Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της αύξησης των ποινών και της έκδοσης διαταγμάτων αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων για παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, το οποίο συζητήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε η κατ’ άρθρον συζήτηση του εμπλουτισμένου νομοσχεδίου. «Ανταλλάξαμε απόψεις με τους βουλευτές και πιστεύω ότι έχει σχηματιστεί η αναγκαία συναίνεση, ώστε το νομοσχέδιο να μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστεί σε Νόμο. Η ενημέρωση που είχα είναι ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή. Θεωρώ, με βάση τα όσα έχω ακούσει από τη Βουλή, ότι σχηματίζεται ικανοποιητική πλειοψηφία. Αυτή η εικόνα είχε παρουσιαστεί κι από την προηγούμενη Παρασκευή, εξ ου και προχωρήσαμε με αυτό το νομοσχέδιο. Ελπίζω και καλώ τη Βουλή να ψηφίσει σε Νόμο το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν», είπε συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι επιχειρήσεις άρχισαν να πειθαρχούν στα πρωτόκολλα, τις οδηγίες και τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως απάντησε πως βάσει της ενημέρωσης που έλαβε από την Αστυνομία, δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. «Σε αυτό, βεβαίως, συνέτειναν τόσο και οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Αστυνομίας που διενεργούνται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθήθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και το γεγονός ότι περιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στα κέντρα αναψυχής, βάσει της σχετικής οδηγίας του Υπουργείου Υγείας. Με αυτό το μέτρο, σίγουρα δεν μπορούσαμε να ξαναδούμε τις σκηνές που είδαμε. Ελπίζω ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, δηλαδή να ψηφιστεί σε Νόμο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προτείνουμε, το οποίο προβλέπει πέραν από τα αυξημένα πρόστιμα, και το δικαίωμα, μέσω δικαστηρίου, να εκδοθεί διάταγμα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης αλλά και διοικητική δυνατότητα στην Αστυνομία, εάν κριθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, να προχωρήσει και να αναστείλει τη λειτουργία, με ειδοποίηση, στο συγκεκριμένο κέντρο αναψυχής. Αυτό το διοικητικό κλείσιμο, θα έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εντός της οποίας η Αστυνομία θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος, εάν κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για μεγαλύτερο διάστημα», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης γραπτή Δήλωση Υφυπουργείου Τουρισμού αναφορικά με την άδεια λειτουργίας του υποστατικού το οποίο καταγγέλθηκε συνολικά για εννέα περιπτώσεις στην οποία διευκρινίζεται ότι ασχέτως της ανανέωσης άδειας λειτουργίας του εστιατορίου, τα αδικήματα της επιχείρησης σε σχέση με τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο θα τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στις 24 Ιουνίου.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, απεναντίας ανέφερε οτι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη τα κόμματα σε ένα ενιαίο κείμενο νομοσχεδίου.«Είχαμε και έχουμε ενώπιον μας μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για αύξηση των εξωδίκων σε ότι αφορά την νομοθεσία για τη Λοιμοκάθαρση και ταυτόχρονα την προώθηση διαδικασιών αναστολής λειτουργίας υποστατικών, κυρίως κέντρων αναψυχής αλλά όχι αποκλειστικά», είπε. Συζητήσαμε την σαφώς τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι διαφοροποιημένη προς το καλύτερο από την αρχική η οποία ήταν και ισοπεδωτική και εξοντωτική διότι δεν έκανε διάκριση ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των επιχειρήσεων. Σήμερα, είπε, έχουμε ενώπιον μας μια πρόταση που δημιουργεί τέσσερις κατηγορίες επιχειρήσεων ανάλογα με το εμβαδόν που καταλαμβάνει η κάθε επιχείρηση στο ζωτικό της χώρο και αντίστοιχες ποινές. Σύμφωνα με τον Βουλευτή ΑΚΕΛ αναπτύχθηκε ένας πολύ δημιουργικός προβληματισμός ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής και τον Υπουργό. «Υπάρχουν προβληματισμοί για κάποια πλαφόν που τίθενται στα πρόστιμα δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες από κοινοβουλευτικά κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ», είπε. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη διαδικασία η οποία θα καταλήγει σε αναστολή λειτουργίας υποστατικού».«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι διαδικασίες που θα προταθούν θα είναι νόμιμες, θα σταθούν ενδεχομένως και στα δικαστήρια και την ίδια ώρα θέλουμε να προ-αποκλείσουμε στο μέτρο του δυνατού ενδεχόμενη αυθαιρεσία αστυνομικών οργάνων, η οποία δυστυχώς λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων. Συζητούμε διευκρίνιση κάποιων διατυπώσεων και πιθανές τροπολογίες» , είπε. Η Επιτροπή, ανέφερε, ο κ. Δαμιανού θα ξανασυνεδριάσει πριν από την Ολομέλεια της Παρασκευής για να οδηγηθεί κατά το δυνατόν ένα κείμενο το οποίο θα είναι συμφωνημένο γιατί ως έχει σήμερα δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό στην ολότητά του από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ αύριο το απόγευμα και είπε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για το ύψος των προστίμων για τις μικρές και μικρότερες επιχειρήσεις.
Σε δικές της δηλώσεις για το θέμα η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι με το αναθεωρημένο κείμενο δίνεται η δυνατότητα στον Αστυνομικό Διευθυντή της οικίας επαρχίας να διατάξει την άμεση αναστολή λειτουργίας επιχείρησης ή νυχτερινού κέντρου το οποίο παραβιάζει τα διατάγματα που εκδίδονται με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο για μια διάρκεια μέχρι 15 ημερών. Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε επισημάνει ότι τα νομοσχέδια τα οποία είχαν κατατεθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν έδιναν τη δυνατότητα για άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης αλλά θα έπρεπε κάποιος να αναμένει τη λειτουργία των δικαστηρίων για να μπορούν οι αστυνομικές αρχές να αποταθούν στο δικαστήριο. Με τα παρόντα νομοσχέδια λύνεται αυτό το πρόβλημα πλην όμως, σημείωσε, «εντοπίσαμε ως ΔΗΚΟ ότι δεν υπάρχει κανένας δικαστικός έλεγχος της ορθότητας και του ελέγχου της έκδοσης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και ενδεχομένως αυτό να δημιουργήσει ένα πρόβλημα». Θα το συζητήσουμε ως ΔΗΚΟ, είπε, προσθέτοντας ότι εκ πρώτης όψεως το νομοσχέδιο με τη διαφοροποίησή του δίνει την απάντηση στο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άμεσα όταν κάποιος παραβίαζε τα διατάγματα, όμως «πάντοτε πρέπει όλες οι νομοθεσίες να είναι ισοζυγισμένες δίκαιες και να μην παραβαίνουν οποιεσδήποτε συνταγματικές αρχές της Δικαιοσύνης».
Απαντώντας σε ερώτημα ανέφερε ότι ήταν θέση του ΔΗΚΟ ότι θα έπρεπε να έχει την εξουσία η Αστυνομία να έχει την εξουσία να κλείσει την επιχείρηση η οποία εντοπίζεται να παραβαίνει τα διατάγματα, προσθέτοντας όμως ότι είχαν επίσης επισημάνει ότι αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ενδεχομένως μέχρι και 48 – 72 ώρες ή τέσσερις μέρες και μετά η ορθότητα αυτή θα πρέπει να τυγχάνει δικαστικού ελέγχου. Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου ο επιχειρηματίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν παραβεί το διάταγμα θα αντιμετωπίσει άμεσα κλείσιμο της επιχείρησής του και από την άλλη η Αστυνομία να γνωρίζει ότι αν δεν παραμείνει στα πλαίσια του νόμου την ώρα που χρησιμοποιεί αυτό το πολύ ισχυρό όπλο της άμεσης αναστολής, θα αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σωστό ισοζύγιο που δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου και στις αστυνομικές αρχές αλλά και στους ίδιους τους επιχειρηματίες, έτσι ώστε όλοι να ξέρουν ότι σε περίπτωση που παραβούν τη δική τους υποχρέωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», σημείωσε. Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε επίσης ότι δεν είναι αυτό που αντικατοπτρίζεται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ θα το συζητήσει και την Παρασκευή θα είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε και με τροπολογίες, απ’ ότι φαίνεται επί του θέματος, έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα νομοθέτημα το οποίο θα μπορεί να διασφαλίζει την νομιμότητα και την ορθότητα και άμεσα να πιάνει τους παραβάτες και να αναστέλλει τη λειτουργία τους την ίδια στιγμή.
Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ΚΥΠΕ