Νέος κανονισμός λειτουργίας της Βουλής – Δείτε τις αλλαγές

Η Ολομέλεια της Βουλής με σχέδιο απόφασης που υπερψήφισε, με τις θετικές ψήφους των παρόντων Βουλευτών και μια αποχή (42 υπέρ, 1 αποχή) τροποποίησε τον κανονισμό λειτουργίας της. Πρόκειται για την 6η τροποποίηση που επέρχεται στον κανονισμό λειτουργίας του νομοθετικού σώματος.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Βουλής τίθεται σε άμεση εφαρμογή και στη βάση των διατάξεων αυτού θα διεξαχθεί και η συνεδρία της προσεχούς συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Νοεμβρίου.

Η Ολομέλεια της Βουλής συνήλθε εκτάκτως την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κρίνεται επιβεβλημένη η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε στο πλαίσιο της λειτουργίας του σώματος και της νομοθετικής διαδικασίας, οι θεσμοθετημένες διαδικασίες λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου και εν γένει του σώματος να ενδυναμωθούν και να καταστούν αποτελεσματικότερες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τοποθετούμενος πρώτος για τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος κανονισμός είπε πως είναι χρήσιμο να υπάρξει ολική εικόνα για την εφαρμογή του νέου κανονισμού για να αποφευχθούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Σταχυολογώντας τις κύριες αλλαγές που επέρχονται είπε πως με βάση τον νέο κανονισμό δεν κατατίθεται νομοσχέδιο χωρίς την υπογραφή του ιδίου του αρμοδίου του Υπουργού,  ο οποίος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και την ευθύνη της διεξαγωγής του προαπαιτούμενου δημοσίου διαλόγου.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως κανένα νομοθέτημα δεν συζητείται σε Επιτροπή αν δεν περάσουν 15 ημέρες από την κατάθεσή του, εκτός από τις προτάσεις νομοθετημάτων που κρίνονται κατεπείγουσες, ονομάζονται πλέον κατά προτεραιότητα και συζητούνται κατά προτεραιότητα.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως η συζήτηση στην Επιτροπή νομοθετήματος ως την καθορίζει η ημερήσια διάταξη θα γίνεται αρχικά με συζήτηση επί της αρχής,  θα ακολουθεί η κατ΄άρθρο συζήτηση και σε αυτό το στάδιο θα κατατίθενται οι τροπολογίες και θα έπεται η τοποθέτηση.

Εξήγησε επίσης ότι η έκθεση της Επιτροπής θα αποστέλλεται σε όλα τα μέλη της Βουλής και θα αρχίζει το στάδιο της διαβούλευσης. Διευκρίνισε πως καμία τροπολογία δεν φεύγει από την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, αλλά εξήγησε η διαβούλευση δίνει την ευκαιρία στην τροπολογία να κερδίσει στήριξη. Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής συνήθως πάσχουν από προχειρότητα και δεν έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν στήριξη, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμα πως αναβολή από την Ολομέλεια μπορεί να ζητηθεί μια φορά, όταν υπάρχει τροπολογία και το νομοθέτημα συν την τροπολογία τίθεται ξανά στο στάδιο της διαβούλευσης. Σημείωσε περαιτέρω πως θα επιτρέπεται υπό τις καθορισμένες συνθήκες η κατάθεση προφορικής τροπολογίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τέλος ότι ο νέος κανονισμός θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερους νόμους και θα βελτιώσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την πολυνομία και την κακονομία.

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων και παρόμοια το ΔΗΚΟ που άλλαξε το αρχικό κείμενο των κανονισμών ώστε η κατάθεση τροπολογιών επί των θεμάτων που θα εξετάσει η Ολομέλεια να μπορεί να γίνεται 48 ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας, αντί των 72 ωρών που ήταν η διάταξη στο κείμενο. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 41 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Κατατέθηκαν περισσότερες τροπολογίες, από τους Οικολόγους, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ που καταψηφίστηκαν.

Στη προηγηθείσα της ψηφοφορίας συζήτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης παρατήρησε πως έγινε σοβαρή δουλειά από όλες τις πλευρές στη Βουλή. Δεν προσφέρουμε στο κείμενο κανονισμών την απόλυτη αλήθεια, αλλά κάνουμε νέα αρχή, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αν εντοπιστούν αδυναμίες θα κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές για να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα της εργασίας του Κοινοβουλίου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως μελετήθηκαν διάφορα μοντέλα λειτουργίας κοινοβουλίων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Προσπαθήσαμε να θεσμοθετήσουμε καλές πρακτικές που είχαν δοκιμαστεί πιλοτικά και να αντιμετωπιστούν κακές πρακτικές που δυσκόλευαν τη λειτουργία του κοινοβουλίου και εξέθεταν το σώμα, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως έχει βασική πεποίθηση και θέση αρχών, πως είναι υποχρέωση των Βουλευτών να τροποποιούν την οποιαδήποτε νομοθεσία. Περαιτέρω εξέφρασε επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι  «θα οδηγηθούμε σε αυτοματοποιημένη συνεδρία Ολομέλειας. Ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων να είναι μέρος της Ολομέλειας», πρόσθεσε.  

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε πως στόχος του νέου κανονισμού είναι να ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος της Βουλής. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε πως θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως Βουλή στο σύνολο, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθιού ανέφερε πως συμφωνεί με την κ. Ερωτοκρίτου ότι δεν μπορεί να καταλήξει σε αυτοποιημένη η συνεδρία της Ολομέλειας.  Ο κ. Ευσταθίου αναφέροντας πως «δεν είμαστε Βουλευτές των κομμάτων, αλλά είμαστε αντιπρόσωποι του λαού» εξέφρασε τη θέση ότι  χρόνο τοποθέτησης πρέπει να έχει έκαστος Βουλευτής και όχι τα κόμματα, τα οποία μπορούν να αθροίζουν τον χρόνο των Βουλευτών τους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως για την τροποποίηση του κανονισμού έγινε μεγάλη προσπάθεια και πολλή δουλειά, σε εποικοδομητικό πνεύμα από τα κόμματα. Πρόσθεσε πως αναμένεται με τον νέο κανονισμό να βελτιωθεί η εικόνα του κοινοβουλίου και η ποιότητα του προϊόντος.  Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι κάποια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως η έγκριση του νέου κανονισμού συνιστά  ξεχωριστή στιγμή για την ωριμότητα που πρέπει να διέπει τη λειτουργία ενός πολιτικού σώματος, και που θα χαρακτηρίζεται με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, ποιότητα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως έγινε μια πολύχρονη προσπάθεια για αλλαγή του κανονισμού στην οποία αφιερώσαμε πολύ χρόνο. Διατύπωσε ακολούθως δυσαρέσκεια επειδή όπως είπε «αφήσαμε τους Προέδρους των Επιτροπών να έχουν την απόλυτη εξουσία στην καθορισμό της ημερήσιας διάταξης»

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την τροποποίηση του κανονισμού, προσθέτοντας ότι το σώμα χρειάζεται εκσυγχρονισμό και βελτίωση. Ο κ. Χρίστου είπε πως συμφωνεί με τη θέση Οικολόγων για την απόλυτη εξουσία των Προέδρων των Επιτροπών να καθορίζουν της ατζέντα των συνεδριών.

Οι πλείστοι εκ των Βουλευτών που τοποθετήθηκαν απέδωσαν εύσημα στη λειτουργών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Τασούλα Ιερωνυμίδου που διεκπεραίωσε το έργο της τροποποίησης του κανονισμού και τον Πρόεδρο της Βουλής για την επιμονή και τη συνέπεια με την οποία χειρίστηκε την τροποποίηση.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,