Μαρόκο: Δημοσιογράφος κατηγορείται για προσβολή δικαστή μέσω ενός σχολίου που έκανε στο Τwitter

Ο 33χρονος Ομάρ Ράντι, βραβευμένος δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί στα ρεπορτάζ του με τη διαφθορά στο Μαρόκο και έχει συνεργαστεί με διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της προσβολής ενός δικαστή μέσω Twitter, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ράντι δημοσίευσε ένα επικριτικό σχόλιο για έναν δικαστή, ο οποίος υποστήριξε την ετυμηγορία εναντίον ενός κινήματος διαμαρτυρίας. Οι επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2018 με ποινή 20 ετών κι ο δημοσιογράφος έγραψε το πιο κάτω σχόλιο στο Twitter:

«Ας θυμηθούμε όλοι ότι ο δικαστής Lahcen Tolfi, είναι εναντίον των αδελφών μας. Σε πολλά καθεστώτα, δικαστές σαν και εκείνον επανέρχονται λίγο αργότερα ζητώντας συγχώρεση με την πρόφαση ότι απλά εκτελούσαν εντολές. Μην ξεχνάτε ή συγχωρείτε τέτοιους αξιωματούχους».

H ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις από τις Αρχές, οι οποίες τον συνέλαβαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Ο μαροκινός δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες και ποινή φυλάκισης. Η σύλληψή του δημοσιογράφου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι διοργάνωσαν διαδηλώσεις απαιτώντας την απελευθέρωσή του.

Το δικαστήριο στο Μαρόκο αποφάσισε να αφήσει προσωρινά ελεύθερο τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή Ομάρ Ράντι για ιατρικούς λόγους και θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο εκ νέου στις 5 Μαρτίου 2020.

Με πληροφορίες από Human Rights Watch και LegalNews24.gr


Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,