Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 27/01

Σήμερα, την εβδομηκοστή έβδομη επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις, η Κύπρος μνημονεύει τα θύματα του Ολοκαυτώματος που φονεύθηκαν με βάρβαρο τρόπο σε μια από τις πιο μελανές στιγμές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας συμπεριλαμβανομένου και του Αντισημιτισμού.

Η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα περισυλλογής για τα έξι εκατομμύρια θύματα μιας μεθοδικά οργανωμένης θηριωδίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και κοινωνική επιταγή για την αδιάλειπτη μάχη κατά του ρατσισμού, του εκφοβισμού και της ξενοφοβίας καθώς και δέσμευση για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για να μην ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες.

Η Κύπρος από το 2019 έχει υιοθετήσει τον λειτουργικό ορισμό του Αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και από το 2021 έχει αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στη Διεθνή Συμμαχία, συντασσόμενη με τον λαό του Ισραήλ και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ιστορικής μνήμης.

Η προσήλωση της Κύπρου στην προστασία της μνήμης του Ολοκαυτώματος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στήριξη, συμπαράσταση και έμπρακτη βοήθεια που πρόσφερε ο κυπριακός λαός την περίοδο 1946-1949 στους πενήντα τρεις χιλιάδες Εβραίους που γλύτωσαν από τη μαζική σφαγή και βρέθηκαν στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή την ιστορική μέρα, οφείλουμε να μην ξεχνούμε το παρελθόν, αλλά να επαγρυπνούμε απέναντι σε κάθε έκφανση αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και σε κάθε πράξη που αρνείται την ιστορική αλήθεια και βεβηλώνει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,