όπως συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο μαρτυριών, έρευνας και αξιολόγησης μαρτυριών, διότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Τα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια είναι φτωχά και αυτό επειδή η Τουρκία δεν συνεργάζεται σε ένα καθόλα ανθρωπιστικό θέμα, δεν δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, εκείνα που χρειάζεται η ΔΕΑ για να εντοπίσει τους δικούς μας ανθρώπους, τους μεγάλους ομαδικούς τάφους. Γι’ αυτό, μέσα από το Σχέδιο Δράσης, αλλά και μέσα από αυτά που έχουμε συζητήσει σήμερα με τον Πρόεδρο και τους συγγενείς, θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στα ΗΕ, ώστε να πειστεί και να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί σε αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και ενισχύουμε όλες τις Υπηρεσίες μας, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στο θέμα της έρευνας και της αξιολόγησης μαρτυριών».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης έκανε λόγο για μια εις βάθoς ανασκόπηση:

«Eίχαμε μια εις βάθος ανασκόπηση της σημερινής κατάστασης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών και του Επιτρόπου Προεδρίας. Έχουμε δει τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στη ΔΕΑ, έχουμε προβληματιστεί για τα φτωχά αποτελέσματα της ΔΕΑ και έχουμε δει πιθανούς τρόπους να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση. Και ο Πρόεδρος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες έχουν αναλάβει να προωθήσουν ενέργειες, ώστε να φτάσουμε σε καλύτερο αποτέλεσμα. Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε στον Πρόεδρο και ορισμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως γέροντες γονείς αγνοουμένων. όπως είναι η φροντίδα σε γηροκομεία κλπ, στα οποία ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έδωσε οδηγίες για να επιλυθούν άμεσα».

Με πληροφορίες απο ΚΥΠΕ και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,