Ενεργό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο θέλει η ΕΕ

Αντιδράσεις από Brexiteers πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί αποκάλυψη  της εφημερίδας Times σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι προτίθενται να απαιτήσουν κεντρικό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην επιτήρηση της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών.

Η εφημερίδα επικαλείται «εσωτερικό διπλωματικό έγγραφο των Βρυξελλών» που αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει κατά πόσο το Ηνωμένο Βασίλειο τηρεί ή παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας που θα συναφθεί εντός της μεταβατικής περιόδου αναφορικά, μεταξύ άλλων, με το εμπόριο, τα αλιευτικά δικαιώματα και την ασφάλεια.

Ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «να αποχωρήσει» από τις διαπραγματεύσεις εφόσον όντως τεθούν τέτοιες απαιτήσεις από τους Ευρωπαίους.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επίσης απέρριψε την περιεχόμενο του εγγράφου, σχολιάζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «εξ ορισμού δεν είναι ουδέτερος διαιτητής».

Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη μεταβατική περίοδο του Brexit που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν τονίσει ότι θα δοθεί έμφαση στην αποδοχή από το Λονδίνο όρων «ανοιχτού και δίκαιου ανταγωνισμού», χωρίς δηλαδή μονομερείς κανόνες από τη βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με το περιβάλλον, τις κρατικές επιχορηγήσεις, την αγορά εργασίας, την ποιότητα προϊόντων και τροφίμων που θα δίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αθέμιτο πλεονέκτημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,