Δικαιούχοι οικοπέδων αυτοστέγασης χωρίς οικονομική βοήθεια λόγω απόφασης της Κυβέρνησης, ζητά εξηγήσεις η Προσφύγων

Εκατοντάδες δικαιούχοι οικοπέδων αυτοστέγασης δεν θα πάρουν οικονομική βοήθεια λόγω μονομερούς απόφασης της Κυβέρνησης να καταργηθεί η παραχώρηση αυτής της βοήθειας το 2016. Για το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, γνωμάτευσε ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς εξουσιοδότηση από το νόμο ενώ και η Επίτροπος Διοικήσεως σε έκθεσή της την χαρακτηρίζει παράνομη.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών για τελική τοποθέτηση της Κυβέρνησης για τις προθέσεις της.

Η Σκεύη Κουκουμά δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι στην ουσία παράνομα η Κυβέρνηση έχει αποκόψει την οικονομική χορηγία που προβλεπόταν στο σχέδιο παραχώρησης οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

«Με απόφαση της κυβέρνησης το 2016 τερματίστηκε η οικονομική βοήθεια μονομερώς και σύμφωνα με γνωμάτευση και του Γενικού Εισαγγελέα φαίνεται ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς εξουσιοδότηση από το νόμο. Είναι ξεκάθαρο ότι έγινε μια κατάφωρη παραβίαση και της νομοθεσίας, αλλά και των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων που από το 2012 στην πλειοψηφία τους περιμένουν να πάρουν τα οικόπεδα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του διαχωρισμού τους, αλλά δεν θα πάρουν την οικονομική βοήθεια», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε οι εκθέσεις και εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, ούτε και η γνωμάτευση του Εισαγγελέα.

«Μας έχουν ενημερώσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι προωθούν τροποποίηση της νομοθεσίας που αντιλαμβάνεστε ότι και να γίνει αυτό, δεν είναι δυνατό να ισχύει αναδρομικά», ανέφερε. Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον ΥΠΕΣ για ενημέρωση για τις αποφάσεις τους, «γιατί δεν μπορούμε να αναμένουμε άλλο, ούτε να συνεδριάζουμε και να χάνουμε το χρόνο μας χωρίς αποτέλεσμα, γιατί ήδη η Επίτροπος Διοικήσεως έχει κάνει υπενθυμίσεις για το θέμα αυτό».

Η κ. Κουκουμά είπε ότι το 2013 δικαιούχοι οικοπέδων ήταν 705, στην πορεία όμως αρκετός κόσμος επέστρεψε το οικόπεδο γιατί και λόγω κρίσης δεν μπορούσε να κτίσει. Σήμερα οι δικαιούχοι ανέρχονται στους 350 αλλά σύμφωνα με την κ. Κουκουμά οι 183 έχουν υπογράψει συμβόλαιο και μόνο αυτοί οι 183 θα είναι δικαιούχοι αν δοθεί βοήθεια, σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτρόπου.

«Και αυτό είναι άδικο. Περίμεναν να τους ενημερώσουν να υπογράψουν και δεν είναι δική τους ευθύνη γιατί δεν υπέγραψαν. Και στην προηγούμενη περίοδο λειτούργησαν εκβιαστικά, δηλαδή ενημέρωναν κόσμο ότι αν δεν υπογράψεις συμβόλαιο που να λέει ότι αποποιείσαι του δικαιώματος της οικονομικής βοήθειας, δεν θα σου παραχωρηθεί ούτε το οικόπεδο, έτσι λειτούργησαν εκβιαστικά και πίεσαν κόσμο να πάει να υπογράψει έστω να πάρει το οικόπεδο, προσβλέποντας ότι αφού υπάρχει η Έκθεση, το θέμα ενδεχομένως να καταλήξει θετικά προς όφελός τους», ανέφερε.

Η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα των δικαιωμάτων των εκ μητρογονίας προσφύγων που δεν έτυχαν οποιασδήποτε στήριξης λόγω της νομοθεσίας που ίσχυε μέχρι το 2013. 

Όπως δήλωσε η κ. Κουκουμά, σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως πρέπει να μελετηθεί το θέμα και να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους η στήριξη των εκ μητρογονίας για να μην υφίσταται διάκριση μεταξύ των προσφύγων.

«Υπήρξε συζήτηση για το πόσοι είναι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες δικαιούχοι σήμερα, δηλαδή αυτοί πουν δεν μπορούσαν να πάρουν οικονομική βοήθεια τότε, γιατί είναι γνωστό ότι σήμερα δεν υπάρχει διαχωρισμός εκ μητρογονίας και εκ πατρογονίας και είναι όλοι δικαιούχοι στα στεγαστικά σχέδια. Και γι’ αυτό το θέμα έχουμε αποφασίσει να στείλουμε επιστολή στον Υπουργό για να έχουμε την γραπτή του απάντηση για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση του θέματος», ανέφερε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,