Ποινικός Κώδικας: Πάσχει για τον ορισμό του βιασμού – Δείτε τι ορίζει η πρόταση νόμου για εκσυγχρονισμό

Η Επιτροπή Νομικών της Βουλή εξέτασε την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του ορισμού του βιασμού.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανοόυ αναφέρθηκε στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά την έμφυλη βία, την οποία έχει κυρώσει η Κύπρος το 2017 με νομοθεσία, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εκσυγχρονιστικών προνοιών. «Είναι γενική η αναγνώριση ότι ο Ποινικός μας Κώδικας πάσχει σε μια σειρά από άρθρα, περιλαμβανομένου του άρθρου 144 που περιλαμβάνει τον ορισμό του τι συνιστά βιασμό», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πρόνοια κληροδότημα της αποικιοκρατίας ορισμός, ο οποίος χρονολογείται και έχει ηλικία πέραν των 60 χρονών ενώ στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επέλθει εκσυγχρονιστικές τροποποίησεις. Επειδή ακριβώς η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθορίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί η Δημοκρατία και να υπάρξει εφαρμοστικός νόμος, ένεκα κωλυσιεργίας που υπήρξε – και το σημειώνουμε με λύπη μας – στην προώθηση στο κοινοβούλιο εφαρμοστικών νομοθεσιών και για το βιασμό και για πάρα πολλά άλλα αδικήματα βίας και σεξουαλικών μορφών, έχουμε αναλάβει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα μια πρωτοβουλία. Ενώπιον της Επιτροπής θα τεθεί και αριθμό προτάσεων νόμου που κατέθεσε η κ. Σκεύη Κουκουμά που αφορούν παρόμοια ζητήματα.

Η πρόταση νόμου, εξήγησε ο κ. Δαμιανού, «διευρύνει τον ορισμό του βιασμού με επίκεντρο το στοιχείο της έλλειψης συναίνεσης και περιλαμβάνει πέραν της παραδοσιακής αντίληψης για το βιασμό την αναφορά ότι η  έλλειψη συναίνεσης σχετίζεται με οποιαδήποτε κολπική, πρωκτική ή εκ του στόματος διείσδυση στο σώμα». Αυτή η αναφορά, πρόσθεσε, «διευρύνει σαφώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και άρα τις μορφές των κολάσιμων ποινικών πράξεων». Είπε επίσης ότι περιλαμβάνει επίσης μορφές βιασμού διείσδυσης και σε βάρος ανδρών και προσπαθεί να εκσυγχρονίσει μια άλλη πρόνοια απαρχαιωμένη που αναφερόταν στο ενδεχόμενο πλαστοπροσωπίας συζύγου σε βάρος παντρεμένης γυναίκας. Γίνεται λοιπόν είπε, «μια ολοκληρωμένη προσπάθεια υιοθέτησης της φιλοσοφίας και του γράμματος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, πέραν της παραδοσιακής μορφής βιασμού, που είναι η κολπική βία, στις μορφές που σας έχω αναφέρει προηγουμένως».

Εξέφρασε τέλος, την ικανοποίησή του γιατί όλοι οι προσκεκλημένοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και ενημέρωσε ότι έχει δοθεί περιθώριο δύο εβδομάδων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει επίσημα τις απόψεις του, όπως και σε άλλους φορείς οι οποίοι προσκλήθηκαν, με στόχο να υπάρξει κατάληξη σε μια συναινετική πρόταση και να ψηφιστεί σε νόμο η πρόταση μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email