Απογοητευμένοι οι ασκούμενοι από τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος άσκησης και εξέτασης των δικηγόρων – Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Περισσότεροι από το 75% των συμμετεχόντων, απάντησαν ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι εώς λίγο, με τον τρόπο που λειτουργεί το πρόγραμμα άσκησης και εξέτασης των δικηγόρων.

Η σελίδα της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ διεξήγαγε δημοσκόπηση υπό μορφή ερωτηματολογίου για τους ασκούμενους δικηγόρους με αφορμή την εξεταστική περίοδο Ιουνίου. Σκοπός της δημοσκόπησης ήταν η αξιολόγηση του προγράμματος των εξετάσεων από τους ίδιους τους ασκούμενους, μία βδομάδα μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου μέχρι και την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι οι φετινές εξετάσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες μεταξύ 25.5.2020 και 5.6.2020 και αναβλήθηκαν λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τη μη εξάπλωση του COVID-19 και πραγματοποιήθηκαν από τις 15.06.2020 – 26.06.2020.

Διαβάστε επίσης: Tέλος στην αγωνία των ασκούμενων δικηγόρων – Δείτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Παραθέτουμε πιο κάτω αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η πλειοψηφία των ασκούμενων δικηγόρων δυσκολεύτηκε στην εξέταση του μαθήματος Περί Δικαστηρίων/ Δικηγόρων Νόμοι & Δεοντολογία και αρκετοί από αυτούς με το Ποινικό Δίκαιο.

Συνολικά το 87% των ασκούμενων δικηγόρων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση θεωρεί ότι το πρόγραμμα διδασκαλίας και ο προγραμματισμός της ύλης επηρεάστηκε αρκετά μέχρι πάρα πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρκετοί ήταν οι ασκούμενοι που επηρεάστηκαν από την απουσία διδακτικού προσωπικού στο μάθημα του Συνταγματικού Δικαίου.

Το 63% των ασκούμενων δικηγόρων θα προτιμούσαν οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά. Ένα μικρό ποσοστό 12% το προτιμούν “λίγο” ενώ το 25% δεν το προτιμούν καθόλου.

Το συνδυασμό διαφορετικών τύπων ερωτήσεων επέλεξαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες όσον αφορά τη δομή των ερωτήσεων. Αρκετοί από αυτούς προτιμούν την εφαρμογή ερωτήσεων κρίσεως ή και εφαρμογής σεναρίου.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι θα ήθελα να υπάρχουν γραπτές σημειώσεις για κάθε μάθημα υπό μορφή βιβλίου.

Συμφωνούν επίσης ότι θα πρέπει να καθιερωθούν υποχρεωτικά επαναληπτικά μαθήματα πρίν από κάθε εξεταστική περίοδο.

90 % των ασκούμενων δικηγόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επιθυμούν να υπάρχει μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στις ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων.

Για την πλειοψηφία των ασκούμενων δικηγόρων που συμμετείχαν ο χρόνος εξέτασης των μαθημάτων είναι αρκετά ικανοποιητικός.

Σχεδόν οι μισοί από τους ασκούμενους δικηγόρους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από το πρόγραμμα άσκησης και εξέτασης των δικηγόρων και το 35% από αυτούς απάντησαν πως είναι λίγο ικανοποιημένοι.

*Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν συνολικά 157 ασκούμενοι δικηγόροι.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,