Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, με θέμα «Το μέλλον της ΕΕ:  Η προστασία των αρχών και αξιών της ΕΕ ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών».

Στην εισαγωγική της ομιλία η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η προστασία των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών αποτελούν τα εχέγγυα της ύπαρξης, της ευημερίας, και της προόδου μας, που δεν αποκλείουν το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου πολίτη να ασκεί κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να ζητά περισσότερα από την Ένωση, περισσότερη Ευρώπη.

Στη δική της εισαγωγική ομιλία η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε ειδικότερα ότι στη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας της εποχής μας οι αποφάσεις της Ένωσης, στηριγμένες στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στις παρακαταθήκες των εμπνευστών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, αποτέλεσαν παγκόσμιο παράδειγμα.  Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες και προγραμματιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, οι οποίες ακολουθούν πιστά το γράμμα και πνεύμα της Ένωσης. μιας ευρωπαϊκής ένωσης υγείας με τον πολίτη στο επίκεντρό της.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο κ. Κώστας Μαυρίδης τόνισε ότι η ποιότητα του μέλλοντος της Ένωσης εξαρτάται από τον βαθμό πίστης και εμπιστοσύνης που θα επιδείξουν οι νεότερες γενιές σε αυτήν. Πρόσθεσε δε ότι ευρωπαϊστής δεν είναι αυτός που υιοθετεί αυτόματα τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αλλά αυτός που συνειδητοποιεί ότι η Ένωση είναι το συλλογικό μας σπίτι και υπερασπίζεται με εποικοδομητική κριτική το συλλογικό μας καλό.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο κ. Martin Hagström, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο κ. Gabriel Ferrán Carrión, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Αντρέας Κεττής, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Μυρτώ Ζαμπάρτα και η Αντιπρόεδρος Α΄ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κ. Παντελίτσα Ευαγόρου κατέθεσαν καίριες εισηγήσεις επί του θέματος, δίνοντας το έναυσμα διεξαγωγής της συζήτησης σε πλαίσιο εποικοδομητικής και ουσιαστικής ανταλλαγής θέσεων με όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κ. Βίβιαν Κανάρη.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρέσβεις, νυν και πρώην βουλευτές, πρώην Ευρωβουλευτές, επίτροποι και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, οργανωμένων συνόλων, κοινωνικών εταίρων κ.ά.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: