E. Γιολίτη: Αφήστε την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να πράξουν τα δέοντα – Δεν πρέπει να στοχοποιούνται οι φορείς του ιού

H Υπουργός Δικαιοσύνης κα Έμιλυς Γιολίτησε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα», αναφέρθηκε στην επίσκεψη της στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με σκοπό τον έλεγχο των μέτρων που τηρούνται για την πρόληψη του κορωνοϊού και στο ρόλο της Αστυνομίας όσον αφορά τις περιπτώσεις ατόμων που δεν τηρούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να στοχοποιούν τους φορείς του ιού και στις περιπτώσεις που προκύπτουν ευθύνες, θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της έγινε αναπαράσταση, της διαδρομή ενός επιβάτη που αναχωρεί ή φτάνει στα αεροδρόμια, σε ώρα αιχμής, για να εντοπίστούν οι αδυναμίες και να διορθωθούν. Σύμφωνα με τη κα Γιολίτη, ορισμένες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, είναι η αύξηση του αριθμού των θυρίδων αφίξεων, οι σταδιακές αποβιβάσεις όταν πολλές πτήσεις φτάνουν την ίδια ώρα, οι συνεχείς ανακοινώσεις για ενημέρωση των επιβατών και η φρούρηση πριν από την ηλεκτρονική είσοδο στα διαβατήρια αφίξεων.

Για τα άτομα που έρχονται στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Γ΄, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αστυνομία διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σπίτια ατόμων  που θα πρέπει να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.  Ο ρόλος της Αστυνομίας, πρόσθεσε, δεν είναι αυτός του τιμωρού, ωστόσο, η Αστυνομία θα πρέπει να προστατεύει τους νομοταγείς πολίτες και να επιβάλλει την τάξη και την πειθαρχία εκεί και όπου χρειάζεται.  «Ο ρόλος της Αστυνομίας, στο θέμα της εξάπλωση του ιού, είναι η καθολική και αυστηρή τήρηση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.  Άρα είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος ότι στη διεύθυνση που δηλώνουν όσοι φτάνουν στην Κύπρο από χώρες της κατηγορίας Γ, είναι εκεί για τις επόμενες 14 μέρες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σε ερώτηση αν μπορεί η Αστυνομία να εισέρχεται στο σπίτι κάποιου πολίτη, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως, στο πλαίσιο του ανακριτικού της έργου, η Αστυνομία έχει πολλούς τρόπους να διαπιστώσει εάν κάποιος βρίσκεται στο σπίτι, στο οποίο δήλωσε και ότι είναι σε καραντίνα.  Για την περίπτωση της γυναίκας που έφτασε από τις ΗΠΑ και φαίνεται να διέσπειρε τον ιό, η κ. Γιολίτη απηύθυνε έκκληση να τερματιστεί η στοχοποίηση και θυματοποίησή της τόσο της ιδίας, όσο και της ανήλικης κόρης της.  « Έχω προσέξει, ότι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπάρχει μια τάση ακραίων επιθέσεων προς τη γυναίκα και την ανήλικη κόρη της», είπε. Αυτά πρόσθεσε, δεν περιποιούν τιμή στην κοινωνία μας. Η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι η Δικαιοσύνη πήρε τον δρόμο της και αν προκύπτουν ευθύνες θα αποδοθούν. «Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να αφήσουμε την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας έχει στα χέρια της την έκθεση της επιδημιολογικής ομάδας και συνεχίζει το ανακριτικό της έργο». Επανέλαβε πως δεν είναι σωστό να στοχοποιείται μια γυναίκα και η ανήλικη κόρη της. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να αναμένεται ότι για τον κάθε πολίτη θα υπάρχει και ένας αστυνομικός και επανέλαβε ότι «απαιτείται και ατομική και συλλογική ευθύνη και ότι αν γίνει αυτό θα είναι πιο εύκολο το έργο για όλους μας».

Τέλος όσον αφορά τις εκρήξεις στο Λίβανο, η κα Γιολίτη είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αλληλέγγυα στον λαό του Λιβάνου. «Είμαστε ήδη σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Άμυνας και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας είναι έτοιμα να συνδράμουν.  Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε. Τα ελικόπτερα της Αστυνομίας αναμένεται να μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό στον Λίβανο», δήλωσε συγκεκριμένα.

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , , ,