Ανακοίνωση για την πραγματοποίηση διαδικτυακού συνεδρίου για Δικηγόρους με θέμα : «Νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας : Ένα βήμα προόδου»

Σημαντικό βήμα στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί η αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός κοινού έργου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΠΔΣ συμμετείχε στο διαδικτυακό συνέδριο για δικηγόρους με θέμα: «Νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας: Ένα Βήμα Προόδου», που διοργάνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στις 3 Μαρτίου 2021, με στόχο την παρουσίαση του προσχεδίου των Κανονισμών με διασαφηνίσεις και επεξηγήσεις, οι οποίες αναμένεται να υποβοηθήσουν τη διαδικασία προετοιμασίας των σχολίων.

Οι συμμετέχοντες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με δικηγόρους και δικαστές από την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξιοσήμαντη ήταν η παρουσία του έντιμου Λόρδου John Dyson, πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, πρώην MasteroftheRolls, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά τη φιλοσοφία των νέων Κανονισμών.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, και παραθέτοντας τις εισηγήσεις του, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια φιλόδοξη διαδικασία μεταρρύθμισης με στόχο τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης.

Παρατίθενται ο χαιρετισμός και η ομιλία του δρος Χρίστου Κληρίδη.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Επιτροπή Μεταρρύθμισης και Πολιτικής Δικονομίας του ΠΔΣ θα υποβάλει τις εισηγήσεις της για περαιτέρω βελτιώσεις και προσαρμογές. Η πλήρης εφαρμογή των νέων κανονισμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία διεκπεραίωσης του τεράστιου όγκου παλαιών υποθέσεων. Ως εκ τούτου, οι νέοι Κανόνες δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τους μάχιμους δικηγόρους, εκτός της αναγκαιότητας της μελέτης τους, της εκπαίδευσης και της παρακολούθησης σεμιναρίων τα οποία ο ΠΔΣ προγραμματίζει το επόμενο διάστημα.

Ανακοίνωση Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,