Αποχαιρετά και ευχαριστεί τους συνεργάτες της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά


Η αποχαιρετιστήρια επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά.

Είναι με έντονα συναισθήματα που ολοκληρώνω ταυτόχρονα τη θητεία μου ως Επίτροπος Νομοθεσίας και ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Νιώθω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την πολιτεία και τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας οι οποίοι, ανεξάρτητα από πολιτικό χώρο, μου έδωσαν την ευκαιρία να υπηρετήσω την χώρα μου ταυτόχρονα από τρεις σημαντικές επάλξεις:

-ως Επίτροπος Νομοθεσίας από το 2002 για τρεις (3) θητείες,
-ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού από το 2007 για δύο (2) θητείες, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (2002 – 2004 και 2015 – 2018) στα πλαίσια τρέχουσας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, μου είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα για την κατάρτιση ομοσπονδιακής νομοθεσίας που επιβάλλεται να είναι σε ισχύ στη νέα τάξη πραγμάτων μέσα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών αρχών και αξίων.

Τρεις διαφορετικούς όρους εντολής, για τους οποίους κατέβαλα το άπαν των δυνάμεων μου να φέρω σε πέρας με επιτυχία. Έχοντας πάντα ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης, προσπάθησα να επιτελέσω τα καθήκοντα μου καθοδηγούμενη από διαχρονικές αξίες του κράτους δικαίου, της πιστής ανάλυσης και εφαρμογής του νόμου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς του Κράτους, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια και με στόχο, σε κάθε περίπτωση, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ως Επίτροπος Νομοθεσίας έδωσα ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβατότητα των νομοθεσιών, αλλά και των πρακτικών και των διαδικασιών με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα τη συμμόρφωση του κράτους με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμμετοχή του σε διεθνείς πράξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ως η πρώτη Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο, και έχοντας πλήρη επίγνωση ότι επρόκειτο για τιμή και προνόμιο που συνεπαγόταν και βαριά ευθύνη και δέσμευση απέναντι σε όλα τα παιδιά, έθεσα ως όραμά μου να γίνει πραγματικότητα, για κάθε παιδί που ζει στην Κύπρο, η ουσιαστική απόλαυση των δικαιωμάτων του. Η έπαλξη αυτή ήταν για μένα μια διαρκής πρόκληση στην οποία κατέβαλα άοκνες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθώ με τρόπο θετικό και αποτελεσματικό και πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού.

Τα ίδια τα παιδιά υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια συνεργάτες και συμπαραστάτες μου και πηγή διαρκούς ανατροφοδότησης καθώς και ερέθισμα για ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια και περισσότερη δράση. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη γιατί, κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου κύκλου ζωής του, ο Θεσμός είχε ηγετικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό του όρου «παιδοκεντρικό» σε θεσμικό, νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να συναρτηστεί με την έννοια των δικαιωμάτων του παιδιού και τα δικαιώματα του παιδιού να βρίσκονται πλέον στο δημόσιο διάλογο.

Ανεκτίμητη υπήρξε και η συνεισφορά όλων των συνεργατών μου σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατό να παραχθεί αυτό το έργο. Οφείλω σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Με τη λήξη της θητείας μου αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις ειλικρινείς και θερμές μου ευχαριστίες για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα σε ένα πνεύμα αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού.

Οι λειτουργοί των ΜΜΕ, όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια σημαντικοί συνεργάτες και συμπαραστάτες στις προσπάθειες μου να ανταποκριθώ στην αποστολή μου, ιδιαίτερα ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σας ευχαριστώ για τον καθοριστικό σας ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και τα δικαιώματα τους, καθώς και για το γεγονός ότι υπήρξατε πηγή πληροφόρησης για το Θεσμό, εντοπίζοντας και δημοσιοποιώντας περιπτώσεις παραβιάσεων δικαιωμάτων του παιδιού, και, ταυτόχρονα, μοχλός πίεσης προς την Εξουσία για συμμόρφωση με τις συστάσεις του Θεσμού. Ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης πρέπει να συνεχίσετε να αναδεικνύετε τα θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και τα σωστά πρότυπα, με γνώμονα ότι τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές, στάσεις, νοοτροπίες και αξίες, οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

Εύχομαι στον καθένα και στην κάθε μια από εσάς υγεία και δύναμη να συνεχίσετε το δύσκολο και απαιτητικό, αλλά πολύ σημαντικό, έργο που επιτελείτε.

Με την αγάπη και ιδιαίτερη εκτίμηση μου,

Λήδα Κουρσουμπά

Επίτροπος Νομοθεσίας,

Επίτροπος Προστασίας των

Δικαιωμάτων του Παιδιού

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,