Αγωγή κατά Κομισιόν από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μη χρήση του μηχανισμού κράτους δικαίου αναφορικά με την Πολωνία

Στην επίσημη κατάθεση αγωγής κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου μετά από οδηγίες του Προέδρου του σώματος Νταβίντ Σασόλι, για την μέχρι στιγμής μη αξιοποίηση του μηχανισμού για την προστασία του κράτους δικαίου και του προϋπολογισμού σε σχέση με την Πολωνία.

Ο Κανονισμός Αιρεσιμότητας, ο οποίος εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, δίνει τα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει πληρωμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς κράτη μέλη όπου απειλείται το κράτος δικαίου.

Στις αρχές του μήνα, η κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών υποθέσεων (JURI) του Κοινοβουλίου κάλεσε την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό κατά της Πολωνίας μετά την επίμαχη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας για την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου.

Λόγω όμως του ότι η Επιτροπή αποφεύγει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, οι ευρωβουλευτές της JURI ζήτησαν την λήψη νομικών μέτρων εναντίον της.

Σε δήλωσή του κ. Σασόλι ανακοίνωσε πως η νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου προχώρησε με την αγωγή εναντίον της Κομισιόν, και πρόσθεσε πως «αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί στα όσα η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα».

«Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις» τόνισε ο κ. Σασόλι. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,