Γαλλία: To Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε τη χρήση drones για παρακολούθηση των υγειονομικών κανόνων της πανδημίας

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο Παρίσι, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των πολιτών και για σκοπούς συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την άρση του lockdown. Όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη χρήση αυτών των τεχνολογικών συσκευών. Η χρήση υπό αυτές συνθήκες αυτών των πτητικών μέσων συνιστά μια σοβαρή και προφανώς παράνομη παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε την προσφυγή που κατέθεσαν η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) και η Οργάνωση για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο La Quadrature du Net. Κατά τη διάρκεια της ακροματικής συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε έντονος διάλογος σχετικά με τη δυνατότητα που προσφέρουν αυτά τα πτητικά μέσα για να αναγνωρίζονται οι άνθρωποι που βιντεοσκοπούνται σε δημόσιους χώρους.

Για το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία του Παρισιού, η ταυτοποίηση προσώπων αυτή καθαυτή δεν αποτελεί τον επιδιωκόμενο στόχο: όπως εξήγησαν, τα drones καθιστούν δυνατόν να εντοπίζονται μη επιτρεπόμενες συναθροίσεις, ώστε να αναπτύσσονται δυνάμεις ασφαλείας και να τις διαλύουν.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, όμως, χωρίς να αμφισβητεί τα επιχειρήματα των αρχών, έλαβε την απόφασή του με βάση την κατεξοχήν ικανότητα αυτών των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων να ταυτοποιούν τους πολίτες, και ως εκ τούτου τον κίνδυνο που εγκυμονείται για κακή χρήση της. Για να καταστεί δυνατή η χρήση αυτών των μέσων, χρειάζεται είτε ένα διάταγμα, που να ρυθμίζει τη χρήση τους, είτε να διαθέτουν μη επανδρωμένα πτητικά μέσα που θα καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό των ανθρώπων που βιντεοσκοπούνται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email