Ανατροπή απόφασης δικαστηρίου για τη μη κράτηση κατηγορούμενου μέχρι τη δίκη του στο Κακουργιοδικείο μετά από έφεση του Γενικού Εισαγγελέα

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε σήμερα δεκτή την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 8 Ιουνίου 2021, με την οποία διατάχθηκε η απόλυση κατηγορούμενου με όρους μέχρι την ημερομηνία που η υπόθεση του παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό κατηγοριών για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα που φέρεται να διέπραξε εις βάρος δυο ανήλικων αγοριών και εις βάρος ενός ενήλικα άνδρα.

Είχε υποβληθεί πρωτόδικα αίτημα από τη Νομική Υπηρεσία, ως η Κατηγορούσα Αρχή, όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του, αφού λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων που αντιμετωπίζει και της πιθανότητας καταδίκης του, υπήρχε κίνδυνος φυγοδικίας, αλλά και λόγω της πιθανότητας διάπραξης εκ μέρους του άλλων αδικημάτων. Ακόμη, επειδή με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία προέκυπτε προσπάθεια του κατηγορουμένου να επηρεάσει βασικό μάρτυρα της υπόθεσης, το αίτημα για κράτηση στηρίχθηκε και στην πιθανότητα, εάν αφήνετο ελεύθερος να επηρεάσει μάρτυρες. Το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής απορρίφθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο.

Η πιο πάνω απόφαση εφεσιβλήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας στην οποία παρουσιάστηκε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης μαζί με δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας, το Εφετείο ανέτρεψε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση, κρίνοντας ότι το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας ήταν, υπό τις περιστάσεις, δικαιολογημένο. Προς τούτο και διέταξε την κράτηση του κατηγορουμένου μέχρι την ημερομηνία κατά την οποίαν η υπόθεση είναι ορισμένη ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,