Αποχωρούν ‘πυροβολώντας’ από το Δημοκρατικό Κόμμα και ιδρύουν Πολιτική Πλατφόρμα – Για προδοσία κάνει λόγο το κόμμα

Σε κοινή δήλωση τους, οι Βουλευτές Γεώργιος Προκοπίου, Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης και το πρώην Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Χρίστος Τσίγκης, αναφέρουν ότι έχουν από κοινού αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής (οι τρεις Βουλευτές) και στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, με τις οποίες γνωστοποιούν την πρόθεση τους για ανεξαρτητοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ και την παράλληλη παραίτηση και αποχώρηση τους από αξιωματούχοι και μέλη του ΔΗΚΟ.

«Η απόφαση μας για αποχώρηση από Βουλευτές, Αξιωματούχοι και Μέλη του ΔΗΚΟ έχει ληφθεί με πόνο ψυχής, όμως είναι μια πολιτική πράξη Ευθύνης και Συνέπειας προς τις αρχές μας και στον ΔΗΚΟικό κόσμο», αναφέρουν στην επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής. «Πρόκειται για μια απόφαση ευθύνης και συνέπειας με τις αρχές, τη φιλοσοφία, την ιδεολογία και την ιστορία μας και στηρίζεται σε καθαρά πολιτικούς λόγους, όπως αναλύονται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, η οποία θα σας κοινοποιηθεί. Οι διαφωνίες μας είναι καθαρά πολιτικές και είναι διαφωνίες ουσιαστικές. Με την πολιτική μας συμπεριφορά και τον κώδικα δεοντολογίας, θελήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα συνεννόησης», προσθέτουν.

Όπως αναφέρουν, «δώσαμε πίστωση χρόνου. Ακόμα και παρά την συνεχόμενη πολεμική που δεχθήκαμε και τον επαναλαμβανόμενο παραγκωνισμό, παραμείναμε στο κόμμα ελπίζοντας πως τα πράγματα θα άλλαζαν προς το καλύτερο».«Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Πρόκειται, αναμφίβολα για μια πολύ δύσκολη απόφαση. Θεωρούμε, όμως πως είναι έντιμη, ειλικρινής και αξιοπρεπής. Ως ξεχωριστή Ομάδα, θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τους πολίτες, υποστηρίζοντας θέσεις και πολιτικές που μας εκφράζουν και είναι ταυτισμένες με τη φιλοσοφία μας, υπεύθυνα, δημιουργικά και συναινετικά, έμπρακτα κοντά στον πολίτη. Πολιτικές με στόχευση στην προστασία της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και το ανθρωποκεντρικό μικτό οικονομικό σύστημα. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τη δημιουργία Πολιτικής Πλατφόρμας που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες οι οποίοι ενστερνίζονται το ιδεολογικό στίγμα του ευρύτερου κεντρώου χώρου», συμπληρώνουν. Όπως σημειώνουν, «αυτή ήταν άλλωστε και η εντολή που οι πολίτες μας έδωσαν». «Να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του απλού πολίτη και να βοηθήσουμε ώστε ο τόπος μας να πάει μπροστά», προσθέτουν.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή που έστειλαν προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ:

Κύριε Πρόεδρε,

Πριν επτά σχεδόν χρόνια αναλάβατε τα ηνία αυτού του ιστορικού κόμματος. Κάποιοι πίστεψαν στη θέληση του ΔΗΚΟικού κόσμου για αλλαγή, με την ευχή πως θα είναι πραγματική και γνήσια και φυσικά προς όφελος του τόπου, αλλά και του ΔΗΚΟ. Κάποιοι έδωσαν πίστωση χρόνου. Ακόμα και παρά την πολεμική που δέχθηκαν και τη συνεχή υπόσκαψη, παρέμειναν πιστοί στο κόμμα, ελπίζοντας πως τα πράγματα θα άλλαζαν προς το καλύτερο. 

Με τις πολιτικές μας θέσεις και την πολιτική μας συμπεριφορά, προσπαθήσαμε να πείσουμε και να εμβολιάσουμε δικές σας θέσεις που ήσαν αντίθετες με τη φιλοσοφία, τις αρχές και τον κώδικα δεοντολογίας του κόμματος, της βάσης του κόμματος αλλά και το δικό μας. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Δεν σεβαστήκατε την ανοχή μας, τη θέληση μας για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν σεβαστήκατε τη βούληση μας για συνθέσεις και για ενότητα εντός του κόμματος. Δεν σεβαστήκατε το κληροδότημα που παραλάβατε και δεν σταθήκατε αντάξιος των ιστορικών ηγετών του κόμματος. Είναι λυπηρό το ΔΗΚΟ του Κέντρου, το ΔΗΚΟ της μετριοπάθειας, της σύνθεσης και της σύνεσης, να έχει μετατραπεί και εγκλωβιστεί σε μια μικρή κλειστή ομάδα που σας περιβάλει, όπου αποφασίζει ο ένας και οι υπόλοιποι είτε οφείλουν να ακολουθούν είτε περιθωριοποιούνται ή εκπαραθυρώνονται.

 Τα παραδείγματα πολλά, πολύ πρόσφατα και στα προηγούμενα χρόνια με διάφορα στελέχη αλλά και πολλούς απλούς φίλους και συναγωνιστές που διαχώρισαν τη θέση τους συνειδητά. Τα συλλογικά όργανα του κόμματος απέκτησαν εδώ και καιρό διακοσμητικό χαρακτήρα. Η ιεραρχία του κόμματος καταστρατηγείται καθημερινά. Τα συστατικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Κέντρο, η σύνθεση απόψεων, ακόμα και η συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων, η μετριοπάθεια, η συνεννόηση σε θέματα της καθημερινότητας αλλά και ευρύτερα πολιτικά θέματα όπως της οικονομίας και το Κυπριακό έχουν ακυρωθεί. Θέλαμε το Δημοκρατικό Κόμμα να διατηρήσει τα ιστορικά χαρακτηριστικά του. Το μέτρο, την μετριοπάθεια, την εθνική συνεννόηση και την πολιτική συναντίληψη με στόχο την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Αντί για ενίσχυση του ρόλου του κόμματος με συμμετοχή ως συνομιλητής και συνδιαμορφωτής της διακυβέρνησης, έχουμε μία αντιφατική αντιπολίτευση, με θολό στίγμα, προβληματική φυσιογνωμία και διαρκείς μεταπτώσεις σε θέσεις και πολιτικές συνεργασίες αλά καρτ, οι οποίες δεν έχουν καμιά μεταξύ τους συνοχή, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγήσει το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο και πολιτική περιθωριοποίηση, με απώλεια της αξιοπιστίας έναντι όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων όσων κατά καιρούς συνεργάστηκαν με τη σημερινή ηγεσία.

Οδηγήσατε με τη στάση σας, σειρά και σωρεία σημαντικών στελεχών εκτός κόμματος, περιθωριοποιώντας άλλους εντός κόμματος. Πέραν όμως, της πλήρους απαξίωσης των εσωκομματικών διαδικασιών, των θεσμών και των στελεχών του κόμματος, το πιο τραγικό και ουσιαστικό είναι η παλινωδία και οι σχεδόν καθημερινές μεταλλάξεις σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Και αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που απαξιώνεις το θεσμό του ΠτΔ να επιδιώκεις και συνεργασία με το Κυβερνών κόμμα. Δεν είναι φυσιολογικό να επιδιώκεις την αλλαγή του επικεφαλής του κράτους, συνεργαζόμενος με το κόμμα που μέχρι πρότινος το κατηγορούσες για απαρχαιωμένες αντιλήψεις και ότι έχασε κάθε επαφή με την πραγματικότητα. 

Δεν είναι δυνατόν να θεωρείτε τους πάντες χαμηλών εθνικών αντιστάσεων και συγχρόνως να συνομιλείτε μαζί τους, με απώτερο στόχο την ανάδειξή σας σε υψηλά αξιώματα. Δεν είναι δυνατόν να αποτελούν τα συμφέροντα των ολίγων την κυριότερη προτεραιότητα, αντί του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα που το ΔΗΚΟ όφειλε να πρεσβεύει. Ενώ την ίδια ώρα καταστρέψατε κάθε γέφυρα με τους πρώην συνεργάτες σας του ενδιάμεσου χώρου. Αυτό, σίγουρα δεν είναι το ΔΗΚΟ. Και ένας γνήσιος ΔΗΚΟικός δεν μπορεί να έχει θέση σ’ αυτό. Δυστυχώς η ηγεσία του ΔΗΚΟ απέτυχε παταγωδώς και βρίσκεται σε διαρκή διάσταση με τη βάση του κόμματος. Το ΔΗΚΟ από πρωταγωνιστής και ρυθμιστής της πολιτικής ζωής του τόπου, μετατράπηκε σε ουραγό και θεατή των εξελίξεων, χάνοντας το πολίτικο του ανάστημα. Όλοι μας κατά καιρούς ακόμη και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, σας υποδείξαμε επανειλημμένα τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τη λανθασμένη πορεία χωρίς κανένα αποτέλεσμα και χωρίς να ληφθούμε ποτέ υπόψη.

Η απόφαση μας για αποχώρηση από Βουλευτές, Αξιωματούχοι και Μέλη του ΔΗΚΟ έχει ληφθεί με πόνο ψυχής, όμως είναι μια πολιτική πράξη Ευθύνης και Συνέπειας προς τις αρχές μας και στον ΔΗΚΟικό κόσμο, ο οποίος παρακολουθεί απογοητευμένος το κόμμα που αγάπησε να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό και σε πολιτική απαξίωση. Η αποχώρηση μας έκτος από επιβεβλημένη είναι και αμετάκλητη. Για την πορεία αυτή, η οποία φέρει αποκλειστικά την προσωπική σφραγίδα σας, η συνείδηση και η αξιοπρέπεια μας δεν μας επιτρέπουν να είμαστε συνυπεύθυνοι.

Για προδοσία κάνει λόγο το κόμμα

Η απόφαση των πέντε στελεχών να εγκαταλείψουν το ΔΗΚΟ «και να προδώσουν τον κόσμο του κόμματος, που τους ανέδειξε και τους στήριζε για τόσα χρόνια, είναι μια προκλητική πράξη αποστασίας», αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ. «Ως συνήθως, οι αποστάτες εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς αυτών που υπονομεύουν διαχρονικά το ΔΗΚΟ, ενοχλημένοι από την ορθότητα των θέσεων του Κόμματος και από την επιμονή του για διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό και για προστασία της μεσαίας τάξης», προσθέτει. Αναφέρει, επίσης, ότι ο χρόνος της αποστασίας, στο μέσο των απειλών και ενεργειών της Τουρκίας και της πανδημικής οικονομικής κρίσης, αλλά και παραμονές της εκλογικής μάχης στην Αγλαντζιά, φανερώνει ότι η αποστασία εξυπηρετεί μόνο όσους πολεμούν το ΔΗΚΟ και αφήνει εκτεθειμένους τους αποστάτες, τόσο στα μάτια των ΔΗΚΟικών, όσο και στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας. «Αυτό που οι αποστάτες ξέχασαν, είναι ότι το ΔΗΚΟ είναι ο κόσμος του, οι αρχές του, οι θέσεις του. Όσο το υπονομεύουν, δυναμώνει. Όσο το πολεμούν, νικά», καταλήγει το ΔΗΚΟ, στην ανακοίνωση του.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Φωτογραφία από Sigmalive

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,