Διάβασα σήμερα μια πρόταση του ακαταπόνητου μελετητή της κυπριακής δημοσιογραφίας Παναγιώτη Παπαδημήτρη ο οποίος πρότεινε να αυστηροποιηθεί επειγόντως ο νόμος περί μαχαιροφορίας ενόψει της αναζωπύρωσης της χρήσης μαχαιριών για επίλυση διαφορών. Αναφέρθηκε και στην αυστηροποίηση του νόμου που είχε γίνει επί Αγγλοκρατίας. Οι σχετικές διατάξεις όντως υπάρχουν ακόμα στα άρθρα 80-86 του Ποινικού Κώδικα, σε μεγάλο βαθμό όπως τις είχε επεξεργαστεί ο Κρίτων Τορναρίτης που ήταν τότε Γενικός Αντιεισαγγελέας.
Εξ αφορμής θα αναφέρω λίγα λόγια για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θεσπίστηκαν οι εν λόγω διατάξεις. Ο Τορναρίτης είχε δώσει μια περίφημη ραδιοφωνική ομιλία που μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό Λακατάμιας στις 22.4.1951, και σε επανάληψη στις 6.5.1951 και της οποίας το κείμενο έχω εξασφαλίσει. Με την ομιλία του αυτή ο Τορναρίτης εμφανιζόταν για πρώτη φορά στο κοινό όχι ως δικηγόρος, αλλά ως ο ουσιαστικός επικεφαλής της πολιτικής σε θέματα δικαιοσύνης που συμβούλευε τους πολίτες πως να συμπεριφερθούν ώστε να αποφύγουν ποινικές κυρώσεις σε βάρος τους, ρόλο που θα ασκούσε για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Σε αυτή ανέλυσε στο ευρύ κοινό τις συνέπειες της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα ως προς τα μαχαίρια και τους σουγιάδες. Εξήγησε πως η μαχαιροφορία των Κυπρίων στα πανηγύρια, τους γάμους, τις ταβέρνες, τα καφενεία και άλλους χώρους είχε καταστεί μάστιγα, εφόσον με την παραμικρή αφορμή και συχνά και υπό την επήρεια ποτού οι Κύπριοι χρησιμοποιούσαν τα μαχαίρια κατά άλλων προσώπων διεξάγοντας φόνους ή βαριούς τραυματισμούς.
Με τη νέα νομοθεσία είχε επιχειρηθεί να ληφθούν μέτρα προς τερματισμό του φαινομένου, χωρίς όμως να επιβάλλονται δυσανάλογοι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή και εργασία των πολιτών. Περιοριζόταν επομένως η χρήση σουγιάδων με μυτερή λεπίδα ή και μεγάλων σε μέγεθος σουγιάδων. Στο τέλος της ομιλίας του ο Τορναρίτης κατέληγε πως ‘εάν δεν ακολουθήτε την συμβουλήν αυτήν, είναι πιθανόν να διατρέξετε σοβαρούς κινδύνους και είναι ενδεχόμενον να ευρεθήτε κλεισμένοι εις φυλακάς διά μακρόν διάστημα χρόνου’.