Στις 15 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή κοινή Εναρκτήρια Τελετή των συμμετεχόντων στο εξ’ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Διαδικαστικές Εγγυήσεις σε Ποινικές Διαδικασίες και Δικαιώματα Θυμάτων».
Το Πρόγραμμα HELP (Human Rights Education for Legal Professionals) του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η κύρια εκπαιδευτική πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απευθυνόμενο σε λειτουργούς της δικαιοσύνης και άλλες σχετικές ομάδες επαγγελματιών. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι το δεύτερο εξ’ αποστάσεως Πρόγραμμα με εκπαιδευτή που διοργανώνεται για Κύπριους επαγγελματίες Δικαίου και χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Πρόγραμμα διεκπεραιώνεται με τη βοήθεια Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Προς τον σκοπό αυτό, έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης για να διευθύνουν το εξ’ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, εκ μέρους της Σχολής Δικαστών, οι κα Σοφία Κλεόπα, Ανώτερη Επαρχιακός Δικαστής και κ. Νικόλας Α. Π. Γεωργιάδης, Επαρχιακός Δικαστής, ενώ εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου οι δικηγόροι κ.κ. Νικόλας Τσαρδελλής, Σωτήρης Γεωργίου και Δημήτρης Λοχίας.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν Δικαστές, Μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, Νομικοί Λειτουργοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δικηγόροι και Μέλη της Αστυνομίας.
Χαιρετισμό στην Εναρκτήρια Τελετή απηύθυναν οι κύριοι Γιώργος Ερωτοκρίτου, Διευθυντής του Τμήματος Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αχιλλέας Δημητριάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Πανίκος Σταύρου, Διευθυντής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας στην Αστυνομία Κύπρου και Sam Morgan, Επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος στη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του HELP μίλησε η κα. Eva Pastrana, Προϊστάμενη του HELP του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ το συγκεκριμένο Πρόγραμμα παρουσίασε ένας από τους τρεις δημιουργούς του, κ. Paul Harvey, δικηγόρος από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι η συνεργασία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το Συμβούλιο της Ευρώπης χρονολογείται, ενώ πρόσφατα η συνεργασία αυτή έγινε πιο έντονη μετά που το Συμβούλιο της Ευρώπης επιλέχθηκε για να διαχειρίζεται δύο από τα κύρια έργα της Μεταρρύθμισης, ένα από τα οποία είναι η αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών