Συχνή πρακτική η κακομεταχείριση κρατουμένων στην Ελλάδα, λέει η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων

Η κακομεταχείριση κρατουμένων από την αστυνομία συνεχίζει να αποτελεί μια «συχνή πρακτική σε όλη την Ελλάδα» αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τηv Πρόληψη τωv Βασανιστηρίων και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικης Μεταχειρισης ή Τιμωρίας (ΕΠΒ).

Στην ίδια έκθεση, που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με την απάντηση των ελληνικών αρχών, αναφέρεται εξάλλου ότι το σύστημα διερεύνησης ισχυρισμών περί κακομεταχείρισης είναι αναποτελεσματικό. Η ΕΠΒ καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όλοι οι αστυνομικοί της χώρας κατανοούν πως οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης των κρατουμένων αποτελεί ποινικό αδίκημα και θα διώκεται αντίστοιχα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε φυλακές στην Ελλάδα πέρυσι, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων συστήνει στις ελληνικές αρχές να διορθώσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρκή κακομεταχείριση κρατουμένων, τον υπερπληθυσμό στις φυλακές και την έλλειψη προσωπικού, μεταξύ άλλων.

Στην έκθεση καταγράφονται επίσης και κάποιες θετικές εξελίξεις από την τελευταία επίσκεψη της ΕΠΒ στην Ελλάδα το 2015.

Όσον αφορά τις φυλακές, αναφέρεται ότι πάρα πολλοί φυλακισμένοι εξακολουθούν να κρατούνται υπό συνθήκες που συνιστούν «προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Απαιτούνται να γίνουν βήματα επειγόντως για τη μείωση του υπερπληθυσμού στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές Θεσσαλονίκης, οι οποίες λειτουργούν σε ποσοστό άνω του 140% της χωρητικότητάς τους, αναφέρεται

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,