Οι Βουλευτές Γιώργος Λουκαϊδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχαν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις συνεδριάσεις εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για θέματα εμπορίας προσώπων και του λαθρεμπορίου μεταναστών καθώς και του θέματος των εξαφανισθέντων παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε σε σειρά ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών μέσων και κανόνων, που παρέχουν τη νομική βάση για αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη περιπτώσεων εμπορίας προσώπων. Παρά τις προσπάθειες αυτές, είπε, η εμπορία προσώπων εξακολουθεί να αυξάνεται, επηρεάζοντας κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά. Επεσήμανε πως θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξουν οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες που αναπαράγουν τον φαύλο κύκλο της βίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και οδηγούν στην εμπορία ανθρώπων.
Ο Κύπριος βουλευτής εξήγησε ακόμα ότι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθούν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, δυσχεραίνουν την προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας να φθάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους και λαθρεμπόρους, με κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Γι’ αυτό τόνισε, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί προς την Ευρώπη. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι πρέπει να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα για την πάταξη της ανισότητας των δύο φύλων και τάξεων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και να προωθηθεί η κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Διαβάστε επίσης:
- Εισήγηση-παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο
- Yπουργείο Εσωτερικών: “Η Κύπρος εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων”
- The Essex Tragedy: Is it worth drawing a Distinction between Smuggling and Human Trafficking?
Με τη σειρά της, η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησε για το επίκαιρο αυτό θέμα, καθιστώντας σαφές ότι τόσο τα θύματα εμπορίας όσο και τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που εξαφανίζονται στην Ευρώπη εντάσσονται στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η κα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι, ως εκ τούτου, χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Άλλωστε, πρόσθεσε, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, τη δίωξη των θυτών και τα μέτρα για πρόληψη του φαινομένου αντανακλά και την ποιότητα του κοινωνικού κράτους και την προσήλωσή του στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στη συνέχεια, εξήρε το ρόλο της ΚΣΣΕ και το σημαντικό έργο που έχει εκπονήσει, τόσο όσον αφορά στα παιδιά μετανάστες όσο και σε σχέση με την πάταξη της σωματεμπορίας.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας υιοθέτησε νομοθεσία που αφορά στην ποινικοποίηση όσων ζητούν και χρησιμοποιούν εργασίες και υπηρεσίες που παρέχονται από θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, με απαγορευτικές ποινές και δη τη δια βίου φυλάκιση, όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά. Η επίκληση της άγνοιας, εξήγησε η κα Ερωτοκρίτου, δεν μπορεί να αποτελέσει υπεράσπιση στις κατηγορίες. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, επεσήμανε, θεσπίζοντας αυτό τον τροποποιητικό νόμο, έχει έμπρακτα αποθαρρύνει τη ζήτηση τέτοιων υπηρεσιών, υπερασπιζόμενη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του παιδιού και των θυμάτων εμπορίας. Συνεχίζοντας, η Κύπρια βουλευτής ανέφερε ότι είναι ηθική υποχρέωση όλων των πολιτισμένων κρατών να νομοθετούν υπέρ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και να αντιμετωπίζουν νοοτροπίες και συμπεριφορές που πλήττουν ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο και διαιωνίζουν την υποτίμηση, εκμετάλλευση και βία κατά των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.
Αναφερόμενη στα παιδιά μετανάστες, η κα Ερωτοκρίτου είπε ότι κάθε παιδί, ανεξαρτήτως προέλευσης και συνθηκών διαβίωσης, αξίζει να ζει ανέμελα και σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Αυτό, ωστόσο, πόρρω απέχει από την πραγματικότητα πολλών χιλιάδων παιδιών που χάνονται στην Ευρώπη, είτε μετά την άφιξή τους, είτε πριν, κατά τη διάρκεια ενός πολύ ριψοκίνδυνου ταξιδιού, εκθέτοντας τα σε τεράστιους κινδύνους. Η εξαφάνισή τους, πρόσθεσε, είναι το αποτέλεσμα των πολλών αδυναμιών και κενών που εξακολουθούν να διαβρώνουν τις πολιτικές κοινωνικής ευημερίας και προστασίας των παιδιών μας.
Η Κύπρος, ανέφερε καταλήγοντας η κα Ερωτοκρίτου, ως χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, έχει αναδιαμορφώσει τις υπηρεσίες και δομές της για την καλύτερη προστασία των παιδιών μεταναστών, ιδιαίτερα όσον αφορά στο σύστημα κηδεμονίας ασυνόδευτων παιδιών. Θα πρέπει, είπε, να μεριμνούμε συνεχώς, για τη συνεχή βελτίωση δομών και υπηρεσιών, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται επαρκώς στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή διάκρισης και βίας που υφίστανται και να τα στηρίξουμε στην μετάβασή τους προς την ενήλικη ζωή.
Πηγή: KYΠΕ / Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών