Δώρος Ιωαννίδης: Πλήγμα στην αξιοπιστία της δικαιοσύνης η αλλαγή των κλιμάκων εκδίκασης

“Πλήγμα στην αξιοπιστία της δικαιοσύνης θα αποτελέσει η αλλαγή των κλιμάκων εκδίκασης των αστικών υποθέσεων και η εκδίκαση υποθέσεων με μεγάλα χρηματικά ποσά από πρωτοδιοριζόμενους δικαστές”, αναφέρει σε σχόλιο του, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με τίτλο Εξ αφορμής”, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, στο οποίο επισημαίνει για ακόμη μια φορά τις θέσεις του Συλλόγου κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Διαβάστε αυτούσιο το σχόλιο του κ. Ιωαννίδη:

Η αλλαγή των κλιμάκων εκδίκασης των αστικών υποθέσεων και η εκδίκασης υποθέσεων με μεγάλα χρηματικά ποσά από πρωτοδιοριζόμενους δικαστές, θα αποτελέσει ακόμα ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της δικαιοσύνης, αλλά προκαλεί και εύλογη απορία γιατί η Υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει σ αυτή την τροποποίηση, παρά την έντονη διαφωνία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Όπως έχω πληροφορηθεί η Βουλή απεδέχθη την εισήγηση του Παγκύπριου και ανέβαλε το θέμα.Όπως είναι το σύστημα μας στην Κύπρο, όπου ο μάρτυρας αξιολογείται από τον Πρωτόδικο Δικαστή, χωρίς ουσιαστικά να επιτρέπεται έφεση στην αξιολόγηση του, είναι απορίας άξιο γι αυτή την πρόταση. Ο Παγκύπριος απέρριψε από την πρώτη στιγμή την πρόταση για αλλαγή των κλιμάκων με επιχειρήματα στα οποία δεν εδόθη καμία απάντηση. Η μόνη απάντηση που είχε δοθεί τότε ,είναι ότι οι περισσότερες καθυστερήσεις είναι στους Ανώτερους Δικαστές. Είναι όμως γι αυτό το λόγο που αυξήθηκαν οι θέσεις των Ανώτερων Δικαστών και είναι με αυτή την δικαιολογία που πληρώθηκαν άμεσα οι νέες θέσεις και μάλιστα παρά την διαφωνία μας , ως προς τα κριτήρια που απέκλειαν τους δικηγόρους από την διεκδίκηση των θέσεων. Με την αλλαγή των κλιμάκων το ερώτημα που καλόπιστα τίθεται είναι γιατί να υπάρχει η διαφοροποίηση μεταξύ Επαρχιακού και Ανώτερου Δικαστή ακόμα και Προέδρου και γιατί να υπάρχει καθ’ ύλη δικαιοδοσία;

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα. Πριν λίγες μέρες το Δικαστικό Συμβούλιο παρέκαμψε αρκετούς δικαστές και δεν τους προβίβασε, χωρίς μάλιστα να τους δόσει κάποια εξήγηση. Τώρα πως θα τους κρίνουν ικανούς για να δικάσουν μεγαλύτερες κλίμακες. Ας μας δώσουν μια εξήγηση οι συντάκτες του νόμου. Σημειώνω την παραλογη θέση ότι όπως είναι σήμερα το σύστημα ο Δικαστής η ο Δικηγόρος που αδικείται δεν έχει δικαίωμα να απευθυνθεί πουθενά για να βρει το δίκαιο του, δικαίωμα το οποίο έχει κάθε άλλος πολίτης.

Οι κλίμακες και η δικαιοδοσία έγιναν για να προστατεύουν τόσο τους Δικαστές όσο και τους διαδίκους. Ειναι γι’ αυτό το λόγο που στα Κακουργιοδικεία διορίζονται Επαρχιακός Δικαστής , Ανώτερος και Πρόεδρος και είναι γι’ αυτό το λόγο που υπάρχει Κακουργιοδικείο και Ποινικό δικαστήριο. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που υπάρχουν βαθμίδες στους δικαστές και είναι γι’ αυτό τον λόγο που υπάρχουν περιορισμοί στις εμφανίσεις των δικηγόρων.

Αναφέρω ακομα ότι οι εμπειρογνώμονες για την μεταρρύθμιση, είχαν εισηγηθεί όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν μαζί και όχι μεμονωμένα, διότι μεμονωμένοι νόμοι ζημιά και μόνο θα προκαλέσουν και δεν θα εξυπηρετήσουν σε τίποτε. Αυτή την θέση την κατάθεσα από την πρώτη ημέρα στη Βουλή. Δυστυχώς γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πληρούνται οι θέσεις των Δικαστών χωρίς αλλαγή του Δικαστικού Συμβουλίου και γίνονται διάφορες μεμονωμένες προτάσεις νόμων.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά ότι ο Παγκύπριος επιζητούσε πάντοτε την μεταρρύθμιση της Απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά με το σωστό τρόπο και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμώνων. Πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις αυτών που είναι καθημερινά στα δικαστήρια διότι η μεταρρύθμιση θα μείνει για πολλά χρόνια και οι βεβιασμένες ενέργειες δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η δικαιοσύνη μας αφορά όλους και έτσι πρέπει να την δούμε.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,