Διέξοδο σε κτηνοτρόφους για εξαγωγές στο Ισραήλ, δίνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας

Με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και επιδιώκεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, πιθανόν την ερχόμενη Τετάρτη, το Υπουργείο Γεωργίας προσπαθεί να δώσει διέξοδο σε κτηνοτρόφους που πλήγηκαν από τα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19, επιτρέποντας τις εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο υφιστάμενος νόμος τροποποιείται ώστε να επιτρέπεται η σφαγή ζώων, σύμφωνα με τους εβραϊκούς λατρευτικούς Τύπου (kosher)  και σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει ο κανονισμός (ΕΚ) 1099/2009 στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος του προσωρινού όπως αναφέρεται μέτρου, είναι να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες που δημιουργεί το πρόβλημα περίσσειας ζώων που παρουσιάζεται σήμερα στις κτηνοτροφικές μονάδες, ένεκα της μειωμένης ζήτησης που προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η τροποποίηση αυτή, υιοθετείται ως έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και θα ισχύει μόνο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο από την έναρξη δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας μέχρι τις 31.12.2020.

Οι παραγωγοί ζήτησαν αυτή τη διέξοδο από το Υπουργείου Γεωργίας καθώς λόγω του κλεισίματος ξενοδοχείων και εστιατορίων υπάρχουν πολλές επιπλέον ποσότητες αιγοπροβάτων που έμεναν αδιάθετες. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, λόγω αυτή της κατάστασης τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκαν και φαινόμενα εκμετάλλευσης των παραγωγών που ενώ το κόστος παραγωγής του κρέατος για αυτούς είναι μεταξύ 2,60-2,80 ευρώ το κιλό, οι έμποροι τους πρόσφεραν από 2-2,20 ευρώ το κιλό για να τα αγοράσουν. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, ήταν όχι μόνο να έχουν οι παραγωγοί ζημιές, αλλά πολλοί από αυτούς να σκέφτονται να κλείσουν. Ο κ. Γιαπάνης, ανέφερε ότι από τον συγκεκριμένο τομέα ζουν σήμερα στην Κύπρο περίπου 2500 οικογένειες.

Είπε επίσης ότι η σφαγή αιγοπροβάτων με την μέθοδο κοσέρ και η εξαγωγή τους, θα δώσει διέξοδο σε αυτές τις οικογένειες, αλλά μπορεί να σταματήσει και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των παραγωγών, αφού από τη στιγμή που θα είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτή η διέξοδος, δεν θα τους προσφέρονται τιμές κάτω του κόστους. Εκτίμησε ότι η τιμή του κρέατος για εξαγωγή στο Ισραήλ θα διαμορφωθεί στη χειρότερη περίπτωση στα 3 ευρώ το κιλό, που είναι μια πολύ ικανοποιητική τιμή για τους ντόπιους παραγωγούς.

Ο κ. Γιαπάνης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ψήφιση του νόμου που θα επιτρέψει σε περίπου 2.500 οικογένειες στην Κύπρο να ζήσουν, αλλά και θα είναι επωφελής για την κυπριακή οικονομία εφόσον θα φέρει έσοδα και συνάλλαγμα. Πρόσθεσε ότι η σφαγή με τη μέθοδο κοσέρ, εφαρμόζεται σε πιστοποιημένα σφαγεία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν σημαντικές εβραϊκές κοινότητες. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, η κοινότητα των 4000-5000 Εβραίων αναγκάζεται να εισάγει κρέας που παράγεται σύμφωνα με τις λατρευτικές τους συνήθειες, στην τιμή των 25-30 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα σημείωσε ότι μετά την έγκριση του νόμου θα χρειαστεί χρονικό διάστημα ίσως και 2-3 εβδομάδων ώστε να πιστοποιηθούν σφαγεία για κοσέρ. Πρόσθεσε ότι τα αιγοπρόβατα που θα εξάγονται θα αγοράζονται από αναγνωρισμένες ομάδες αιγοπροβατοτρόφων από την εταιρεία Miloubar Cyprus LTD που εκπροσωπεί στην Κύπρο μεγάλες εταιρείες στο Ισραήλ.

Διαχρονικό αίτημα η δυνατότητα εξαγωγών κρέατος στο Ισραήλ
————————————————–
 Ωστόσο το αίτημα των Κύπριων παραγωγών για δυνατότητα εξαγωγής κρέατος στο γειτονικό Ισραήλ, που να σφάζονται στην Κύπρο με βάση τις εβραϊκές λατρευτικές συνήθειες, δεν είναι καινούριο.

Αυτό είχε ζητηθεί και στο παρελθόν με το αίτημα να προσκρούει σε ανησυχίες για θέματα ευημερίας των ζώων και ενστάσεις φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που θεωρούν αυτό τον τρόπο σφαγής πιο επώδυνο για τα ζώα.  

Ωστόσο μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Miloubar Cyprus LTD που εκπροσωπεί μεγάλη ισραηλινής κοινοπραξία στην Κύπρο, εκφράζει μια διαφορετική άποψη. Ανέφερε ότι η σφαγή με της μεθόδους κοσέρ και χαλάλ επιτρέπεται από ευρωπαϊκές οδηγίες, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο. Υποστήριξε ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι αντίθετη με την ευημερία των ζώων, αφού σε αντίθεση με τις μαζικές σφαγές που γίνονται με τις άλλες μεθόδους, ο ρυθμός σφαγής σύμφωνα με τις λατρευτικές συνήθειες των Εβραίων είναι πιο αργός, στην παρουσία ραβίνων που ψάλουν στο ζώο και το χαλαρώνουν σε μεγάλο βαθμό πριν από την τομή, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επώδυνη η διαδικασία. Στην Κύπρο όπως είπε, η διαδικασία αυτή μπορεί γίνεται από πιστοποιημένους σφαγείς που ζουν στην Κύπρο, αλλά και εξειδικευμένο συνεργείο που θα έρθει από το Ισραήλ για τον σκοπό αυτό.

Τόσο ο κ. Κωνσταντίνου όσο και ο κ .Γιαπάνης τόνισαν τη σημασία να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην κυπριακή κτηνοτροφία και πέραν της παρούσας κρίσης, αφού το κρέας αυτό εκτός από το γειτονικό Ισραήλ, μπορεί να εξαχθεί και σε άλλες χώρες στις οποίες υπάρχουν εβραϊκές κοινότητες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες της εγχώριας κοινότητας και του σημαντικού αριθμού Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται υπό κανονικές συνθήκες το νησί.

Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε επίσης ότι θα ήταν επωφελές να ανοίξει η γέφυρα με το Ισραήλ για εξαγωγή και βοδινού και αρνίσιου κρέατος, αλλά και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,