Αρνητικές πρωτιές για την ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης – Δείτε τις δράσεις που προτείνει η Υπουργός

Τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη με θέμα την απονομή και το σύστημα Δικαιοσύνης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφουν αρνητικές πρωτιές για την Κύπρο, ειδικά σε ότι αφορά την ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία για την Κύπρο καταδεικνύουν ότι επείγει να ολοκληρωθεί η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.  Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ψήφισή τους το συντομότερο, ούτως ώστε να πάρει σάρκα και οστά η τόσο σημαντική για τον τόπο, μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Ευελπιστώ ότι εντός του μηνός, τα νομοσχέδια που με τόσο επίμονη προσπάθεια σχεδίασαν οι προκάτοχοι μου, θα ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής.

Επιπρόσθετα, μαζί με τους συνεργάτες μου, επεξεργαζόμαστε με γοργούς ρυθμούς δύο νέες πρωτοβουλίες δράσεων που θα συμβάλουν στην καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στην Κύπρο. Στόχος και των δύο δράσεων είναι η  αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Η μία δράση αφορά στην δικαστική άδεια έφεσης από το Πρωτόδικο Δικαστήριο στο Εφετείο, η οποία θα παραχωρείται στη βάση κριτηρίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται ήδη επί αποφάσεων σε ενδιάμεσες αιτήσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η δεύτερη δράση αφορά στη δημιουργία μιας νέας ειδικής δικαιοδοσίας εκδίκασης υποθέσεων μικρών διαφορών (small claims court).  Οι διαδικαστικοί κανονισμοί που θα ακολουθούνται θα είναι πιο απλοί και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ταχύτερα αξιοποιώντας την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα καλύτερης, ποιοτικότερης και ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης

Γραπτή δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης 

Print Friendly, PDF & Email
Tags: , , ,