Δευτερολογία Μπορρέλ: Δεν υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία για τις κυρώσεις, εργαζόμαστε προς αυτό

Δεν  υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία για τις κυρώσεις προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, αλλά ο Ύπατος Εκπρόσωπος εργάζεται ώστε να  κάνει πράξη την πολιτική δέσμευση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και να προχωρήσουν οι προτάσεις για κυρώσεις σε Τουρκία και Λευκορωσία παράλληλα.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε τα εξής: “θα εξετάσω αυτές τις περιεκτικές απόψεις. Θα τις μοιραστώ με τους ομολόγους μου στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και θα τις μεταφέρω και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συνάντηση του οποίου θα έχω την τιμή και την ευθύνη να παραστώ”

“Είναι σαφές για μένα ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας και να δείξουμε την ετοιμότητα μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ΕΕ και ιδιαιτέρως της Ελλάδας και της Κύπρου που απειλούνται”.

Σημείωσε ότι “στο Gymnich πήραμε μια πολιτική απόφαση” και τώρα εργάζεται να για να την κάνει πράξη – απόφαση ενόψει και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. “Οι ομάδες εργασίας του Συμβουλίου εργάζονται προς αυτό”, σημείωσε

Όπως δήλωσε, δεν υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία μεταξύ των Κρατών Μελών, αλλά θα συνεχιστεί η εργασία για να καταστεί δυνατό, τόσο οι κυρώσεις για τη Λευκορωσία και Τουρκία να προχωρήσουν στον ίδιο ρυθμό, “όπως συμφωνήσαμε στην άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο”.

“Ωστόσο, υπάρχει επίσης ανάγκη να καθιερωθεί το ελάχιστο της εμπιστοσύνης και του διαλόγου με την Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει η πρόσφατη κλιμάκωση, να αναζητηθούν τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”, δήλωσε.

“Τα δύο αυτά δεν είναι αντικρουόμενα”, εξήγησε. “Δείχνουμε στη στάση και την ετοιμότητά μας και συνεχίζουμε να μιλάμε, αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας, να δουλέψουμε για να λύσουμε τα προβλήματά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”, σημείωσε.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέγραψε την άποψη των Πρασίνων ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συνάδουν με την πράσινη στρατηγική της ΕΕ, και εξήγησε ότι πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα την Κύπρο και την Τουρκία  κίνητρα για πράσινη μετάβαση και χρήση του ήλιου και του αέρα. “Συμφωνώ με την ιδέα της υποκατάστασης της έρευνας για ενέργεια στις θάλασσας, κάτι που δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία”, είπε. “Ένας από τους τρόπους να λύσουμε το πρόβλημα είναι να σταματήσουμε να ψάχνουμε για υδρογονάνθρακες, παρότι το αέριο είναι χαμηλό σε άνθρακα, παραμένει υδρογονάνθρακας”.

Σε σχέση με τα αιτήματα για εμπάργκο όπλων σημείωσε ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο των Κρατών Μελών και προέτρεψε του ευρωβουλευτές να επηρεάσουν τα κράτη από τα οποία προέρχονται μέσω των εθνικών τους κοινοβουλίων και τις πολιτικές τους ομάδες σε εθνικό επίπεδο. “Η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει εμπάργκο όπλων, είναι μονομερής απόφασης των Κ-Μ”. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η χρηματοδότηση προς την Τουρκία πηγαίνει σε σχολεία, διατροφή και καταφύγιο στους πρόσφυγες, στο μεγαλύτερο μέρος του μέσω οργανισμών του ΟΗΕ και όχι μέσω της τουρκικής κυβέρνησης.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,