Μπορέλ: Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήριο δύναμη για την στήριξη της Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Διεθνούς Ποινικής Δικαιοσύνης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ προέβη στην πιο κάτω γραπτή δήλωση:

Η 17η Ιουλίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θεσπίστηκε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) το 1998. Με την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι δεσμεύεται να διαφυλάσσει και να υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο Καταστατικό της Ρώμης και να στηρίζει το ΔΠΔ.

Σε μια εποχή όπου ο κόσμος προσπαθεί να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού και οι συλλογικές μας προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρώνονται στη στήριξη και την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας, εξακολουθούν να διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Το ΔΠΔ αντιμετωπίζει διαρκείς εξωτερικές προκλήσεις. Αντιτασσόμαστε σθεναρά σε κάθε απόπειρα υπονόμευσης του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης μέσω της παρεμπόδισης των εργασιών των βασικών οργάνων του. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εξακολουθήσει να είναι κινητήριος δύναμη για την περαιτέρω στήριξη της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και του ΔΠΔ ειδικότερα, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της ΕΕ υπέρ της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του Καταστατικού της Ρώμης και τη δικαστική ανεξαρτησία του Δικαστηρίου. Η ΕΕ καλεί όλα τα κράτη να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για σεβασμό του κράτους δικαίου, είτε στο ΔΠΔ είτε στα εθνικά τους δικαστήρια, στις εγχώριες δράσεις τους και στο πλαίσιο της εξωτερικής τους πολιτικής.

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντικότερος από ποτέ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της λογοδοσίας και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων. Όταν προσχώρησαν στο Καταστατικό της Ρώμης, τα συμβαλλόμενα κράτη δεσμεύτηκαν να εγγυώνται τον διαρκή σεβασμό και την επιβολή της διεθνούς δικαιοσύνης. Ας συνεχίσουμε να τηρούμε τη συλλογική μας δέσμευση.

Δελτίο Τύπου Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,