Δεν υλοποιούνται οι στόχοι της με το ποσό του προϋπολογισμού για 2022 αναφέρει η Επίτροπος Νομοθεσίας

Με το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας χωρίς ριζικές αλλαγές, δεν φαίνεται να είναι δυνατό να υλοποιηθούν οι στόχοι του για το 2022, όπως ανέφερε η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου στην παρουσίαση του προϋπολογισμού του γραφείο της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

«Θα πρέπει, κατά την ταπεινή μου άποψη να αποφασιστεί κατά πόσον το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας θα πρέπει να αφεθεί να προχωρήσει παρέχοντάς του την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση με ό,τι αυτό περιλαμβάνει ή αν θα διαιωνίζεται η κατάσταση που για χρόνια δεν του επέτρεπε να υλοποιεί τα καθήκοντά του παρά μόνο αποσπασματικά και περιστασιακά», αναφέρεται στο σχετικό σημείωση της Επιτρόπου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κα. Ζαννέτου έκανε λόγο για έλλειψη προσωπικού και δη μόνιμου κάτι που αποτελεί τη βασική πάγια δυσκολία που αντιμετωπίζει ο θεσμός, η οποία δεν του επιτρέπει να υλοποιήσει το όραμα, την πολιτική και τους στόχους του.

Παρά τις προσπάθειες τις και τις επιστολές που απηύθυνε σε πάρα πολλούς αρμοδίους, ανέφερε δεν έλαβε θετική απάντηση, ούτε κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί προσωπικό με απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει δομή στην Υπηρεσία, ούτε και δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ όπως είπε η αγορά υπηρεσιών ορισμένου χρόνου, δεν αρμόζει στην υπηρεσία της που έχει μόνιμη ανάγκη.

Στον προϋπολογισμό του 2020, συμπλήρωσε, υπήρχε πρόνοια για δύο θέσεις δικηγόρου της Δημοκρατίας για το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, ωστόσο, όπως είπε, παρά τις επιστολές της προς όλους τους αρμοδίους δεν κατέστη δυνατή η προώθηση από τη Νομική Υπηρεσίας της Δημοκρατίας της πλήρωσης των θέσεων, ενώ ενημερώθηκε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ζητήσει τις δύο θέσεις για τις ανάγκες της Νομικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα ανέφερε ότι ανάμεσα στους στόχους της είναι η άμεση προώθηση νομοσχεδίου που έχει συντάξει και αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο για τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Επίτροπου Νομοθεσίας, με όλες τις αρμοδιότητες, καθήκοντα και υποχρεώσεις, αφού δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του θεσμού. Κάτι που, όπως αναφέρεται στο σημείωμα της Επιτρόπου, δημιουργεί σοβαρό θεσμικό και επικοινωνιακό πρόβλημα αλλά και εμπόδιο στο θέμα της στελέχωση του γραφείου και στην αναγνώριση των καθηκόντων του.

Η κα. Ζαννέτου εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν κλήθηκε να παραστεί σε κάποια συζήτηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων της, την ώρα που υπάρχει προβληματισμός για ενδεχόμενη σύγκρουση αρμοδιοτήτων με την Νομική Υπηρεσία αλλά και Υπουργούς. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί τελεσίδικα, αφού από αυτό προκύπτουν θέματα που την προβληματίζουν και στεναχωρούν.

Μεταξύ άλλων, η κα. Ζαννέτου αναφέρει στο σημείωμά της ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Νομοθεσίας, πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλλει αυτεπάγγελτες εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς για οποιοδήποτε θέμα αφορά το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο και ιδίως των εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση, τη συμπλήρωση, την ενοποίηση, την κωδικοποίηση ή και αναθεώρηση της κυπριακή νομοθεσίας. Υπάρχουν, αναφέρει, πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν διαρκώς και που θα έπρεπε το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας να συμβάλει ενεργό στον τρόπο νομοθετικής αντιμετώπισής τους, όπως η διαφθορά, η νομοθετική μεταρρύθμιση, οικονομικά θέματα, θέματα πολιτογραφήσεων, μεταρρύθμιση οικογενειακού δικαίου, τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα.

Επίσης ανέφερε, υπάρχουν απαρχαιωμένες νομοθεσίες που χρειάζονται κατάργηση ή ανασύνταξη, ενώ υπάρχουν σύγχρονες ανάγκες και τάσεις που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσία για το 2022 ανέρχεται στις €537.655 και το μεγαλύτερο ποσό αφορά μισθοδοσία της Επιτρόπου και των λειτουργών του γραφείου της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,