Ειδική Εκπαίδευση: Ποιοι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία και ποιοι όχι

Σχετικά με τη φοίτηση μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε Ειδικές Μονάδες ή των οποίων οι ανάγκες εξυπηρετούνται από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι συνεδρίασε τη Δευτέρα, η Ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή ειδικών γιατρών από το Υπουργείο Υγείας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας. Κατά τη συνεδρίαση έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι περιπτώσεις παιδιών που ετέθησαν ενώπιον της Επιτροπής και χωρίστηκαν στη βάση δύο κατηγοριών. Τις αποφάσεις για τις δυο κατηγορίες θα παίρνει η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί. Γι’ αυτό προτρέπονται οι ενδιαφερόμενοι γονείς να απευθύνονται στην Ειδική Επιτροπή, μέσω της διεύθυνσης του σχολείου, προκειμένου να ληφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι σχετικές αποφάσεις. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει ειδοποιήσει ήδη 769 μαθητές και μαθήτριες που εξυπηρετούνται από συνοδούς, αλλά δεν παρουσιάζουν ζήτημα υγείας ή κάποια ευπάθεια, να προσέλθουν στα σχολεία για φοίτηση.

Διαβάστε αυτούσιες τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για την Ειδική Εκπαίδευση:

«Θέλω να αναφερθώ στη φοίτηση μαθητών και μαθητριών στις ειδικές μονάδες των σχολείων, όπως εξίσου και για μαθητές/μαθήτριες των όποιων οι ανάγκες εξυπηρετούνται από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς. Πρόκειται για μια μερίδα παιδιών, τα οποία δεν ανήκουν όλα στην κατηγορία των παιδιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου ήδη έχουν ειδοποιηθεί από το Υπουργείο, συγκεκριμένα ένα σύνολο 769 μαθητών και μαθητριών στα Δημοτικά και στη Μέση Εκπαίδευση, ότι μπορούν να φοιτήσουν κανονικά στα σχολεία. Πρόκειται για παιδιά τα οποία φοιτούν με συνοδό αλλά δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο να θέτει ερωτήματα ως προς την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όσον αφορά στα υπόλοιπα παιδιά έχουμε στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δυο κατηγορίες:

Α) Πρώτα είναι τα Ειδικά Σχολεία για τα οποία είχε ληφθεί από την αρχή απόφαση ότι σε αυτή τη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων δεν λειτουργούν ακόμα, αλλά θα επανέλθουμε για αυτό το θέμα, και η δεύτερη κατηγορία είναι τα παιδιά τα οποία έχουν κάποιο ζήτημα υγείας και φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες και στις τάξεις των σχολείων.

Β) Όσον αφορά αυτή τη δεύτερη κατηγορία οι διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί και η λειτουργία της ειδικής επιστημονικής ιατρικής επιτροπής στοχεύει ακριβώς στο να αποφύγουμε διακρίσεις εις βάρος των παιδιών με κάποια ζητήματα υγείας ή με ειδικές ανάγκες προκειμένου και για αυτά τα παιδιά, όπως και για τα άλλα να τηρηθούν με τη δέουσα επιμέλεια οι υγειονομικοί κανόνες που έχουν εγκριθεί για να ισχύουν στα σχολεία.

Σήμερα, έχει συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή στο Υπουργείο με τη συνεργασία εκπροσώπων από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.Έχουμε εδώ και μέρες, σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Υγείας, θέσει αυτά τα θέματα σκοπεύοντας να έχουμε την έγκυρη επιστημονική άποψη για το πώς μπορούν να φοιτήσουν και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργείου. Οι τοποθετήσεις, οι κατευθύνσεις που έχουμε πάρει από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι προβλέπονται δυο κατηγορίες παιδιών:

Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται παιδιά, τα οποία δεν έχουν κάποια εμφανή ευπάθεια για σοβαρή νόσηση σε σχέση με τον κορωνοϊό, για τα οποία θα πρέπει από την Επιτροπή, η οποία λειτουργεί, να υπάρξει η συγκατάθεση και να φοιτήσουν κανονικά στα σχολεία με τη διευκρίνιση ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια επιμόρφωση των συνοδών, πράγμα το οποίο έχει αποφασιστεί ότι θα γίνει με τη συνεργασία της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, των λοιμωξιολόγων.Όπως μέχρι τώρα έχουμε επιμορφώσει μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι οι διευθυντές των σχολείων, όπως είναι οι Σύνδεσμοι Γονέων, με ένα ιδιαίτερο τρόπο που ξέρουν οι Ειδικοί θα επιμορφωθούν και οι συνοδοί προκειμένου τα παιδιά, τα οποία θα περνούν από την  επιτροπή αυτή, να μπορούν να φοιτήσουν στα σχολεία και βεβαίως μπορεί να ληφθεί πρόνοια, ούτως ώστε να φοιτήσουν στη δεύτερη ομάδα όσο είναι δυνατόν και επομένως να μην χάσουν ούτε μια ημέρα σχολείου. Στη δεύτερη κατηγόρια όπως προτείνεται από τις κατευθύνσεις που μας έδωσε το Υπουργείο Υγείας ανήκουν παιδιά τα οποία έχουν κάποια ευπάθεια για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό και για αυτά τα παιδιά συστήνεται από το Υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και για άλλα παιδιά που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς κατηγορίες, να παραμείνουν στα σπίτι.

Το Υπουργείο Υγείας συστήνει -και αυτό θα κάνουμε- να υπάρχει αξιολόγηση από τις Ειδικές Επιτροπές. Η Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους του Υπουργείου Υγείας θα συνεχίσει να συνεδριάζει και προτρέπονται οι γονείς να αποταθούν στην επιτροπή για να έχουμε, το συντομότερο δυνατόν, όσο περισσότερα παιδιά για τα οποία θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την υγειονομική προστασία μέσα στα σχολεία. Επομένως, είναι αχρείαστο να συνεχιστεί μια συζήτηση με αφορισμούς, με έντονα συναισθήματα, τα οποία κατανοώ απολύτως, και οι γονείς να συνεργαστούν με το Υπουργείο, ούτως ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, αν είναι δυνατόν όλα, να βρεθούν στα σχολεία. Ήδη με αποφάσεις που έχουμε λάβει, όπως το έχω πει, 769 μαθητές και μαθήτριες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, τις επόμενες μέρες να φοιτήσουν στο σχολείο.

Όσον αφορά στα Ειδικά Σχολεία με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση ότι δεν λειτουργούν σε αυτή τη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και δεδομένο ότι υπάρχει σε μια σειρά από περιορισμούς που αίρονται με κάποια επιτάχυνση, εξαιτίας της καλής γενικής υγειονομικής κατάστασης της χώρας, το Υπουργείο Παιδείας έχει αποταθεί εκ νέου στο Υπουργείο Υγείας και περιμένουμε και με τη συνδρομή ελπίζουμε της ομάδας των Ειδικών Συμβούλων, των λοιμωξιολόγων, να υπάρξει μια απόφαση, να μας δοθεί μια κατεύθυνση, ούτως ώστε να επαναλειτουργήσουν και τα ειδικά σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο σε κάποια ημερομηνία που θα αποφασιστεί, να λειτουργήσει και τα ειδικά σχολεία», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,