Οδοφράγματα -κορωνοϊός, μεταναστευτικό και Αμμόχωστος στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου

Συνήλθε το πρωί της Πέμπτης το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Το θέμα της Αμμοχώστου, το μεταναστευτικό και τα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κορωνοϊού είναι τα τρία αυτά θέματα που συμπεριλήφθηκαν στην ατζέντα της συνεδρίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κ. Κούσιο, όσον αφορά το ζήτημα του κορωνοϊού, ο Υπουργός Υγείας, απάντησε σε ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το κλείσιμο οδοφραγμάτων. Η πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών συμφώνησε με το μέτρο ελέγχου που τέθηκε στα σημεία διέλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Κούσιος. Διευκρινίστηκε επίσης, ότι το μέτρο αυτό είναι στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης και ελέγχου για τον κορωνοϊό και δεν έχει καμιά απολύτως πολιτική διάσταση.

Για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Την Παρασκευή, θα συνέλθει η διυπουργική Επιτροπή στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να συζητήσει το θέμα και να προβεί σε εισηγήσεις. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η διυπουργική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα υποβληθούν στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο. Για τo θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις ενέργειες που η Κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν προβεί, έδωσε πληροφορίες για τις συζητήσεις που είχε με τους θεσμούς της ΕΕ, καθώς επίσης και για τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της UNFICYP, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ανακοίνωση επισημαίνει το συγκεκριμένο γεγονός, τονίζοντας ότι είναι αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρων. Τονίζει τη σημασία της επαφής των δύο κοινοτήτων και η απάντηση μας είναι ότι στα πλαίσια της προστασίας και των δύο κοινοτήτων, μια υπεύθυνη Κυβέρνηση πρέπει να παίρνει προληπτικά μέτρα. Πήρε λοιπόν η Κυβέρνηση τα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για την προστασία και των δύο κοινοτήτων. Πρέπει να τονίσω, για πολλοστή φορά, ότι λειτουργούν πέντε σημεία διέλευσης. Δεν έχει με κανένα τρόπο αποκοπεί η επαφή των δύο κοινοτήτων ή οι επισκέψεις από τις ελεύθερες περιοχές στις κατεχόμενες και αντιστρόφως. Δεν θεωρούμε ότι η απόφαση εμποδίζει την επαφή των δύο κοινοτήτων. Θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχαν και πολύ περισσότερα σημεία διέλευσης κάτι που είναι και η πολιτική της Κυβέρνησης και οι αποφάσεις θα ληφθούν για τη συνέχιση της λειτουργίας αξιολογώντας την κατάσταση, όπως θα την αξιολογεί η διυπουργική Επιτροπή».

Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν. Από κυβερνητικής πλευράς συμμετέχουν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email