Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ιρλανδίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε χθες τον νέο Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο κ. Conor Long.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη σταθερή στήριξη της Ιρλανδίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, καθώς και για τη διαχρονική συνεισφορά της Ιρλανδίας στην UNFICYP. Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το συντομότερο προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Long διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Βουλής για τη δέσμευση της Ιρλανδίας στον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, ειδικότερα κατά την θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2021-2022.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο νησιωτικών κρατών, στη βάση κοινών αρχών, όπως της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινών στοιχείων.

Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε η σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και τα θέματα ισότητας των φύλων, τομείς που όπως επισήμανε η κα Δημητρίου, αποτελούν υψηλές προτεραιότητες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η αναγκαιότητα επανέναρξης, μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ιρλανδίας, σε διάφορα επίπεδα και σημειώθηκε η επίσημη επίσκεψη προσεχώς στην Κύπρο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ.Seán Ó Fearghaíl, μετά από σχετική πρόσκληση της κας Δημητρίου. Συναφώς, η κα Δημητρίου υπογράμμισε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων στους συγκεκριμένους τομείς, όπως και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,