Σάββας Ζαννούπας : Θα επιδιώξω να παράξω έργο με τη συνεργασία όλων – Έφτασε η στιγμή να πάρει τις τύχες στα χέρια της η νέα γενιά δικηγόρων

Ο δικηγόρος Σάββας Ζαννούπας, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, σε συνέντευξή του στη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ», παρουσιάζει τις βασικές του θέσεις και διαβεβαιώνει ότι δεν θα μείνει θεατής μπροστά στην αδικία ή την ανοησία. Είναι έτοιμος να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, τονίζοντας ότι όλοι οι δικηγόροι θα έχουν λόγο. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «έφτασε η στιγμή να πάρει τις τύχες στα χέρια της η νέα γενιά δικηγόρων και η απερχόμενη γενιά, να νιώθει περήφανη που αφήνει το Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου σε άξιους διαδόχους».

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη:

1.θέλαμε αρχικά να αναφερθείτε σε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ακολουθήσετε το δικηγορικό επάγγελμα και με ποιο τομέα υποθέσεων ασχοληθήκατε περισσότερο;

Γεννήθηκα στο χωρίο Τσέρι της επαρχίας Λευκωσίας τον Ιούνη του 1980. Ο πατέρας μου κατάγεται από το κατεχόμενο Κ. Δίκωμο της Επαρχίας Κερύνειας και η μητέρα μου από το Τσέρι. Φοίτησα στο τοπικό Δημοτικό σχολείο και μετά στο ιδιωτικό σχολείο “PASCAL ENGLISH SCHOOL” στη Λευκωσία. Την περίοδο 1998-2000 υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία και το Σεπτέμβριο του 2000 ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο του Coventry (UK) όπου και αποφοίτησα τον Ιούνιο του 2003. Ακολούθως συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου ασχολήθηκα σχεδόν αποκλειστικά με θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφοιτώντας τον Ιούνιο του 2004. Την ίδια χρονιά ως μέρος του πτυχίου μου ασχολήθηκα εκτεταμένα με το Άρθρο 14 (Freedom of Discrimination – Απαγόρευση των Διακρίσεων) της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως επίσης και με άλλες συμβάσεις που προστατεύουν το δικαίωμα του πολίτη έναντι διακρίσεων (Άρθρο 26 του Διεθνές Συμφώνου για την προστασία των Πολιτικών Δικαιωμάτων και 12ο Πρωτόκολλο). Το Σεπτέμβριο του 2004 ξεκίνησα την άσκηση μου στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας στη Λευκωσία όπου και ολοκλήρωσα την άσκηση μου 1 χρόνο αργότερα. Από τον Νοέμβριο του 2005 μετακόμισα στην Πάφο όπου και εργάστηκα σε δύο δικηγορικά γραφεία και ασχολήθηκα με υποθέσεις ποικίλης φύσεως ενώ από το Δεκέμβριο του 2007 έχω ιδιωτεύσει και έχω δικό μου γραφείο.

Πέραν των διαφόρων υποθέσεων του γραφείου μου, έχω ασχοληθεί και με τη συγγραφή νομικών βιβλίων. Το Σεπτέμβριο του 2013 ολοκλήρωσα τη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Νομολογιακή Προσέγγιση Της Ποινής», στο οποίο γίνεται ανασκόπηση της Νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου από το 1960 σχετικά με τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν σχετικά με την επιβολή της ποινής. Το Νοέμβριο του 2016 ολοκλήρωσα την συγγραφή του δεύτερου βιβλίου μου με τίτλο «Διάταγμα Αποζημίωσης και Διάταγμα Είσπραξης», στο οποίο γίνεται ανασκόπηση της Νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου αλλά και της νομολογίας του Ε.Δ.Α.Δ. σχετικά με το Διάταγμα Αποζημίωσης, το Διάταγμα Είσπραξης, τα Έξοδα, αλλά και ειδική αναφορά στον Περί Καταδολίευσης των Δικαστικής Αποφάσεως Πιστωτών Νόμο του 2008 – Ν. 60(Ι)/2008.

Σχετικά με την ενασχόληση μου με υποθέσεις θα ήθελα να αναφέρω ότι ασχολούμαι με πάσης φύσεως υποθέσεις. Έχω εκπροσωπήσει κατηγορούμενους και παραπονούμενους σε διάφορες ποινικές υποθέσεις (ανθρωποκτονίας, ακάλυπτης επιταγής, παράνομης ανέγερσης και χρήσης οικοδομής, παράνομης εργοδότησης, καταδολίευσης κατά παράβαση Άρθρων του Περί Καταδολίευσης των Δικαστικής Αποφάσεως Πιστωτών Νόμο του 2008 – Ν. 60(Ι)/2008, παράλειψης καταβολής του τέλους στάθμευσης και άλλες, ως επίσης και αστικής φύσεως (αίτηση πτώχευσης, ακάλυπτη επιταγή, επίδοση εκτός δικαιοδοσίας, αίτηση μηνιαίων δόσεων, αθέμιτου πλουτισμού, δανείων και άλλες, ενώ έχω εκπροσωπήσει και αριθμό διαδίκων σε προσφυγές με ποικίλα θέματα. Επίσης έχω εκπροσωπήσει δεκάδες διαδίκους ενώπιον του Εφετείου με ποικίλα θέματα.Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολούμαι με τα θέματα τραπεζών και δανείων.Πέραν των υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων, από το 2014 μέχρι και σήμερα έχω κατ’ επανάληψη εκπροσωπήσει ποδοσφαιρικά σωματεία αλλά και διαδίκους ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της τοπικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αθλητικών Σωματείων Πάφου (Π.Ο.Α.Σ.Π.) αλλά και ενώπιον του σχετικού ποδοσφαιρικού Εφετείου της Σ.Τ.Ο.Κ.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι από το Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2017 διετέλεσα μέλος του Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, ενώ το Σεπτέμβρη του 2017 ήμουν και πάλι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου.

2.Πως λάβατε την απόφαση να διεκδικήσετε την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου;

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι για μένα στάση ζωής. Ως εκ τούτου θα ήταν αδύνατον να μην με απασχολούν τα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και της επαγγελματικής ομάδας στην οποία ανήκω. Συνεπεία των πιο πάνω έχω γράψει δεκάδες άρθρα νομικού και πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου τα οποία είναι δημοσιευμένα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook αλλά και σε εφημερίδες, στα οποία εκφράζω τις απόψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ανησυχίες μου για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

3.Ποιες δυσκολίες ή εμπόδια αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Πάφου; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση τους;

Οι δικηγόροι της Πάφου αλλά και ευρύτερα οι δικηγόροι παγκύπρια, αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα, όπως:

  1. Η μείωση της επαγγελματικής ύλης των δικηγόρων.
  2. Η αδυναμία των νέων δικηγόρων να σταθούν επαγγελματικά στο χώρο.
  3. Το ζήτημα της πιστοποίησης εγγράφων (apostile).
  4. Θέματα Εφόρου Εταιρειών.
  5. Η έλλειψη χώρου στάθμευσης στο Δικαστήριο Πάφου.
  6. Το ζήτημα της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων. Προσωπικά έχω κατ’  επανάληψη ζητήσει όπως οι δίκες οπτικογραφούνται. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται πολύτιμος δικαστικός χρόνος αλλά και αίρονται οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες ως προς τα διαδραματισθέντα στη δίκη.
  7. Το ζήτημα της καταχώρησης εγγράφων π.χ. Εφέσεων, περιγραμμάτων Εφέσεων, Αιτήσεων, Προσφυγών και άλλων εγγράφων στο Ε.Δ. Πάφου και όχι να απαιτείται ο δικηγόρος να πάει στη Λευκωσία για την καταχώρηση τους.
  8. Το ζήτημα του Ταμείου Συντάξεως των δικηγόρων.
  9. Τα προβλήματα σε σχέση με τα ζητήματα νομοθεσίας. Τα προβλήματα ενός νόμου αναδεικνύονται από τους δικηγόρους κατά το στάδιο της εφαρμογής του νόμου. Και όμως το νομοθετικό σώμα δεν ζητά τις απόψεις των δικηγόρων προτού ένα νομοσχέδιο ή μία πρόταση νόμου ψηφιστεί σε νόμο.
  10. Υπάρχει το ζήτημα της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων..
  11. Θέματα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης αν και σε κάποια έχω τις επιφυλάξεις μου. Π.χ. η δίκη να γίνεται δημοσίως.
  12. Αναβάθμιση του κύρους της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη που ψάχνει το δίκαιο του. Αν αναβαθμίσουμε το κύρος της δικαιοσύνης πολύ απλά οι πολίτες θα εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη. Και πολίτης που εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη πολύ απλά ζει σε κράτος δικαίου.

Ως προς τις προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων αυτές θα προκύψουν μέσα από διάλογο με τους εμπλεκομένους αλλά και από τους ίδιους τους φορείς της Δικαιοσύνης, δικηγόρους, Δικαστές και φυσικά τους βουλευτές. Σε συνεργασία πάντοτε με τα μέλη του Συμβουλίου αλλά και τους συναδέλφους θα επιδιώξω να παράξω έργο. Την ίδια στιγμή θέλω να δώσω το μήνυμα ότι για τα οποιαδήποτε προβλήματα θα επιδιώξω τη λύση τους. Δεν έχω τη παραμικρή διάθεση να αφήσω τυχόν προβλήματα να διαιωνίζονται φοβούμενος αντιδράσεις.

4.Αρκετοί δικηγόροι με καταγωγή από την Πάφο, μετακομίζουν στη Λευκωσία για αναζήτηση εργασίας και επαγγελματική ανέλιξη. Ποιες συνέπειες έχει αυτό για την εξέλιξη του δικηγορικού επαγγέλματος στην Πάφο και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Δεν έχω να πω πολλά. Προσωπικά έχω ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη διαδρομή. Όπως ανέφερα πιο πάνω, γεννήθηκα και μεγάλωσα σε χωριό της Λευκωσίας. Το Νοέμβρη του 2005 ήρθα και εγκαταστάθηκα στην Πάφο. Καλά καλά δεν ήξερα το δρόμο να έρθω στην Πάφο. Χωρίς φίλους, χωρίς συγγενείς, χωρίς κάποιον κοντά μου στην πόλη που ζω και εργάζομαι. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ρητά και ξεκάθαρα δηλώνω ότι εάν είχα την επιλογή θα πορευόμουνα ξανά τον ίδιο ακριβώς δρόμο. Πλην όμως, υπάρχουν δεδομένα. Η Επαρχία της Πάφου είναι μικρή πληθυσμιακά σε σχέση με τη Λευκωσία ή τη Λεμεσό. Ως εκ τούτου η «πίττα» της αγοράς είναι μικρότερη, όπως μικρότερος φυσικά είναι και ο αριθμός που διεκδικεί μερίδιο από την «πίττα». Το δεδομένο όμως υπάρχει. Το Διοικητικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Ναυτοδικείο, έχουν έδρα τους τη Λευκωσία. Η καταχώρηση προσφυγών, υποθέσεων Ναυτοδικείου, Προνομιακών Ενταλμάτων ή Εφέσεων δυσκολεύει λόγω της απόστασης. Γι’  αυτό έχω εξηγήσει και πιο πάνω κάποιους τρόπους για άμβλυνση του προβλήματος. Κλείνοντας το θέμα επαναλαμβάνω. Η γεωγραφική και πληθυσμιακή κατάσταση στην Πάφο δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ανέλιξη κάποιου δικηγόρου.

5.Με ποιους τρόπους μπορεί ο ΔΣΠ να συμβάλει ενεργά στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης; Εσείς συμφωνείτε με το έργο της μεταρρύθμισης όπως παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάφου μπορεί να συμβάλει με παράθεση των προτάσεων του προς άμβλυνση των προβλημάτων της δικαιοσύνης, προτάσεις, οι οποίες προφανώς θα υποβάλλονται κατόπιν διαβούλευσης με τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, η συμμετοχή των άμεσα εμπλεκομένων, Νομοθετικής, Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσίας είναι επιβεβλημένη καθ’ ότι το θέμα αφορά ευρύτερα το χώρο της δικαιοσύνης. Από την άλλη είναι γεγονός ότι παρόλο ότι η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει προσχέδια νομοσχεδίων, και παρόλο ότι έχω γνώση του περιεχομένου τους στα οποία υπάρχουν πολλές θετικές εισηγήσεις π.χ. ξεκαθάρισμα της νομολογίας, διαχωρισμός των Ανωτάτου Δικαστηρίου, θέματα εξαίρεσης Δικαστών και άλλα, είναι ξεκάθαρο ότι το τελικό κείμενο ακόμα επεξεργάζεται. Με αυτό υπόψιν, θα ήταν πρόωρο να τοποθετηθώ επί ημιτελούς νομοσχεδίου.

6.Θεωρείτε πως οι τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι θα πρέπει να αναπτύξουν πιο ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας  μεταξύ τους; Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Έχω την άποψη πως ναι, πλην όμως σε καμία περίπτωση οι Τοπικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν πρέπει να χάσουν την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία τους. Βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε συλλογικό επίπεδο για επίλυση των συλλογικών προβλημάτων, με την ύπαρξη συναντήσεων για ανταλλαγή απόψεων προς επίλυση προβλημάτων, από την άλλη, ο κάθε τοπικός Σύλλογος έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα. Διότι προφανώς δεν θα απασχολήσει π.χ. το Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας η αδυναμία π.χ. των δικηγόρων της Πάφου να καταχωρούν και να προωθούν π.χ Προσφυγές. Ή κατ’ ανάλογο τρόπο τα προβλήματα στέγασης π,χ του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, προφανώς και δεν θα απασχολήσουν το Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου. Ως εκ τούτου επαναλαμβάνω, ναι στη συνεργασία, ναι και στην αυτοτέλεια.

7.Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία στον τομέα της δικαιοσύνης για την καλύτερη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων;

Για το ζήτημα της τεχνολογίας, αυτό το οποίο θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε είναι τις επιδράσεις που αυτό είχε σε χώρες που εφαρμόστηκε. Καλώς ή κακώς σε κάποια θέματα δεν είμαστε πρωτοπόροι. Ως εκ τούτου μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε τυχόν αδυναμίες που αναδύθηκαν εκεί που εφαρμόστηκε έτσι ώστε να τις αποφύγουμε. Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία αποφεύγοντας τα προσκόμματα στην εφαρμογή της π.χ. παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ακόμα και σε περίπτωση που το πείραμα δεν πετύχει, θα μπορούμε να λέμε ότι τουλάχιστον προσπαθήσαμε και η οποία προσπάθεια θα συνεχιστεί με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της δικαιοσύνης. Διότι στο τέλος της ημέρας, μεγάλος αριθμός υποθέσεων ενώπιον των Δικαστηρίων σημαίνει μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών προς στα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι εκεί θα μπορέσουν να βρουν το δίκαιο τους. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Δικαστές. Η κοινωνία τους εμπιστεύεται.

8.Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε προς τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι το εξής. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια βρίσκομαι καθημερινά στα Δικαστήρια στη μάχιμη δικηγορία. Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 400 εάν όχι και περισσότεροι συναδέλφοι στην Πάφο είναι και δικά μου. Την ίδια στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα μείνω θεατής μπροστά στην αδικία ή την ανοησία. Οι όλες προσπάθειες μου θα αναλωθούν στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και όχι στην προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών. Οι δικηγόροι θα έχουν λόγο, ο οποίος θα μεταφέρεται στα κέντρα λήψεως αποφάσεων με στόχο την επίλυση τους.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή να πάρει τις τύχες στα χέρια της η νέα γενιά δικηγόρων, αλλά και η απερχόμενη γενιά, να νιώθει περήφανη που αφήνει το Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου σε άξιους διαδόχους. Η ιστορία γράφεται με τις δικές μας αποφάσεις. Δεν ακολουθούμε τα γεγονότα. Ορίζουμε τα γεγονότα. Δικαιούμαστε κάτι καλύτερο.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,