Συμφωνία φιλοξενίας συνυπέγραψαν EASO και ελληνικές αρχές

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψαν σήμερα συμφωνία εγκατάστασης για τη φιλοξενία του Επιχειρησιακού Γραφείου της EASO στην Ελλάδα.

Η συμφωνία φιλοξενίας παρέχει νομική και διοικητική σαφήνεια όσον αφορά το καθεστώς της EASO στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και των περιουσιακών της στοιχείων, επιτρέποντας έτσι στον Οργανισμό να είναι σε θέση να υποστηρίξει καλύτερα τις ελληνικές αρχές ασύλου και υποδοχής. Οι πράξεις του EASO στην Ελλάδα το 2020 θα μεταφραστούν σε χρηματοδοτική δέσμευση ύψους τουλάχιστον 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει της επιχειρησιακής συμφωνίας του Δεκεμβρίου, η Υποστήριξη αφορά την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την Εθνική Μονάδα του Δουβλίνου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Αναγνώρισης και την Αρχή Προσφυγών και το αναπτυγμένο προσωπικό του EASO θα διπλασιαστεί από περίπου 500 σε πάνω από 1000.

Συγκεκριμένα, η επιχειρησιακή παρουσία στην ηπειρωτική Ελλάδα θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές από το επίπεδο του 2019, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που θα εγκατασταθεί μόνιμα, με οκτώ νέες θέσεις στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εργαζόμενων θα διπλασιαστεί στα νησιά (από περίπου 100 σε 200) και τριπλασιαστεί στην ηπειρωτική χώρα (από περίπου 30 έως 100).

Η συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα από την Εκτελεστική Διευθύντρια του EASO Νίνα Γκρεγκόρι και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,