Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών η οποία ολοκλήρωσε τη συζήτηση για την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων. Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου, είπε πως σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τους κανονισμούς και τα νομοσχέδια για την πολιτογράφηση έναντι επενδύσεων.
Όπως είπε, έχουν γίνει πολλές αλλαγές κυρίως στους κανονισμούς, οι οποίες κάνουν τους όρους του προγράμματος πιο σαφείς, κλείνουν εξαιρέσεις και παραθυράκια που επέτρεπαν να γίνεται κατάχρηση του σχεδίου και εισάγουν νέους τομείς της οικονομίας στους οποίους μπορούν να γίνονται επενδύσεις, όπως ο πρωτογενής τομέας, καθώς και τομείς της υγείας, της παιδείας και της ενέργειας. Είπε επίσης πως με πρόταση της Επιτροπής, οι νέοι κανονισμοί θα ισχύουν για όσες αιτήσεις κατατίθενται από την κατάθεση των κανονισμών και μετά, διευκρινίζοντας πως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 31 Ιανουαρίου 2020, όταν δεν υπήρχαν κανονισμοί και σαφές πλαίσιο. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως στο κείμενο ενσωματώθηκε πρόνοια με βάση την οποία οι νέοι κανονισμοί διέπουν αιτήσεις που κατατέθηκαν με την κατάθεση στην Βουλή των κανονισμών. Αυτό σημαίνει ότι όσες αιτήσεις εκκρεμούν πριν την κατάθεση των κανονισμών, θα εξεταστούν με το παλιό καθεστώς.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως μέσα από τους Κανονισμούς τέθηκαν αρκετοί περιορισμοί και έχουν ενισχύσει τον έλεγχο και τη διαφάνεια, δημιουργώντας μια νέα νομοθεσία που θέτει τα θεμέλια μιας σωστής πληροφόρησης και αξιοποίησης του δικαιώματος, χωρίς παρεκκλίσεις και καταχρήσεις. Είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει προτείνει την αξιολόγηση των αιτήσεων όσων έχουν υποβληθεί μέχρι την ημέρα που έχουν κατατεθεί οι παρόντες κανονισμοί στη Βουλή με βάση τους προηγούμενους κανονισμούς. «Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, νομίζω η Ολομέλεια θα δώσει την τελική λύση», είπε.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του γιατί η Επιτροπή με ταχύρρυθμες διαδικασίες εξέτασε τους κανονισμούς «σε σχέση με την παραχώρηση της τιμητικής πολιτογράφησης, αυτό που συνηθίζουμε να λέμε χρυσά διαβατήρια». Ωστόσο, εξέφρασε και την δυσαρέσκεια για τρεις αρνητικές εξελίξεις, που έχουν να κάνουν με την απόρριψη σημαντικών τροπολογιών που ήγειρε αλλά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν. Η πρώτη τροπολογία που απορρίφθηκε αφορά τη διαφάνεια, να ανακοινώνονται δηλαδή ποια άτομα και με ποια επένδυση αποκτούν την κυπριακή υπηκοότητα. Η δεύτερη αφορά στην υποχρέωση του επενδυτή να καταβάλλει 100 χιλιάδες ευρώ εισφορά στο Ταμείο για τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων. Η τρίτη αρνητική εξέλιξη, όπως είπε, είναι η υιοθέτηση τροπολογίας που νομιμοποιεί και ευνοεί ένα σημαντικό αριθμό αιτήσεων που υπεβλήθησαν παράνομα από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά και θα εξεταστούν με τους παλιούς κανονισμούς.
Υπενθυμίζουμε ότι η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής, ότι «γενικά σε πνεύμα συναίνεσης το καταφέραμε». Οι κανονισμοί που αφορούν την τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και την πολιτογράφηση Αλλοδαπών Επενδυτών θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ