Νέο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία – Θερμά συγχαρητήρια ΠτΔ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και των Μελών του νέου Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε στη διαβεβαίωση του νέου Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, με Πρόεδρο την κα Λεμονιά Καουτζάνη και μέλη τον κ. Γιώργο Μηχανικό, την κα Αγάθη Βαλανίδου, την κα Τίνα Παύλου και την κα Μάρω Αντωνίου.

Η απόφαση για τον διορισμό λήφθηκε προσμετρώντας το εύρος των αρμοδιοτήτων και τη σημαντικότητα του ρόλου και της αποστολής που διέπουν την ίδρυση και τη λειτουργία του, η οποία εδράζεται στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανέφερε πως η συμβολή τους εκτιμάται ως καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και την ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων, που τέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μέσω της ολοκληρωμένης στρατηγικής πολιτικής που υιοθετεί.

Επίσης, τόνισε ότι έχουν ληφθεί υπόψην οι μέχρι στιγμής ριζικές αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία των Φυλακών και τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ριζικές αλλαγές που αφορούν τη συνεχή επιμόρφωση, τη βασική εκπαίδευση και κατάρτιση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, την έκτιση της ποινής των καταδίκων υπό συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξατομικευμένη στήριξη, την περίθαλψη, την ενίσχυση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης και εργασίας, με στόχο πάντα την ομαλή κοινωνική επανένταξη τους.

Επεσήμανε και ορισμένα μέτρα που λήφθηκαν προς την κατεύθυνση των αλλαγών όπως είναι:

• Η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα κακομεταχείρισης ή έλλειψης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Εισαγωγή προγραμμάτων απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και πρόνοιας για ψυχοσυναισθηματική στήριξη των κρατουμένων.

• Εξατομικευμένη μεταχείριση των κρατουμένων, κατηγοριοποίηση και μεταχείριση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες.

• Λήψη μέτρων ενδυνάμωσης των επαφών των κρατουμένων με τις οικογένειές τους και το εξωτερικό περιβάλλον.

• Πλήρης αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά να φοιτούν πάνω από 400 κρατούμενοι (ποσοστό άνω του 75% των κρατουμένων), ενώ 15 φοιτούν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, κατέχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

• Αναβάθμιση των υποδομών με δεκατέσσερα βελτιωτικά έργα στις Φυλακές, στα οποία περιλαμβάνονται τρεις νέες πτέρυγες.

Στη συνέχεια εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους διότι όπως είπε από τον διορισμό της, με τη συνδρομή και τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά, έχουν επιτευχθεί ριζικές αλλαγές που φέρουν το σωφρονιστικό μας σύστημα σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο μέσα στα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνο.

Συνεχάρη επίσης τα μέλη του Νέου Συμβουλίου για την ανάληψη των καθηκόντων τους με αναφορά στην επαγγελματική τους πορεία και τη στενή συνεργασία τους με τους αρμόδιους φορείς.

Από την πλευρά της η κα Καουτζάνη, Πρόεδρος του Συμβουλίου μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο σεβασμό των δικαιωμάτων του προσώπου, στα καθήκοντα του Συμβουλίου και τη συνεργασία του με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τονίζοντας το ανθρωπιστικό έργο του Συμβουλίου με απώτερο σκοπό την προστασία της κοινωνίας μέσα από την άρτια και ομαλή λειτουργία του.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,