Με μια σύντομη εισήγηση στο “Κράτος Δικαίου”, ο δικηγόρος και Καθηγητής Νομικής Χρίστος Κληρίδης επεξηγεί πως πρέπει να λειτουργεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το νεό 16μελές Εφετείο που θα δημιουργηθεί.
Διαβάστε τις θέσεις του:
- Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί δια Νόμου, ένα τμήμα για Ποινικές Εφέσεις, τρία για Πολιτικές Αγωγές, δύο για Εφέσεις από τα Διοικητικά Δικαστήρια και ένα για Εφέσεις από τα ειδικά δικαστήρια με σύνθεση ανάλογα αν η έφεση είναι από το Οικογενειακό, Ελέγχου Ενοικιάσεων ή Εργατικών Διαφορών.
- Πρόεδρος και Μέλη κάθε σύνθεσης θα πρέπει να είναι ειδικοί για το θέμα, δηλαδή, Ποινικό, Αστικό, Διοικητικό Δίκαιο, Οικογενειακό, Εργατικών Διαφορών, Ελέγχου Ενοικιάσεων.
- Η σύνθεση για να υπάρχει ανανέωση πρέπει να είναι αναλογική 50 – 50 δικαστών – δικηγόρων, πάντοτε πρώτου διορισμού με κριτήριο την ειδικότητα, εμπειρία και ικανότητα. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι κάποιοι δικαστές με εκτενή πείρα στο ποινικό, πολιτικές αγωγές, Διοικητικό Δίκαιο, Οικογενειακό, Εργατικών Διαφορών, Ελέγχου Ενοικιάσεων θα διοριστούν στα αντίστοιχα τμήματα. Παρομοίως έμπειροι στον τομέα τους δικηγόροι θα στελεχώσουν τα τμήματα αυτά.
- Αυτό σημαίνει ότι θα χωριστούν σε τριμελείς συνθέσεις, 27 περίπου δικαστές εκτός των προτεινομένων 16. Οι επιπλέον 11 δυνατόν να διοριστούν με συμβάσεις καθορισμένης περιόδου για να βοηθήσουν στην εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων.
- Τα τμήματα θα πρέπει να εργάζονται πρωϊνά και απογεύματα για να ανταπεξέλθουν μέχρι να καθαρίσει το «back log»
- Εφέσεις από ενδιάμεσες αποφάσεις να είναι υπό τύπον αναθεώρησης με μονομελή σύνθεση στα αρμόδια τμήματα.