Χ. Κληρίδης: Αλαλούμ και προσπάθεια επιβολής ενός θνησιγενούς συστήματος – H μεταρρύθμιση ήταν προβληματική

Σύμφωνα με το δικηγόρο και καθηγήτη Νομικής Δρ Χρίστο Κληρίδη, τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, πέραν του ότι ήταν προβληματικά, κατατέθηκαν το Μάιο του 2019, επομένως δεν υπήρξε διαβούλευση δύο ετών με όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη. Με αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κληρίδης, μεταξύ άλλων, τονίζει για ακόμη μία φορά την ετοιμότητα του ως υποψήφιος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, να συνεργαστεί με την Υπουργό για τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η “Η νέα ηγεσία για να προλάβει, πρέπει να διεκδικήσει. Αυτό υπόσχομαι έχουμε θέση και άποψη”. Υποστηρίζει ακόμη, ότι ήταν αναμενόμενο να καταρρεύσουν τα νομοσχέδια μιας και η κυβέρνηση προσπαθούσε να επιβάλει ένα θνησιγενές σύστημα, με το οποίο δεν συμφωνούσε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Δείτε την ανάρτηση της Υπουργού:

Δείτε τις αναρτήσεις του κ. Κληρίδη:

Συνοπτικά οι θέσεις του Χρίστου Κληρίδη για τη δικαστηριακή μεταρρύθμιση

Ο κ. Κληρίδης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωση της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης “Κράτος Δικαίου”, αναφερόμενος στο έργο της μεταρρύθμισης, υποστήριξε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπέβαλε την έκθεσή της τον Μάρτιο του 2018 για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο ενόψει της αδυναμίας του συστήματος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με το κ. Κληρίδη, η έκθεση συμπεριλαμβάνει 21 συστάσεις για συνολική μεταρρύθμιση αλλά δυστυχώς η μεταρρύθμιση η οποία ακολουθείται δεν συμπεριλαμβάνει στο πακέτο των νομοσχεδίων και ρυθμίσεων όλες τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ιδιαίτερα, σε σχέση με τη δημιουργία δια νόμου σώματος ανεξάρτητου που θα αναλάβει την υπηρεσία δικαστηρίων Κύπρου.

Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι, καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν επιχειρείται στο επίπεδο των πρωτόδικων δικαστηρίων εκτός από τις τροποποιήσεις που αναμένουμε στους κανόνες πολιτικής δικονομίας. Σε σχέση με το νέο Εφετείο, είπε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η απαγορευτική πρόνοια για αποκλεισμό εφέσεων από ενδιάμεσες αποφάσεις, να αυξηθεί ο αριθμός των προτεινόμενων εφετών, να δημιουργηθούν δια νόμου τμήματα που να καλύψουν τον μεγάλο όγκο πολιτικών εφέσεων αλλά και αναθεωρητικών εφέσεων, να στελεχωθούν τα τμήματα με έμπειρους νομικούς στον τομέα των τμημάτων προερχομένων από το Δικηγορικό Σώμα, τα Επαρχιακά Δικαστήρια και τα Δικαστήρια Ειδικής Δικαιοδοσίας.

Τέλος τόνισε ότι το, νέο Εφετείο πρέπει να αναλάβει και τα προνομιακά εντάλματα και να καταργηθεί η αναγκαιότητα εξασφάλισης άδειας και η απαγορευτική νομολογία ρύθμισης της εναλλακτικής θεραπείας. Πρέπει να προσεχθεί η αποφυγή αποψίλωσης Προέδρων από τα Επαρχιακά Δικαστήρια για να αποφευχθούν πρακτικά προβλήματα τα οποία θα δημιουργηθούν. Δεν χρειάζεται άδεια για καταχώρηση έφεσης σε δευτεροβάθμιο εφετείο που ήταν η εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Να υπάρξουν εκ περιτροπής συνεδρίες του Εφετείου στις επαρχίες. Τον Πρόεδρο του Εφετείου να διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Καταληκτικά, είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι θεμιτή μεν αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Φωτογραφία από την εκδήλωση της Δεξαμενής Νομικής Σκέψης “Κράτος Δικαίου”

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,