Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αναπομπή Προέδρου Δημοκρατίας για θητείες Δημοτικών Συμβούλων

Η Επιτροπή Eσωτερικών, ενέκρινε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Περί Δήμων και Περί Κοινοτήτων Νόμου, αποδεχόμενη ότι η εξαίρεση των δημοτικών συμβούλων από τον περιορισμό των τριών θητειών δεν συνιστά ισότιμη μεταχείριση.

Όπως είπε, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών κα. Ελένη Μαύρου, το ΑΚΕΛ είχε προτείνει τη διαμόρφωση των δύο νόμων ώστε να συμπεριλαμβάνεται στον Περί Δήμων ο περιορισμός των τριών θητειών και για τους δημοτικούς συμβούλους, γεγονός που θα ικανοποιούσε και την αιτιολογία της αναπομπής. Δεν έγινε αποδεκτό, πρόσθεσε, από την πλειοψηφία της Επιτροπής και το κατά πόσον θα επανεξεταστεί θα αποφασιστεί με την επαναλειτουργία της Βουλής τον Σεπτέμβριο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, είπε πως το κόμμα του έχει αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου. «Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιπλέον θέτουμε ενώπιον της κοινωνίας το ζήτημα ότι η όποια αλλαγή στα εκλογικά ζητήματα της ΤΑ πρέπει να τεθεί κάτω από πρίσμα της συνεχιζόμενης συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ», είπε και πρόσθεσε πως έχουμε να κάνουμε με μια νέα σύγχρονη μορφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα τα ζητήματα των αξιωματούχων πρέπει να τεθούν κάτω από τη συζήτηση της μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε την εντατικοποίηση των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή ως το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Ο κ. Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε πως είναι σωστή η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πάνω σε αυτή την απόφαση συμφώνησε ομόφωνα η Επιτροπή Εσωτερικών. «Κατά τη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων εμείς είχαμε καταψηφίσει τον περιορισμό των θητειών, ενώ η πλειοψηφία ψήφισε περιορισμό σε τρεις θητείες», είπε και σημείωσε πως παραμονές εκλογών δεν μπορούν να αλλάζουν τα εκλογικά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,