Προς δημιουργία Υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενόψει Προεδρίας, λέει στο ΚΥΠΕ ο ΥΠΕΞ

Στη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προσανατολίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είπε πως στόχος είναι η Κυπριακή Προεδρία του 2026 να είναι πιο επιτυχημένη από αυτήν του 2012. Για τα σχήματα συνεργασίας που Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν με κράτη της περιοχής ανέφερε πως γίνονται συζητήσεις με εταίρους που συμμετέχουν στα σχήματα αυτά για εμβάθυνση αλλά και για ενίσχυσή τους, με συμμετοχή και άλλων κρατών της περιοχής.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Κόμπος είπε πως βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο και πως υπάρχει συνεργασία σε ένα πλέγμα τομέων, όπως στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ επεσήμανε πως γίνονται πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζας) μεταξύ των δυο χωρών. Ανέφερε ακόμη πως βρίσκεται υπό δρομολόγηση επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Σε σχέση με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ, στις 10-11 Μαϊου, ο κ. Κόμπος είπε πως θα συζητηθούν το Κυπριακό, καθώς και διμερή θέματα και η πρόοδος των σχέσεων των δυο χωρών, «έχοντας πάντα υπόψη και την παράμετρο των τριμερών και πώς μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί». Υπογράμμισε ακόμη πως η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ είναι στρατηγική και πρέπει να εξελίσσεται και να εμβαθύνεται σε καθημερινή βάση.

Συμμετοχή Κύπρου στα της ΕΕ:

Ερωτηθείς για την εμπλοκή της Κύπρου στα θέματα που απασχολούν την ΕΕ, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως το 2024 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά αφού αφενός θα υπάρχει εορταστική χροιά σε ό,τι αφορά την επέτειο των 20 χρόνων από την ένταξή μας στην ΕΕ, αφετέρου θα είναι και μια θλιβερή επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Τόνισε πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα ανοίξει τους ορίζοντες για περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει ευρύτερα, επισημαίνοντας παράλληλα πως «σκοπός μας είναι να μην είμαστε μονοθεματικοί (στην ΕΕ) και αυτό ακριβώς πράττουμε».

«Έχουμε θέση και άποψη σε όλο το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ και τούτο ακριβώς υποβοηθά στο να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος, να είμαστε ένας εποικοδομητικός συνομιλητής και να μπορούμε να επωφεληθούμε των πλεονεκτημάτων τα οποία έχουμε και γεωγραφικά. Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα, και το έχει αποδείξει αυτό, μέσω των πολυμερών σχημάτων και των τριμερών, στην περιοχή την οποία βρισκόμαστε, μια περιοχή η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ΕΕ και όχι μόνο, να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών χωρών», είπε.

Συνεπώς, πρόσθεσε, «ο ρόλος μας είναι αρκετά αναβαθμισμένος. Ξέρουμε ότι τα κράτη της περιοχής μάς βλέπουν ως ένα παράγοντα από τον οποίο μπορούν να εκφραστούν απόψεις και θέσεις τους στην ΕΕ και να τεθούν στο τραπέζι για συζήτηση. Αυτή είναι μια αμφίδρομη σχέση και η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι έχουμε πρόσβαση για να διευκολύνουμε διάλογο και συζήτηση με γειτονικά κράτη», επεσήμανε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «εμείς έχουμε ως ορόσημο το 2026 και την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, όπου εκεί θα αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος μας ως κράτος μέλος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα και επί όλων των ζητημάτων και πρακτικά ομιλούντες δεν νομίζω ότι υπάρχει η πολυτέλεια να μπορούμε να αγνοήσουμε ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών – από το περιβάλλον, θέματα ανταγωνιστικότητας, θέματα ασφάλειας τροφίμων. Βλέπουμε διάφορες σημαντικές πρωτοβουλίες και σχέδια από πλευράς της ΕΕ, το Fit for 55, το NextGenerationEU, από τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία επωφελείται και θα επωφεληθεί ακόμα περισσότερο».

«Οπότε αυτά προκύπτουν ως ωφελήματα για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τους πολίτες της και αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν εμείς ήμασταν μονοθεματικοί. Πρέπει να ενισχύσουμε όμως την παρουσία μας και τον ρόλο μας και την επιρροή μας. Και η επιρροή αυξάνεται μέσω της αξιοπιστίας και η αξιοπιστία περνά από διάφορα ζητήματα», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως πέραν του κυπριακού προβλήματος και της θέσης μας σε αυτό είναι και η παρουσία μας στην ΕΕ γενικότερα. «Στο θέμα της Ουκρανίας λόγου χάριν, που βλέπουμε να έχει επικρατήσει στις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δικαίως, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κρυστάλλινη. Εμείς θεωρούμε ότι η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί και αντιμετωπίζεται από την ΕΕ συλλογικά», ανέφερε.

Επεσήμανε πως «η Ένωση έχει επιδείξει μια αξιοζήλευτη ενότητα στην προσέγγισή της και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει στον πυρήνα αυτής της προσέγγισης. Συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί, τα δέκα πακέτα κυρώσεων, υπάρχει τώρα η συζήτηση για ενδέκατο πακέτο, η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει πλήρως και όλοι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν το σημαντικό κόστος που επωμιζόμαστε τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό». «Αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή επιλογή για την πλευρά μας. Όντες θύμα εισβολής δεν θα μπορούσαμε εμείς να είχαμε την οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση και αυτό είναι κάτι το οποίο προσμετράται επαυξάνοντας την αξιοπιστία μας», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση αν ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026 υπάρχουν σχεδιασμοί για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται και είναι κάτι το οποίο θα προχωρήσει ως επιλογή, ενώ κληθείς να πει αν αυτό θα υλοποιηθεί πριν την Προεδρία απάντησε: «Οπωσδήποτε. Αυτό δεν μπορεί να συμπέσει χρονικά με την ανάληψη της Προεδρίας. Είναι ένας πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας που πρέπει να αξιοποιηθεί. Μην ξεχνούμε ότι είναι τρίδυμο Προεδρίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρχει ένας πρότερος συντονισμός με τα άλλα δυο κράτη. Άρα είναι μια διαδικασία για την οποία ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ λιγότερος από ότι φαίνεται ημερολογιακά. Και μιλώ για ωφέλιμο χρόνο τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Κληθείς να πει αν το Υφυπουργείο θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος είπε πως αυτά είναι δομικά θέματα.

Σημείωσε πως η εμπειρία της πρώτης Κυπριακής Προεδρία της ΕΕ το 2012 έχει αποδείξει ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα διοικητικού χαρακτήρα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, από θέματα στελέχωσης, θέματα ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο στο Κέντρο όσο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

«Είναι μια γιγάντια προσπάθεια, μια γιγάντια επιχείρηση. Το 2012 στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθειά μας αλλά να μην ξεχνούμε ότι τότε ήταν η πρώτη Προεδρία. Έχουν έκτοτε μεσολαβήσει παραδείγματα χωρών που εντάχθηκαν μαζί μας που έκαναν πολύ επιτυχημένες δεύτερες Προεδρίες. Ως εκ τούτου, ο πήχης έχει ανέβει συγκριτικά με το 2012 και η προσπάθειά μας είναι ακριβώς να ανταποκριθούμε, βλέποντας και τα παραδείγματα άλλων κρατών μελών των οποίων η δεύτερη Προεδρία ήταν ακόμα πιο πετυχημένη από την πρώτη», ανέφερε.

Σχήματα συνεργασιών:

Ερωτηθείς για την πορεία των τριμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχει η Κύπρος με την Ελλάδα και κράτη της περιοχής καθώς και του σχήματος 3+1 ( Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ + ΗΠΑ) και αν θα υπάρξουν και άλλα νέα τέτοια σχήματα, ο κ. Κόμπος είπε πως «αυτή είναι μια προσπάθεια, η οποία ενισχύει την επιρροή της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεγεθύνει το αποτύπωμα της διπλωματικής μας προσπάθειας».

«Σκοπός είναι τόσο η διεύρυνση των σχημάτων με προσθήκη και άλλων χωρών, όσο και η εμβάθυνση των υφιστάμενων σχημάτων. Φτάνουμε σε ένα στάδιο όπου η αρχική δημιουργία των συνθέσεων τούτων πρέπει να μεταβεί και στο επόμενο επίπεδο των απτών αποτελεσμάτων. Δηλαδή τα αποτελέσματα είναι αυτά τα οποία θα δώσουν την ώθηση για περισσότερη ενίσχυση του ρόλου που έχουν αυτοί οι σχηματισμοί», ανέφερε.

«Είμαστε σε συζητήσεις με εταίρους που συμμετέχουν στα σχήματα αυτά για να κάνουμε ακριβώς και τα δυο, και την εμβάθυνση, και εκεί όπου χρειάζεται και την ενίσχυση των σχημάτων τούτων με παρουσία και άλλων κρατών της περιοχής. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά είναι πιο σωστό αυτά να προγραμματίζονται με ένα τρόπο ώστε να μπορεί να υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Κόμπος είπε ακόμη πως «το σχήμα 3+1 έχει μια ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και στην πρόσφατη Τριμερή που φιλοξενήσαμε με το Ισραήλ και την Ελλάδα στη Λευκωσία συζητήθηκε αυτό το θέμα». Σημείωσε πως υπήρξε ομόφωνη προσέγγιση και των τριών πλευρών ως προς την ανάγκη και τη χρησιμότητα για τη συμμετοχή των ΗΠΑ, και πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις «πώς υποβοηθούμε αυτή τη συμμετοχή, πώς δηλαδή μπορεί να την υλοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον. Οπότε δεν είναι μόνο δική μας προσδοκία ή επιδίωξη. Είναι κάτι το οποίο μοιράζονται και η Ελλάδα αλλά και στο Ισραήλ», ανέφερε.

Σχέσεις με ΗΠΑ:

Ερωτηθείς για την πορεία των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και αν προγραμματίζεται επίσκεψη του ιδίου στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η σχέση με τις ΗΠΑ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Υπάρχει συνεργασία σε ένα πλέγμα τομέων ξεκινώντας από την άμυνα και την ασφάλεια. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα ήταν αδιανόητο να σκεφτούμε στο μέχρι πρόσφατο παρελθόν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Υπάρχουν στόχοι οι οποίοι από κοινού επιδιώκονται και οι οποίοι, εάν και εφόσον επιτευχθούν, θα έχουν πολύ σημαντική επίδραση τόσο στο επίπεδο των σχέσεων, αλλά και στους πολίτες τους ίδιους. Οπότε είναι μια σχέση δυναμική, μια σχέση εξελίξιμη. Είναι μια σχέση η οποία στηρίζεται και στα απλά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως αρκεί κάποιος να επισκεφθεί το Κέντρο CyCLOPS στη Λάρνακα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ένα αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένο της σχέσης που υπάρχει με τις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, το CyCLOPS σε έντεκα μήνες λειτουργίας έχει φιλοξενήσει κοντά στα 800 άτομα που ήλθαν για εκπαίδευση από όλες τις χώρες του κόσμου, σε σημείο όπου η ζήτηση υπερβαίνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης. Και αυτό είναι ένα έργο το οποίο έγινε με τη συνδρομή και την έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ, σημείωσε.

Σε σχέση με ενδεχόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είπε πως «είναι κάτι για το οποίο συζητούμε με την πρεσβεία των ΗΠΑ εδώ, και η δική μας η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι κάτι το οποίο είναι προς δρομολόγηση. Αυτά τα πράγματα όμως χρησιμότερο είναι να οδηγούν και σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς που βρίσκονται οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα της κατάργησης της βίζας, ο κ. Κόμπος είπε πως το θέμα αυτό αποτελεί στρατηγική επιδίωξη. «Είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό θέμα τα οποίο εδώ και χρόνια εκκρεμεί. Έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση από την ημέρα που αναλάβαμε. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση, ένα παράδειγμα, όπου ένα θετικό αποτέλεσμα θα αναδιαμόρφωνε τη σχέση έτι περαιτέρω και θα είχε αποτελέσματα από τα οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί ο πολίτης στην καθημερινότητά του», ανέφερε.

Κληθείς να πει πότε θα καταστεί εφικτή η εφαρμογή της κατάργησης της βίζας, ο ΥΠΕΞ είπε πως το θέμα αυτό έχει αρκετά τεχνικά στοιχεία, απαιτήσεις οι οποίες ανανεώνονται ή μεταβάλλονται. «Αυτό το οποίο θεωρώ έχει μεγαλύτερη σημασία από το πότε, είναι ότι υπάρχει η βούληση και από τις δυο πλευρές να συντονιστούν και να συνεργαστούν υπό τη λογική ότι αυτός είναι ένας κοινός στόχος. Διότι μέχρι πρόσφατα ήταν ένας δικός μας στόχος. Είναι πολύ διαφορετικό να μοιράζεται αυτή τη στόχευση και η άλλη πλευρά», επεσήμανε.

Επίσκεψη στο Ισραήλ:

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ, στις 10-11 Μαϊου, τον οποίο και θα συνοδεύει, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «το Ισραήλ έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει και στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα. Για εμάς είναι στρατηγική η σχέση αυτή. Φιλοξένησα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Είχαμε την τριμερή αμέσως μετά πάλι εδώ στην Κύπρο».

«Η σχέση αυτή είναι τόσο σημαντική που πρέπει να εξελίσσεται και να εμβαθύνεται σε καθημερινή βάση», σημειώνοντας πως «η επίσκεψή μας αυτή έχει ακριβώς αυτή τη στόχευση», επεσήμανε.

«Θα συζητηθούν διμερή θέματα, θα συζητηθούν η πρόοδος των σχέσεων, οι δυνατότητες, έχοντας πάντα υπόψη και την παράμετρο των τριμερών και πώς μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί. Είχαμε επίσης κατά την τριμερή των Υπουργών Εξωτερικών συζητήσει και την ένταξη της Κύπρου στο σχήμα των Συμφωνιών του Αβραάμ (Abraham Accords) σε ομάδες εργασίας, οπότε υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και χρειάζεται και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο η επανεξέτασή τους, να δούμε ποια είναι η πρόοδος και να υπάρχουν οι σαφείς εντολές ότι προχωρούμε προς αυτή τη κατεύθυνση», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ είπε επίσης πως η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό συζητείται σε όλες τις συναντήσεις και δεν θα μπορούσε αυτό να μην ισχύσει και στην περίπτωση της επίσκεψης στο Ισραήλ. «Υπάρχουν πολλά διμερή θέματα σε πολλούς τομείς. Θέματα που έχουν να κάμουν με τον τομέα της άμυνας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Υπάρχουν θέματα οικονομίας, οικονομικής συνεργασίας. Είναι μια γκάμα ζητημάτων τα οποία έχουμε στην ατζέντα με το Ισραήλ και αυτό είναι ένα ευτύχημα, ότι έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να συζητούμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν αλλά και δεν περιορίζονται στο κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Εκσυγχρονισμός Υπουργείου Εξωτερικών:

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες που γίνονται για εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως στο θέμα της ψηφιοποίησης,  ο κ. Κόμπος ανέφερε πως «υπάρχει μια διαδικασία εκσυγχρονισμού του Υπουργείου. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

«Είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια, στην οποία έχει συνδράμει και η ΕΕ. Έχει υπάρξει χρηματοδότηση για τέτοιου είδους ψηφιακή μετάβαση, εκμοντερνισμό, μετασχηματισμό του Υπουργείου. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που είχαμε αυτή τη στήριξη», είπε.

Ανέφερε πως «σε ένα άλλο επίπεδο πιο οργανωτικό βρισκόμαστε στη διαδικασία επανασχεδιασμού της δομής, δομή η οποία προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αλλάξει για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουμε ως διπλωματική υπηρεσία, ανάγκες οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος. Έχουμε σοβαρά ζητήματα και προκλήσεις από άποψη υποστελέχωσης», σημείωσε.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή λειτουργούν 34 από τις 54 πρεσβείες με μόνο ένα μέλος. Στο Υπουργείο Εξωτερικών αντιστοιχεί το 1% του προϋπολογισμού μόνο και από αυτό το 1% το 70% του ποσού που φτάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών αφορά πάγιες δαπάνες. Και αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο μισθούς. Περιλαμβάνει τις πολύ σημαντικές συνδρομές που πρέπει να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία για συμμετοχή της σε μια σωρεία διεθνών οργανισμών».

«Ως εκ τούτου, έχουμε να δουλέψουμε με ένα μικρό σε μέγεθος από άποψη ανθρώπινου δυναμικού Υπουργείου, το οποίο έχει πάρα πολλές και πολύ σημαντικές υποχρεώσεις. Άρα, πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο, πρέπει να προσαρμοστεί και η δομική αλλαγή την οποία θα κάνουμε θα έχει ακριβώς αυτή τη στόχευση, πάντα λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει και η Προεδρία η οποία είναι το αμέσως επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Ανέφερε πως «πέραν της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και από άποψης δομής υπάρχουν και μια σειρά από ζητήματα για τα οποία δόθηκαν οδηγίες για να υπάρξουν αλλαγές. Ένα θέμα είναι ο τομέας της διαφώτισης όπου έχουμε επεξεργαστεί μια πρόταση για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Μέχρι τώρα η προσέγγιση ήταν προσέγγιση αντίδρασης. Δηλαδή έρχονταν αιτήματα τα οποία εξετάζονταν. Άρα το Υπουργείο αντιδρούσε στην πρωτοβουλία διαφόρων που έρχονταν στο Υπουργείο και ζητούσαν στήριξη. Αυτό θα συνεχίσει, αλλά θα συνοδευτεί και με μια στρατηγική από πλευράς του Υπουργείου ως προς το πού στοχεύει σε κάθε έτος», πρόσθεσε.

Άρα, εξήγησε, «η πρωτοβουλία δεν θα είναι μόνο έξωθεν που θα δημιουργείται και θα προκύπτει, αλλά θα υπάρχει σε συνδυασμό με την εσωτερική διάσταση, και πάντα λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία της ομογένειας, της κυπριακής διασποράς, σε συγκεκριμένες πρωτεύουσες όπου πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο».

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «ένα άλλο θέμα το οποίο πρέπει να δούμε είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιούμε κονδύλια που είναι διαθέσιμα για σκοπούς ανθρωπιστικούς. Η λογική της δημιουργίας του CyprusAid, που θα είναι ένας στοχευμένος τρόπος χρηματοδότησης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ειδικά εκεί όπου η επιρροή μας είναι περιορισμένη ή όπου θέλουμε να αυξήσουμε την επιρροή μας, είναι ένας τρόπος ακριβώς να ενισχύσεις ακόμη περισσότερο την επιρροή και την επίδραση την οποία μπορεί να έχεις», είπε.

Επεσήμανε, εξάλλου, πως «έχουμε σοβαρό ζήτημα μη αποτελεσματικής ή μη επαρκούς παρουσίας από σκοπιάς ανθρώπινου δυναμικού στην Αφρική. Λειτουργούν μόλις τρεις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας σε μια περιοχή που έχει τεράστια σημασία και γεωπολιτικά, και όπου βλέπουμε την Τουρκία να έχει αυξήσει τον ρόλο και την επιρροή της. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα στον βαθμό που θα θέλαμε να έχουμε αυτή την παρουσία. Επεξεργαζόμαστε άλλους τρόπους έμμεσα να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και να αντιμετωπίσουμε αυτό ακριβώς το ζήτημα», σημείωσε.

«Οπόταν είναι πάρα πολλά τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Υπουργείου. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο το οποίο βήμα – βήμα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Κόμπος.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα πρεσβειών της Κύπρου σε χώρες όπου δεν υπάρχουν, ανέφερε πως έχουν εγκριθεί και θα στελεχωθούν τρεις νέες πρεσβείες στην Αργεντινή, στο Μπαχρέιν και στην Ινδονησία. «Κρίθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση η αναγκαιότητα να έχουμε παρουσία σε αυτές τις χώρες και αυτό υλοποιείται», είπε, σημειώνοντας πως το άνοιγμα αυτών των πρεσβειών θα γίνει φέτος.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,