Οδηγίες Υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη των μαθητών από τον κορωνοϊό στα Ιδιωτικά Φροντιστήρια

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφορικά με την επαναλειτουργία των Ιδιωτικών Φροντιστηρίων /Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κέντρων:

Tο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας προβαίνει σε δημοσίευση πρόσθετων οδηγιών που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή λειτουργία τους, ταυτόχρονα με τα πρωτόκολλα που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και αφορούν γενικές οδηγίες πρόληψης:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.:

 1. Να δηλωθεί προκαθορισμένη είσοδος σε κάθε Ι.Φ./Ι.Ε.Κ., ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
 2. Να τοποθετηθούν διαλύματα (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) στην είσοδο κάθε Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.
 3. Ο/η ιδιοκτήτης κάθε Ι.Φ./Ι.Ε.Κ. να έχει την ευθύνη για την απολύμανση των επιφανειών (θρανίων, καρεκλών, χερουλιών) μετά από κάθε διδακτική περίοδο και αλλαγή μαθητών. 
 4. Να γίνεται πλύσιμο/απολύμανση των χεριών τόσο από το διδακτικό προσωπικό όσο και από τους μαθητές/μαθήτριες πριν την είσοδο και έξοδο από το υποστατικό.
 5. Συστήνεται, με την επανέναρξη λειτουργίας των Ι.Φ./Ι.Ε.Κ., να ενημερώνονται οι μαθητές/μαθήτριες σχετικά με την επιδημία και τα μέτρα ατομικής προστασίας.
 6. Συστήνεται να υπάρχουν πινακίδες σε περίοπτη θέση στις οποίες να αναγράφονται οι γενικές οδηγίες και οδηγίες για πλύσιμο των χεριών.
 7. Να τοποθετηθούν κλειστοί κάδοι απορριμμάτων σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και να καθαρίζονται συχνά.
 8. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σε όλες τις αίθουσες θα πρέπει να υπάρχει ανοικτό παράθυρο (τουλάχιστον ένα (1)) το οποίο να παραμένει ανοικτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
 9. Όσον αφορά στα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες να εφαρμόζονται οι οδηγίες του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.
 10. Σε αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει οι μαθητές να τηρούν την απόσταση ασφαλείας και κατά την είσοδο τους στην τάξη να φορούν γάντια, τα οποία θα πεταχτούν στους κλειστούς κάδους κατά την έξοδό τους από την αίθουσα διδασκαλίας.
 11. Το υποστατικό να καθαρίζεται καθημερινά ακολουθώντας τις πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στα ακόλουθα:
 • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά όπως πόμολα, γραφεία, θρανία, καρέκλες και άλλα έπιπλα με καθαριστικό διάλυμα.
 • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των τουαλετών  και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99)
 • Καθημερινός καθαρισμός δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).
 1. Αν οποιοσδήποτε μαθητής/μαθήτρια ή εκπαιδευτικός παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με τη συμπτωματολογία του ιού δεν θα πρέπει να προσέρχεται στο μάθημα και θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας
 2. Να τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ εκπαιδευτικού – μαθητή/μαθήτριας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ:

 1. Οι μαθητές/μαθήτριες να κάθονται ένας/μία σε κάθε θρανίο.
 2. Τα θρανία να έχουν απόσταση τουλάχιστο ένα μέτρο μεταξύ τους.
 3. Οι μαθητές/μαθήτριες να μην χρησιμοποιούν τα θρανία των συμμαθητών/τριών τους, κατά τη διάρκεια διδασκαλίας του μαθήματος.
 4. Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα μεταξύ τους οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί (στυλό, τετράδια, μαρκαδόρους κ.λπ.).
 5. Ο χώρος διακίνησης του εκπαιδευτικού να απέχει τουλάχιστον 2 μέτρα από το πλησιέστερο θρανίο.
 6. Συστήνεται να γίνεται χρήση μάσκας και γαντιών στις αίθουσες διδασκαλίας (προαιρετικό).
 7. Συστήνεται η γίνεται χρήση μάσκας όπου δεν τηρούνται τα δύο (2) μέτρα απόστασης.
 8. Οι μαθητές/μαθήτριες να μεταβαίνουν κατ’ ευθείαν στη αίθουσα διδασκαλίας, η οποία θα είναι γνωστή εκ των προτέρων. Τα παιδιά δημοτικού να παραλαμβάνονται και να παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες από υπεύθυνο του Ι.Φ./Ι.Ε.Κ.
 9. Να τηρείται απόσταση μεταξύ του/της εκπαιδευτικού και του μαθητή/μαθήτριας, η οποία θα είναι τουλάχιστον δύο (2) μέτρα, ώστε να μπορεί να διεξάγεται το μάθημα ομαλά.

10. Σε αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι μαθητές να μην χρησιμοποιούν υπολογιστές ενδιάμεσα του μαθήματος οι οποίοι δεν έχουν απολυμανθεί.

11. Σε μαθήματα που απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο κάθε υπολογιστής να χρησιμοποιείται μόνο από ένα/μια μαθητή/μαθήτρια και να υπάρχει η απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ κάθε υπολογιστή.

12. Στους χώρους υποδοχής μαθητών/τριών, να μην επιτρέπονται συναθροίσεις πολλών μαθητών/τριών, ώστε να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και οι μαθητές/μαθήτριες να προτρέπονται να χρησιμοποιούν τις μάσκες τους.

Print Friendly, PDF & Email