Περίπου 2000 δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στη διοίκηση ιδιωτικών εταιρειών χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως διαφάνηκε από Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.
Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρία να ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή να αποστείλει τα στοιχεία αυτά στα αρμόδια Υπουργεία που εργοδοτούν αυτούς τους υπάλληλους ώστε να αρχίσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ ζητήθηκε η έρευνα να επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι η Επιτροπή εξέτασε το θέμα αυτεπάγγελτα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για περίπου 2000 δημόσιους υπαλλήλους που έχουν είτε τη θέση του διευθυντή, είτε του γραμματέα, είτε μετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τον Υπουργό Οικονομικών. Ζήτησαν, όπως είπε, από τον Ελεγκτή να διαβιβάσει τους καταλόγους αυτούς στα αρμόδια υπουργεία για να ξεκινήσει η διαδικασία είτε πειθαρχικής είτε άλλης δίωξής τους. Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι σημαντικό όχι τόσο ως προς τη φύση των αδικημάτων, όσο προς την τήρηση της νομοθεσίας από τους δημόσιους υπάλληλους. Είπε επίσης ότι ζήτησαν να επεκταθεί ο έλεγχος και στους άλλους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο, αφού υποψιάζονται ότι κι άλλοι λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία της υπηρεσίας τους.
Ανέφερε ακόμα ότι θα παρακολουθούν το θέμα και θα το ξαναβάλουν στην ατζέντα για να δουν αν εφαρμόστηκε αυτό που ζητήθηκε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι φαίνεται ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την υποβολή των σχετικών εγγράφων στον Έφορο Εταιρειών είτε δηλώνουν λανθασμένα το επάγγελμά τους, είτε αποκρύπτουν την πραγματική τους κατάσταση ως δημόσιοι υπάλληλοι. Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ζήτησαν να γίνει έλεγχος όχι μόνο για το πόσοι συμμετέχουν σε εταιρείες αλλά και ως προς τη φύση της κάθε εταιρείας στην οποία συμμετέχουν. Αυτό όπως είπε έγινε αφού ένας δημόσιος υπάλληλος που συμμετέχει σε εταιρεία η οποία διεκδικεί δημόσιες προσφορές ή σχετίζεται με τέτοιες προσφορές, ελέγχεται για σύγκρουση συμφέροντος.
Πρόσθεσε ότι οι νομοθεσίες για να εφαρμόζονται και να τηρούνται και όχι να αγνοούνται.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι απαιτούν τη διενέργεια ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ το ΔΗΚΟ απαιτεί και τον έλεγχο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, τους ημικρατικούς οργανισμούς οι οποίοι συμμετέχουν σε μια διαδικασία η οποία ξοδεύει δημόσιο χρήμα που πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και να ελέγχεται.
Το ΔΗΚΟ ανέφερε, απαιτεί τη διενέργεια ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και σε αυτούς τους τομείς.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι μια λύση είναι να υποβάλουν άμεσα τα αναγκαία στοιχεία για αυτούς που επιτρέπεται και για όσους δεν επιτρέπεται, να αποχωρήσουν από αυτές τις εταιρείες ώστε να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί αλλά εκτός από τους αξιωματούχους τους παραβιάζουν μαζικά και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη σοβαρά τις υποχρεώσεις τους έναντι των νόμων του κράτους που υπηρετούν. Ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να εκλείψει και ζήτησε να γίνει ο σωστός έλεγχος και να σταματήσει αυτή η παρανομία και παραβίαση των νόμων του κράτους.
Πηγ΄ή: ΚΥΠΕ