Απεβίωσε ο δικηγόρος και καλλιτέχνης Γεώργιος Κ. Τορναρίτης, γιος του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης, στην Αθήνα, όπου νοσηλευόταν, ο Γεώργιος Κρ. Τορναρίτης, δικηγόρος διακεκριμένος, συγγραφέας, συλλέκτης, εικαστικός δημιουργός και ιδρυτής μουσείων.

Ο Γεώργιος Τορναρίτης ήταν γιος του Κρίτωνα Τορναρίτη, του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πατέρας του Κρίτωνα Τορναρίτη, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, του Χριστόφορου Τορναρίτη και της Μαίρης Τορναρίτη.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Ιανουαρίου 1936 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε στο Trinity College, Cambridge MA LLB (Cantab) 1955-58 (Barrister at Law Grays Inn 1958). Εργάστηκε για δεκαετίες ως Δικηγόρος. Παράλληλα με τη δικηγορία, ασχολήθηκε ενεργά με τη Φυσική Ιστορία και την κυπριακή παράδοση αλλά και τη ζωγραφική. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κατά τα έτη 1962-65. Συνέγραψε αρκετές μελέτες και βιβλία και έχει εκθέσει ατομικά, εκτός της Κύπρου, στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Βερολίνο. Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Το Ίδρυμα Τορναρίτη – Πιερίδη Θαλάσσιας Ζωής, το οποίο ίδρυσε το 1992, μαζί με τον Δημήτρη Πιερίδη, προχώρησε στη δημιουργία δύο ξεχωριστών Μουσείων. Το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη – Πιερίδη, το οποίο τώρα στεγάζεται στην Αγία Νάπα και φέρει το όνομα «Θάλασσα» και το Μουσείο Παλαιοντολογίας Τορναρίτη – Πιερίδη στις παλαιές αποθήκες στη Λάρνακα. Και τα δύο μουσεία είναι τα πρώτα του είδους τους στην Κύπρο, το δε «Θάλασσα» βραβεύθηκε από την ΕΕ ως ένα από τα καλύτερα Μουσεία της Ευρώπης.

Το 2011 του απονεμήθηκε από την Κυπριακή Πολιτεία το μετάλλιο «Stasinos» για την ίδρυση των μουσείων και γενικότερα για την πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,