Η ΕΕ διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει όσους εργάζονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει όσους εργάζονται για την υπεράσπιση και την οικοδόμηση της δημοκρατίας, δήλωσαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell και η Αντιπρόεδρος Dubravka Šuica με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Επίτροπος αναφέρουν: “σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες συνεχίζουν να αποδεικνύουν, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, την επιθυμία τους για δημοκρατία. Από το Χονγκ Κονγκ έως το Λίβανο, τη Λευκορωσία έως το Σουδάν, πίσω από τα πρωτοσέλιδα και τους αριθμούς είναι γενναίοι και θαρραλέοι άνθρωποι από όλα τα υπόβαθρα. και μοιράζονται τη δέσμευσή τους για δημοκρατία”.

“Η δημοκρατία αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε όλο τον κόσμο, οι πολιτικές ελευθερίες διαβρώνονται, καταπιέζονται ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι και υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί. Η πόλωση αυξάνεται, καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών σε δημοκρατικούς θεσμούς και πρακτικές εξασθενεί. Ενώ έχουν αναδυθεί νέες ευκαιρίες για πολιτική συμμετοχή, παρατηρούμε τον εκτεταμένο αντίκτυπο των νέων μορφών χειραγώγησης των πληροφοριών και των εκλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών, που ενισχύονται από την ψηφιακή τεχνολογία και τα κοινωνικά μέσα”, καταγράφουν.

“Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάζει τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει όσους εργάζονται για την υπεράσπιση και την οικοδόμηση της δημοκρατίας, για την ενθάρρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής και ένταξης ανεξάρτητα από το φύλο ή το υπόβαθρο, για τη διασφάλιση θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών και για να υποχρεώσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να λογαριασμός. Αναλαμβάνουμε ηγετικό ρόλο στην προώθηση και προστασία της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο”, ανακοινώνουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Αντιπρόεδρος.

Όπως σημειώνουν, “το νέο σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία καθορίζει τις φιλοδοξίες μας και προσδιορίζει τις προτεραιότητες για συγκεκριμένη εξωτερική δράση για τα επόμενα χρόνια. Από τη συνεργασία με πρώην εχθρούς στην Κολομβία έως την αποκατάσταση της μοίρας στη δικαιοσύνη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την ενδυνάμωση των μέσων ενημέρωσης στην Κεντρική Ασία και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη Συρία, η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά δημοκρατικές αξίες και πρωτοβουλίες μέσω των έργων και της συνεργασίας μας. Το 2019, η ΕΕ ανέπτυξε οκτώ αποστολές παρακολούθησης εκλογών και επτά αποστολές εμπειρογνωμόνων ως μέρος της δέσμευσής της για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου σε ολόκληρο τον κόσμο”.

“Ενώ η Ευρώπη υποστηρίζει τους εταίρους της που αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία παγκοσμίως, το έργο ξεκινά από το σπίτι. Κατανοούμε ότι η πίστη των Ευρωπαίων πολιτών μας στη δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Οι πολίτες μας ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής και ζητούν διαφάνεια. Πρέπει να ακούσουμε και πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη”, τονίζουν.

“Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της δημοκρατίας εντός της Ένωσης μας. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την προσαρμογή στις εξελισσόμενες εκλογικές απειλές και χειρισμούς, καθώς και για την υποστήριξη ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ. Η επερχόμενη έκθεση για την ιθαγένεια θα εξετάσει τον τρόπο διασφάλισης ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους και να συμμετάσχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης. Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία συγκεντρώνει Ευρωπαίους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, θα δώσει στους Ευρωπαίους μια ισχυρότερη φωνή στην Ένωσή μας”, αναφέρουν.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε μια ισχυρή δέσμευση για την προώθηση και την προστασία της δημοκρατίας, παράλληλα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Χωρίς δημοκρατία, ειρήνη και σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε οι πρωτοπόροι”, καταλήγουν.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,